BİK karar aldı  Gazeteler nefes alacak

BİK karar aldı Gazeteler nefes alacak

Basın İlan Kurumu (BİK) "Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği"nde değişiklik yapıldı.

Basın İlan Kurumu Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcileri Mustafa Arslan, Nuri Kolaylı,  Şevket Erzen başkanlığında yapılan BİK Genel Kurulu Olağanüstü Toplantısı yapıldı. Basın İlan Kurumu Genel Kurulu, Yönetim Kurulu’nun çağrısı ile çağrılan olağanüstü toplantıda, yazılı basının içinde bulunduğu sıkıntıların aşılmasında ciddi katkı sağlayacak kararlar aldı. Toplantıda yazılı yasına rahat bir nefes aldırma amacı taşıyan kararları şöyle özetlendi.

YÜZÖLÇÜMÜ DÜZENLEMESİ

Alt vasıflı gazeteler için 0,75 metrekare olan asgari yüzölçümü 0,60 metrekare,

Vasıflı gazeteler için 1,12 metrekare olan asgari yüzölçümü 0,90 metrekare,

İstanbul, Ankara ve İzmir dışındaki Kurum Şubesi bulunan yerlerdeki gazeteler için 1,50 metrekare olan asgari yüzölçümü 1,12 metrekare,

İstanbul, Ankara ve İzmir’de yayınlanan gazeteler için 2,25 metrekare olan asgari yüzölçümü ise 1,50 metrekare olarak belirlendi.  Buna göre;

Normal gazete ebadı esas olmak üzere; İstanbul, Ankara ve İzmir’de 12 sayfa olan asgari yüzölçümü 8 sayfa, Kurum Şubesi bulunan diğer yerlerde ise 8 sayfa olan asgari yüzölçümü 6 sayfa olarak belirlendi.

Valilik görev alanı ile Kurum Şubesi bulunan illerdeki ilçe gazeteleri çeşitli ebat makinelerde basılmaktadır. O nedenle sayfa olarak değil yüzölçümü olarak ifade durumundayız.

Alt-üst, sağ-sol kenar boşlukları 2,5 santimetreyi geçmemek üzere bir sayfanın en-boy çarpımının gazete sayfa sayısı ile çarpımı sonucu bulunacak metrekare yayın yerlerine göre yukarıda verilen asgari yüzölçümünde olması halinde mevzuatın gereği yerine getirilmiş olacak

SATIŞ DÜZENLEMESİ

Resmi ilan yayınıyla ilgili gazetelerin asgari fiili satış adetleri % 20 oranında azaltılmıştır. Buna göre;

İstanbul’da yayınlanan gazeteler için 5.000 olan asgari fiili satış adedi 4.000,

Ankara ve İzmir’de yayınlanan gazeteler için 3.000 olan asgari fiili satış adedi 2.400,

Kurum Şubesi bulunan diğer illerdeki yayın yerlerinde 500 olan asgari fiili satış miktarı 400,

Valilik görev alanı ile Kurum Şubesi bulunan yerlerdeki ilçe gazetelerinden;

Asgari fiili satış adedi 250 olan gazetelerin satış miktarı 200,

Asgari fiili satış miktarı 100 olan gazetelerin satışlar miktarı ise 80

olarak belirlendi.

BAYİ VE ABONE SATIŞ ORANLARI

Asgari satış miktarlarındaki bayi ve abone satış oranları eski hali ile korundu. Buna göre;

80 satış yapması gereken gazetelerin  en az 16 bayi (%20) ve 64 abone,

200 satış yapması gereken gazetelerin en az 40 bayi (%20) ve 160 abone,

400 satış yapması gereken gazetelerin en az 120 bayi (%30) ve 280 abone,

2.400 satış yapması gereken gazetelerin en az 960 bayi (%40) ve 1.440 abone,

4.000 satış yapması gereken gazetelerin de en az 2.000 bayi (%50) ve 2.000 abone satışı yapabilecek.

Ayrıca, yayın yeri dışında baskı yapabilmek için 2.25 m2 yüzölçümü veya 1.000 adet satış gerekiyordu. O maddeyi de 1.5 m2 veya 800 adet satış olarak düzenlendi.

SONUÇ

Asgari fiili satışta gerçekleşen yüzde 20’lik azalma ile birlikte yüzölçümünde sağlanan yaklaşık yüzde 20 düşüş gazetelerimizin üzerindeki kâğıt, kalıp, aydınger/film ve boya masraflarını bu oranlarda düşürecektir. Asgari yüzölçümü için gerekli olan 10 bobin ya da top için 2 bobin ya da top, asgari satış için gerekli 10 bobin ya da top için 2 bobin ya da top daha az harcanacaktır. Dolayısıyla 10 birimle yerine getirilen görev 4 birim avantajla 6 birimle tamamlanmış olacak.

RESMİ İLAN GELİRLERİNDE DEĞİŞİKLİK YOK

Öte yandan gazetelerin yayınladığı resmi ilan ve reklamların toplumla buluşması, yönetimde aleniyet ve rekabetin oluşturulmasına aracı olmak gibi görevler de gazetelerde aksamadan yerine getirilmiş olacak.

İLK KARARLAR YAYIMLANDI

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğine göre, KOSGEB Genel Destek Programı Uygulama Esasları uyarınca Nitelikli Eleman İstihdam Destek Programından yararlanan gazeteler, en fazla iki kişi olmak kaydıyla aynı program kapsamında istihdam ettikleri kişileri bu yönetmeliğin ilgili maddelerinde belirtilen nitelikleri taşımasalar dahi asgari fikir işçileri kadrosunda çalıştırabilecek. Gazetelerin her yayın gününe ait her bir nüshasının, son nokta-tali bayilerdeki satış fiyatı katma değer vergisi dahil 25 kuruştan daha az; bayilere ödenecek komisyon ücreti toplamı ise üzerinde yazılı meblağın yüzde 40'ından daha fazla olamayacak.

ASGARİ KADROLARDA DEĞİŞİKLİK

Öte yandan, yönetmelikte yapılan değişiklikle, yaygın gazeteler ile yayın yeri İstanbul, Ankara ve İzmir olan gazetelerin asgari kadrolarında, bir sorumlu müdür (yazı işleri müdürü), bir sayfa editörü (görsel yönetmen veya sayfa sekreteri), bir haber müdürü (istihbarat şefi), altı muhabir ve iki yazar bulundurmaları zorunlu olacak. Yayın yeri İstanbul, Ankara ve İzmir illeri dışında, Kurum şubesi bulunan diğer illerdeki gazetelerin asgari kadrolarında, bir sorumlu müdür (yazı işleri müdürü), bir sayfa editörü (görsel yönetmen veya sayfa sekreteri), üç muhabir ve bir yazar bulundurmaları zorunluluğu getirildi.

KURULDAN TEŞEKKÜR

BİK Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcileri Mustafa Arslan, Nuri Kolaylı ve Şevket Erzen, sonuçların çıkmasının ardından tüm basın camiasına hayırlı olsun dileklerinde bulundu. Kurul tarafından yapılan konuşma şu şekilde; “ Gerek Ağustos ayında yapılan ve 16 Eylül’de yürürlüğe giren düzenleme (detaylarını daha önce tarafımızca paylaşmıştı ), gerekse bu gün kabul edilen düzenlemelerin hayırlı olmasını diliyor, Yönetim Kurulumuza, Genel Kurulumuza attığı bu isabetli adımlar için şükranlarımızı arz ediyoruz.  BİK bürokratlarının bu süreçteki hızlı ve isabetli çalışmaları da teşekküre layıktır. Kararlar Resmi Gazete’de yayınından sonra yürürlüğe girecektir. Asgari yüzölçümü ve satış miktarlarında düzenleme getiren kararların Resmi Gazete’de en kısa zamanda yayınlanarak yürürlüğe girmesi için ayrıca gayret göstereceğiz. Temennimiz odur ki; vazgeçilmez bir kamu görevini yerine getirmekte olan yazılı basınımız hayatiyetini tehdit eden ekonomik zorluklara karşı bu tedbirlerle biraz olsun nefes alacaktır”  Servet R. Çolak-Memleket