BHİKPK Olağan Genel Kurul Toplantısı

BHİKPK Olağan Genel Kurul Toplantısı

Milli Savunma Bakanı Işık:- "Uyduların lazer silahıyla vurulup etkisiz hale getirilmesiyle ilgili birtakım teknolojik gelişmelerin olduğu sıkça konuşuluyor. Bizim konumlama, GPS, uydu aracılılığıyla lokasyon belirleme işlemlerimizde uydu vazgeçilmez. Ama

ANKARA (AA) - Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Uyduların lazer silahıyla vurulup etkisiz hale getirilmesiyle ilgili birtakım teknolojik gelişmelerin olduğu sıkça konuşuluyor. Bizim konumlama, GPS, uydu aracılılığıyla lokasyon belirleme işlemlerimizde uydu vazgeçilmez. Ama yarın bir kriz, savaş durumunda uyduların devre dışında bırakılması halinde ne yapılacağını bugünden düşünmek durumundayız. Onun için geleneksel yöntemleri de 'Artık bunlar demode oldu, bir kenara bırakalım' deme lüksümüz yok." dedi.

Işık, Bilkent Otel’de düzenlenen Bakanlıklar Arası Harita İşlerini Koordinasyon ve Planlama Kurulu (BHİKPK) 2017 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, bilgiye erişimin hızlı ve kolay olduğu bir çağın yaşandığını söyledi.

Bilgi üretiminin de yoğun olduğunu, toplumların bilgi çağını iyi okuyabildiğinde, fırsatları iyi değerlendirdiğinde ciddi atılımlar yapabildiğini ifade eden Işık, bilgi çağına kayıtsız kalanların da yarışta geriye düştüğünü kaydetti.

Işık, bilginin etkin şekilde kullanımının, ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürülmesinin çağın kritik konularından olduğunu vurguladı.

Dünyada pek çok teknolojinin askeri ihtiyaçlara cevap aranırken bulunduğuna işaret eden Işık, ilk radarın bulunuşunun, internetin keşfinin askeri ihtiyaçlardan kaynaklandığını dile getirdi.

Türkiye'de ilk haritacıların askerlerden oluştuğunu anımsatan Işık, askeri alanda haritaya ve coğrafi bilgi üretimine büyük ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekti.

Harita Genel Komutanlığının da önemli bir görev üstlendiğini aktaran Işık, "Elde edilen verilerin paylaşılması, ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürülmesi artık bir imtiyaz, tercih değil bir zorunluluk. Bu birlikte çalışma kültürünü, birlikte üretme, üretileni paylaşma kültürünü aslında sadece harita ve coğrafi bilgi alanında değil tüm alanlarda oluşturabilmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Türk toplumunun bireysel yeteneklerinin gelişmiş olduğuna dikkati çeken Işık, birlikte üretme, takım çalışması noktasında ise yetersiz kalındığını ifade etti.

"Herkesin golcü olmak istediği, kimsenin kaleci olmak istemediği bir anlayışımız var." diyen Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birlikte çalışma kültürünü elde etmek zorundayız. Bu hem özel sektörde çok fazla sıkıntısını çektiğimiz bir konu hem de kamuda birbiriyle bilgi paylaşma, birlikte üretme, birlikte hareket etme, devletin asli varlık sebebi olan milletine en hızlı, kaliteli ve en düşük maliyette, en ekonomik hizmeti sunma konusunda ciddi eksikliklerimiz var. Bu alanı Türkiye iyi doldurursa ülkeye, millete hizmette birlikte iş yapma kültürünü eğer gerçekten hayata geçirirsek inanın Türkiye'yi tutana aşk olsun. Takım, ekip çalışmasını biz bir başarabilsek inanın o kaybettiğimiz zamanları çok kolaylıkla telafi ederiz. Çünkü bireysel yeteneği çok yüksek bir milletiz."

- "Gelişen teknoloji riskleri de beraberinde getiriyor"

Bir tek kuruşun gereksiz yere harcanmasının milli bir vebal olduğunu, teknolojinin hızla geliştiğini ve gelişmeye de devam ettiğini dile getiren Işık, geçen aralık ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle "Göktürk-1" uydusunun fırlatıldığını hatırlattı.

"Göktürk-1" uydusunun Avrupa'da kullanılan en yüksek çözünürlüklü uydu olduğunu belirten Işık, bundan hem askeri hem de devletin ve milletin tüm ihtiyaçları açısından maksimum derecede istifade edilmesi gerektiğini vurguladı.

Milli Savunma Bakanı Işık, şunları kaydetti:

"Teknolojinin gelişmesi bizim geleneksel yöntemleri unutmamızı gerektirmiyor. Her gelişen teknolojinin beraberinde bazı riskleri de getirdiğini biliyoruz. Şimdi uyduların lazer silahıyla vurulup etkisiz hale getirilmesiyle ilgili birtakım teknolojik gelişmelerin olduğu sıkça konuşuluyor. Bizim konumlama, GPS, uydu aracılılığıyla lokasyon belirleme işlemlerimizde uydu vazgeçilmez. Ama yarın bir kriz, savaş durumunda uyduların devre dışında bırakılması halinde ne yapılacağını bugünden düşünmek durumundayız. Onun için geleneksel yöntemleri de 'artık bunlar demode oldu, bir kenara bırakalım' deme lüksümüz yok."

Harita Genel Komutanlığının ciddi bir birikime sahip olduğunu belirten Işık, Türkiye'nin harita alanında önemli bir ilerleme kat ettiğini bildirdi.

Işık, insanlara hizmet noktasında kurumların taassup içerisinde olmasının kabullenilemeyeceğini kaydetti.

Toplantıda, BHİKPK Başkanı ve Harita Genel Komutanı Mühendis Albay Osman Alp, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ertuğrul Candaş ile Uluslararası Haritacılar Federasyonu Başkan Yardımcısı Orhan Ercan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek de birer konuşma yaptı.

Programda Harita Genel Komutanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen "Haritaları Seviyoruz" konulu "2. Ulusal Çocuk Resim Yarışması"nda dereceye girenlere ödülleri Milli Savunma Bakanı Işık ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Coşkunyürek tarafından verildi.

Programın sonunda Işık ve Eroğlu'na ilk modern Türk haritası takdim edildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :