Beyşehir Gölü’nde kuraklık tehlikesi

Beyşehir Gölü’nde kuraklık tehlikesi

Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan ve Konya Ovası’nı bereketli sularıyla besleyen Beyşehir Gölü’nün bu yıl kurak geçen mevsimlerin ardından kıyılarında sular çekildi

Beyşehir Birliği, Göl, Doğa ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Bekir Sami Tan, yaptığı açıklamada, yaşanan kuraklık ve yağışsız aylar nedeniyle Beyşehir Gölü’nün su seviyesi yönünden zor günler yaşadığını belirtti. Türkiye’nin tahıl ambarı olan Konya Ovası’na sularıyla bereket veren, Beyşehir ilçesinin içme suyu ihtiyacını da karşılayan gölün kıyılarında su seviyesinin düşmesinden kaynaklı çekilmeler görüldüğünü belirten Tan, “Bu yıl Türkiye olarak çok kurak bir yıl yaşıyoruz. Geride kalan kış döneminde birçok yer gibi Beyşehir’de çok fazla kar yağışı almadı. Kuraklığa bağlı olarak tarımsal alanlarda artan su ihtiyacını karşılayan Beyşehir Gölümüzde su seviyesi gözle görülür ölçüde düştü. Bunun sonunda göl kıyılarında onlarca metre çekilmeler yaşandı. Kıyılarda suların çekilmesi ile birlikte yer yer balçık ve bataklığı andıran görüntüler oluşmaya başladı. Soğla kesiminde suların çekilmesiyle yer yer küçük gölcükler oluştu. Temennimiz, gölümüzün eski günlerine bir an önce geri dönmesi. Bunun için bu yıl rabbimizden bol yağış vermesi için dua ediyoruz. Yağışlı döneme girilmesi ile birlikte bundan hem çiftçilerimizin hem de tarımsal alanları besleyen Beyşehir Gölü’müzün olumlu etkileneceğini ve su seviyesinin tekrar yükseleceğini umuyoruz” dedi.

Tan, göl kıyılarında su seviyesinin düşmesinin yat işletmeciliği yaparak bölge turizmine katkıda bulunan gezinti yatlarının su yüzeyindeki hareket kabiliyetini de düşürdüğünü belirterek, “Kıyıdaki suların çekilmesi tekneler için de sorun oluşturmaya başladı” diye konuştu.