Bıçakçılarda bayram bereketi

Bıçakçılarda bayram bereketi

Kurban Bayramı öncesi, bıçakçıların iş yoğunluğu arttı. Bayram öncesi fazla mesai yapan sektörlerden bıçakçılar, tezgah başında gece geç saatlere kadar çalışıyor

Kurban Bayramı öncesi bıçakçıların iş yoğunluğu arttı. Bayram öncesi fazla mesai yapan sektörlerden bıçakçılar, tezgah başında gece geç saatlere kadar çalışıyor.

Çubuk’taki birkaç bıçakçıdan İsmail Ertuğrul (40), yıllardır ata mesleğini sürdürerek bıçak tamiri ve bileme yapıyor.

Bıçak bileme makinesini, eski gelenek ile yeni teknolojiyi harmanlayarak tasarladığını söyleyen Ertuğrul, yaklaşan bayram nedeniyle işlerin yoğunlaştığını belirterek, vatandaşların bıçak bileme işlemlerini son güne bırakmamalarını istedi.

Bir bıçağın özenle bilenmesi için en az 5 dakika sürecek bir işleme tabi tutulması gerektiğini vurgulayan Ertuğrul, "Elimizden geldiğince hem vatandaşımıza hem de kendi bütçemize katkısı olması için dede mesleğini sürdürmeye çalışıyoruz. Buradaki makineler kendi imalatım, kendi kafamda tasarladığım makinelerdir. Bileme işi için zımpara ve kösüre taşı makinemiz var. Eskiden dedelerimiz kolla çevirerek bileme yaparlardı. Şimdi kösüre taşını düşük devirli elektrikli makineyle çevirtiyoruz. Eski usulle bilemeyi biraz daha geliştirerek yapıyoruz. Kösüre taşı suyun içerisinde döndüğünden, bıçakta yanma olayı olmuyor. Yanma olayı olmadığı zamanda yani ısıl işleme tabi olmadığı için çelikte direnç kaybı olmuyor. Bunun içinde bıçağın ömrü daha uzun oluyor. Yine kendi tasarladığım zımpara makinesi var. Onunda kumlarını özel olarak her yıl İstanbul’da döktürüyorum" dedi.

Kurban bıçağının kaliteli olması için bıçak bilemede ısıl işleme tabi olmaması gerektiğini vurgulayan Ertuğrul, bunun içinde mümkün mertebe bileme işlemlerini düşük devirli makinelerde yapılmasını tavsiye ettiğini kaydetti.

Bıçağın keskinliğinin kağıt keserek test edildiği bilgisini veren Ertuğrul, yaptıkları işlemleri şöyle sıraladı:

"Biz önce zımpara makinesinde düşük devirde bıçakların ağzını açıyoruz ve kösüre taşında ağzının gılasını (çapağını) alıyoruz. Sonra kağıtta test ediyoruz. Her bıçak mutlaka kağıdı keser. Ama keskin bıçak iz bırakmadan keser. Kesilen kağıtta tüylenme varsa o zaman bıçağın daha gılası (çapağı) vardır demektir. Bıçağın ağzının biraz daha bilenmesi gerekiyor. Eğer bıçağın ağzında çapa kalırsa bıçak çok çabuk bozulur."

Ertuğrul, vatandaşların kurban keserken zorlanmamaları için kaliteli bıçak almaları ve kaliteli bileme yaptırmaları konusunda uyararak, "Bıçağın sapı esnek olacak, fakat çeliği iyi olacak. Avucunun içinde bıçağın sapı dönecek ama ağzı dönmeyecek. Kasaplarımız genelde bıçağın çeliğinin iyi olmasına ve keskin olmasına dikkat ediyorlar. Bizim buradaki kasaplar kaliteli bıçak kullanırlar" diye konuştu.

 Dört yıldır fiyatlarının değişmediğini belirten Ertuğrul, "Dört senedir baltayı 3 TL’ye bıçakları 2 TL’ye bileyliyoruz. Balta 5 dakika, bıçağın da 10 dakika bilenmesi gerekiyor. İki dakikada taşa sürtüver diyen insanlarımız oluyor. İki dakikada bir bıçak bilenmez. Balta hariç ortalama olarak bin ila bin 500 arasında bıçak bileyliyoruz. İnşallah bu yıl bu sayı daha fazla olacak. Sabah 8.00’de mesaiye başlıyoruz. Akşam geç saatlere kadar devam ediyoruz. Bayağı bir yoğunluk var, yetişmeye çalışıyoruz" dedi.       

Kaynak:Haber Kaynağı