Beyşehir’den çevresel adım

Beyşehir’den çevresel adım

Konya’nın Beyşehir ilçesinin 12 dış mahallesinde bulunan çöp döküm merkezinin belediye ekipleri tarafından temizlenerek bir daha evsel atık dökülmemek üzere kapatıldığı bildirildi.

Beyşehir’de, Büyükşehir Belediyesi Yasası yürürlüğe girmeden önce dış mahallelerde 16 farklı noktaya dökülen evsel atıklar, Beyşehir Belediyesi’nin yürüttüğü çalışmalarla artık 4 farklı noktaya dökülebilecek.

Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, yaptığı açıklamada, Beyşehir Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün dış mahallelerdeki katı atık toplama alanları konusunda çevresel duyarlılığı ön plana çıkaran yeni bir çalışmaya imza attığını söyledi. Beyşehir’in Yeni Büyükşehir Belediyesi Yasası yürürlüğe girmeden önce ilçe merkezi dışında kalan 18 beldesi ve 37 köy olmak üzere toplam 55 yerleşim birimi bulunduğunu belirten Özaltun, o dönem bu yerleşimlerde görev başında olan yerel yönetimler ve muhtarlıklar tarafından toplanan evsel atıkların havzalarındaki 19 farklı alana döküldüğünü ifade ederek, bunun da çevresel konularda birtakım olumsuzluklara yol açabildiğini belirtti.

Beyşehir Belediyesi’nin yeni yasayla sorumluluk alanının genişlemesiyle birlikte soruna kalıcı çözüm getirebilmek amacıyla verdikleri talimat üzerine Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün bir çalışma başlattığını belirten Özaltun, “Beyşehir’in dış mahallelerinde daha temiz bir çevre oluşturabilmek için harekete geçtik. Beyşehir Temizlik İşleri birimimiz tarafından halihazırda ilçe genelinde merkezle birlikte toplam 67 mahallenin evsel atıkları toplanmaktadır. Bu çerçevede, 12 merkez mahallemizin evsel atıkları ilçemiz merkezindeki çöp döküm alanına taşınarak bertaraf edilirken, geriye kalan 55 dış mahallemizde ise 16 farklı noktaya döküm işlemi yapılmaktaydı. Yürütülen çalışmalarla belirlediğimiz 4 farklı noktaya artık bundan böyle 55 dış mahallemizin evsel atıkları dökülmeye başlanmıştır. Böylelikle ilçemiz genelinde istemeden de olsa kullanmış olduğumuz alan sayısı sınırlandırılmıştır. Bu şekilde 12 farkı noktaya evsel atık dökme işleminin tarih olması ile birlikte çevresindeki vatandaşlarımızın yaşadığı kötü koku, görsel rahatsızlık ve çevre kirliliğinin de önüne geçmiş olduk” dedi.

Konya’da çok geniş bir coğrafi alana sahip olan Beyşehir’de, dış mahallelerin ilçe merkezine çok uzak olması nedeniyle evsel atıklarının da şehirdeki toplama merkezine taşınmasının mümkün olmadığını da dile getiren Başkan Özaltun, “Temizlik İşleri Müdürlüğümüz, yeni yaptığı düzenleme ile 55 dış mahalleye en iyi ve hızlı hizmeti verebilme adına çöp döküm alanlarının sayısını ancak 16’dan 4 noktaya indirebilmiştir. Yeni uygulamanın devreye girmesi ile birlikte eski düzenlemenin olumsuz etkilerinden Akçabelen, Kayabaşı, Adaköy, Yeşildağ, Kurucuova, Gölyaka, Yenidoğan, Karaali, Sadıkhacı, Emen, Sevindik, Esence, Gökçimen ve Bayavşar mahallelerimiz kurtulmuş olup, çöp döküm alanları temizlenerek bir daha kullanılmamak üzere kapatılmıştır” ifadelerini kulandı.