Beyşehir Gölü 150 metreye yakın çekildi

Beyşehir Gölü 150 metreye yakın çekildi

Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü Beyşehir Gölü kıyılarında, kuraklığın etkisiyle 100-150 metre çekilmenin olduğu belirtildi

 Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü Beyşehir Gölü'nde su seviyesinin giderek azaldığı, kıyılarda yer yer 100-150 metre çekilmenin olduğu belirtildi.

Beyşehir Göl, Çevre ve Doğa Koruma Derneği Başkanı Sami Tan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gölü besleyen kaynakların kuruması, yağışların az olması ve gölden yapılan tarımsal sulamanın kuraklığa bağlı olarak artmasının su seviyesinde gözle görülür ölçüde düşüş yaşanmasına neden olduğunu söyledi.

Göl kıyılarında 100-150 metre arasında değişen çekilmeler olduğunu dile getiren Tan, su seviyesindeki düşüşün endişe verici boyutta olduğunu ifade etti.

Beyşehir'in içme suyunun da karşılandığı gölden tarımsal sulama için su alınmasının durması gerektiğini savunan Tan, şöyle devam etti:

"Beyşehir Gölü'nde yaz aylarında buharlaşma ile milyonlarca metreküp su kaybı söz konusu. Su seviyesi düştükçe buharlaşma miktarı da artacak. Tarımsal sulamanın durmaması halinde su seviyesi daha da aşağıya inecek, gölün dengesi değişecek. Gölden tarımsal sulama için alınan su tasarruflu kullanılmalı, vahşi sulama yöntemleri yerine damlama sulama sistemine geçilmeli."

Seviyenin düşmesi ile göldeki su kalitesinin de azaldığını, kıyılardaki çekilme nedeniyle bataklık alanların ortaya çıkmaya başladığını anlatan Tan, bunun da kötü kokuya ve sineklerin artmasına neden olduğuna dikkati çekti.

- "Şu anki doluluk oranı muhafaza edilmeli"

Tan, Beyşehir Gölü için devreye konulan Gembos Derivasyon Tüneli'nden her yıl kış ve bahar döneminde su aktarıldığını, bu projenin hayata geçirilmesi ile gölün hayat bulduğunu anımsatarak, şöyle konuştu: 

"Ancak bu yıl yağışların az olması, kış döneminde yeterli karın yağmaması nedeniyle gölü besleyen kaynaklar kurudu. Ayrıca, erozyon nedeniyle gölün tabanında 1,5-2 metrelik balçık oluştu. O yüzden göldeki su derinliği giderek azalıyor. Ayrıca, yapılan göletler su kaynaklarını olumsuz etkiliyor. Göl havzasında artık yeni göletler yapılmamalı. Beyşehir Gölü'ndeki şu anki doluluk oranı muhafaza edilmeli. Tarımsal sulamanın durdurulması gerekiyor. Bu seneye gelinceye kadar suların çekildiği alanlarda böylesine derin çatlaklar oluşmuyordu. Bu sene yaşanan kuraklık, gölün gelir kaynaklarının kuruması ve tarımsal sulamanın zirve yapması üzerine tehlike çanları çalmaya başladı. Bir an önce bu konuda önlem alınmalı."

- Belirlenen kotun altında su çekilmiyor

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise Beyşehir Gölü'nde su seviyesinin belirlenmiş kotlar arasında kullanıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Gerek Beyşehir Kadastro Mahkemesinin karar aldığı tarihten itibaren, gerekse Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunun bize o kararı tebliğ ettiği günden bu yana Beyşehir Gölü'nün işletmesi belirlenen kotlar içerisinde yapılıyor. Maksimum kotta bin 124,60'ı, minimum kotta da bin 122,40'ı geçmiyoruz. Bugün itibariyle Beyşehir Gölü'nde bin 122,90 kotta su bulunmaktadır."

Kaynak:Haber Kaynağı