"Beyşehir Gölü'nde yasak varsa, göl balığı yemeyin"

"Beyşehir Gölü'nde yasak varsa, göl balığı yemeyin"

Bekir Sami Tan, Beyşehir Gölü’nde devam eden av yasağı sürecesince, "Su ürünleri yasağı döneminde kaçak avcılığın önüne geçilmesi için vatandaşlar göl balığı yememeli, lokantalar da müşterilerin önüne balık sunmamalıdır." dedi.

 Beyşehir Birliği, Göl, Doğa ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Bekir Sami Tan, Beyşehir Gölü’nde devam eden av yasağı sürecesince, "Su ürünleri yasağı döneminde kaçak avcılığın önüne geçilmesi için vatandaşlar göl balığı yememeli, lokantalar da müşterilerin önüne balık sunmamalıdır." dedi.

Tan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Beyşehir dışındaki göle kıyısı olan yerleşim merkezlerinde bu yasaklara yeterince uyulmadığını, Beyşehir’de avlanma yapan avcıların 3 ay boyunca devam eden yasağa uyduğunu ve aynı şekilde göle sahili olan diğer ilçelerdeki meslektaşlarının da buna riayet etmesi gerektiğini söyledi.

Göle kıyısı olan Hüyük Tolca Mahallesi ile Isparta'nın Şarkikaraağaç İlçesi Kıyakdede köyü arasında kalan bölgede denetim gerçekleştiren su kontrol görevlilerinin uğradığı saldırıya da tepki gösteren Tan, "Güvenlik güçlerimizden isteğimiz, bu olayın faillerinin bir an önce yakalanıp adalet önüne çıkartılarak hesap vermeleridir. Aksi halde, kaçak avcılıkla uğraşanlar bu tür saldırılarına devam edebilir, belinde silahı dahi olmayan bu görevlilerimiz görevlerini yerine getirirken can güvenliği tehditi ile karşı karşıyalar." dedi.

Beyşehir Gölü’nde kaçak avcılığın önüne geçilmesi için denetim ve kontrollerin yanı sıra vatandaşların bilinçli olmasının da büyük önem taşıdığına da dikkati çeken Tan, şunları kaydetti:

"Yasak dönemde vatandaşımız göl balığı yememeli, lokantalarımız müşterilerinin önüne balık sunmamalıdır. Talep olmazsa bu balığı tutamazlar. Bakıyoruz, yasak zamanda stok diye bir şey çıkarttılar. 3 aylık yasak bitene kadar stok da hiç bitmiyor. Yasak zamanda üreme mevsimi olduğundan damızlık balıklar havyarlarını dökmek için kıyı kesimlere, sazlık alanlara geliyor. Bunun fırsatçıları da çok sayıda balığı bu şekilde avlayabiliyor. Mahalle aralarında kilosu 10-12 lira olan sazan, yasak zamanda 7-8 liraya satılıyor. Avlanan bir balıktaki yüzbinlerce yavru da telef olup gidiyor. Bu şekilde tatlı su ürünlerini, balık neslini nasıl koruyacağız?"

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :