Beyşehir'de yetişen meyvenin aroması farklı

Beyşehir'de yetişen meyvenin aroması farklı

Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Adem Metli, Türkiye'de en yüksek aromalı meyvelerin Beyşehir'de yetiştiğini söyledi.Adem Metli, makamında AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversiteler...

 Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Adem Metli, Türkiye'de en yüksek aromalı meyvelerin Beyşehir'de yetiştiğini söyledi.

Adem Metli, makamında AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversiteler arasında yapılan bir araştırma ve inceleme sonucuna göre, Türkiye'de en yüksek aromalı meyve ürünlerinin Beyşehir ve çevresinde yetiştiğinin tesbit edildiğini belirtti.

Bundan dolayı büyük çapta meyvecilik yapan bazı büyük zengin yatırımcıların Beyşehir yöresinde çeşitli meyve ürünleri yetiştirebilecek geniş alanlar aradığını vurgulayan Metli, "Beyşehir bölgesinde 5 bin-10 bin dekarlık arazi aradılar, meyve yetiştirmek için, aroması yüksek olduğu için. Fakat, bulamadılar" dedi.

Ziraat Odası olarak Beyşehir yöresinde çiftçiyi arpa ve buğday ekiminden ziyade meyveciliğe yönlendirmeye çabaladıklarını anlatan Metli, özellikle elma ve armut üretiminin daha da yaygınlaşması için gayret gösterdiklerini söyledi. Beyşehir bölgesinde 1960'lı ve 1970'li yıllardaki meyveciliğin kalmadığını vurgulayan Metli, "Ama istediğimizi maalesef yapamadık. Çünkü, toprağımız çok parçalı. Toprakların gençlerimize aktarılamamış olması, anasının, babasının üzerinde olması, bölgemizde gelenek olan 'anam babam ölmeyince toprağımı vermem' anlayışından dolayı meyvecilikte bölgemiz iyi bir gelişim sağlayamadı. Meyvecilik bölgemizde yok denecek kadar azaldı. Ama, Türkiye genelinde üniversiteler arasında yapılan araştırma ve incelemeye göre, Beyşehir ve civarının en güzel aromaya sahip meyvesi yetişiyor. Bundan dolayı, Beyşehir'de parçalı yerlerimizde özellikle meyveciliği geliştirmeliyiz, artık hububattan vazgeçip özellikle elma ve armuta ve diğer türlere dönmemiz bir zarurettir, ihtiyaçtır. İyi gelir getirmesi bakımından da çiftçimiz için bir kazançtır" dedi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı