Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nden kanser etkinliği

Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nden kanser etkinliği

Bezmialem Vakıf Üniversitesi, Hasta Okulu Programı kapsamında kanserli hasta ve hasta yakınlarına yönelik "Onkoloji Hastalarında Takip, Tedavi ve Motivasyon" konulu etkinlik düzenledi

İSTANBUL (AA) - Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nde (BVU) her ay gerçekleştirilen Hasta Okulu Programı kapsamında kanserli hasta ve hasta yakınlarına yönelik "Onkoloji Hastalarında Takip, Tedavi ve Motivasyon" konulu etkinlik düzenlendi.

Üniversite açıklamasına göre, etkinlikte, BVU Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hacı Mehmet Türk, kanserin nedenlerini, belirtilerini ve takip ve tedavisinde izlenecek yolları katılımcılarla paylaştı.

Özellikle çevresel faktörlerin kanseri tetiklediğine vurgu yapan Türk, bunların başında hava kirliliği geldiğini belirtti.

Hava kirliliği başta olmak üzere pasif sigara içiciliği ve astbestin akciğer kanserine neden olduğuna işaret eden Türk, şu açıklamalarda bulundu:

"Arsenik içeren içme suyu da deri kanseri, mesane ve akciğer kanseri ile ilişkilidir. Kanser riskini artıran faktörler sigara, enfeksiyonlar, radyasyon, immunosuppressive tedaviler olarak sıralanmaktadır. Kanser riskini etkileyen faktörler ise diyet, alkol, fiziksel aktivite, obezite ve çevresel risk faktörlerdir.

Yine toplumda kansere ilişkin bazı yanlış kanılar oluşmuş durumda. Bunlar, 'kanser bulaşıcıdır', 'kanser her zaman ağrıya yol açar', 'şekerli gıdalar kanserin büyümesine yol açar', 'ailemde kanser var ben de kanser olacağım', 'ailemde kanser yok, bende kanser olmaz', 'biyopsi, ameliyat kanserin yayılmasına yol açar', 'kanser hastalığında tedavi hep aynıdır' şeklindedir."


- "Ölümlerin yüzde 12'sinden sorumlu"


Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Mesut Şeker de kanser hastalarında motivasyonun önemine dikkati çekti.

Kanseri, vücuttaki bir hücre grubunun aşırı ve kontrolsüz şekilde çoğalması olarak tanımlayan Şeker, kanser riskinin yüksek olduğunu belirterek, "Her 4 kişiden 1'i kanser olabilir. Maalesef dünyada her yıl 10 milyon yeni kanser vakası oluşmakta ve kansere bağlı her yıl 6 milyon kişi ölmektedir. Dünyada ölümlerin yüzden 12'sine kanser neden olmaktadır" ifadelerini kullandı.

Kanserin yüzde 90'ının çevresel faktörlere, yüzde 10'unun ise genetik nedenlere bağlı geliştiğini bildiren Şekir, "Akşam yatıp sabah kanser olunmaz" ifadesini kullandı.

Şeker, bazen hiç belirti ve bulgu vermeden kanser tanısı konulabileceğini vurguladı. Kanserin belirti ve bulgularının köken aldığı doku ve organlara göre değişiklik gösterdiğini hatırlatan Şeker, "Ancak açıklanamayan kilo kaybı, ağrı, kanama halsizlik, solukluk ve çabuk yorulma, öksürük ve horlama, ben ve siğillerdeki değişiklikler, ele gelen kitle, ateş, yutmada güçlük ve ses kısıklığı" şeklinde sıraladı.

BVU Kanserle Yaşam ve Dayanışma Kulübü Danışmanı ve BVU Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Sema Arıcı ise hastalarla bir araya gelerek, kanserle mücadelede birlikte hareket etmenin önemine değindi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :