Beyrut Büyükelçisi Erciyes:

Beyrut Büyükelçisi Erciyes:

"Türk halkı özgürlükleri ve demokrasiyi korumak adına fevkalade bir cesaret sergiledi. Böylece, dünyaya çok seçkin bir mesaj gönderdi. Karanlık bir gece olarak başlayan 15 Temmuz, aydınlık bir sabah olarak sonlandı" "Gülen grubu, uzun zamandır kuzu postun

BEYRUT (AA) - Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine kalkıştığı 15 Temmuz'un "karanlık bir gece olarak başladığını ancak aydınlık bir sabah olarak sonlandığını" söyledi.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta basın mensuplarıyla bir araya gelen Erciyes, 15 Temmuz darbe girişimi ve ardından yaşanan süreçle ilgili açıklamalarda bulundu.

Türk ordusunda görev yapan "Fethullah Gülen'e bağlı küçük bir grubun" darbe girişiminde bulunduğunu belirten Erciyes, "Bu grup, komutanlarına ve ülkesine ihanet ederek, kendi halkına ateş açtı. Aynı grup, parlamentoyu, Cumhurbaşkanlığı binasını ve diğer hükümet binalarını bombaladı hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast düzenlemeye kalktı. Bu yüzden Türk hükümeti ve Türk halkı Fetullah Gülen grubunu terör örgütü olarak kabul ediyor." dedi.

Erdoğan'ın çağrısının ardından "her türlü partiden ve sınıftan Türk toplumunun sokaklarda tankların karşısında dikilerek bu girişimi 24 saatten kısa sürede başarısız kıldığını" hatırlatan Erciyes, Türk halkı, medyası, siyasi partileri ve sivil toplumun siyasi görüş gözetmeden "tarihi bir beraberlik ve bütünlük örneği sergileyerek" darbeyi engellediğini ifade etti.

Erciyes, "Türk halkı özgürlükleri ve demokrasiyi korumak adına fevkalade bir cesaret sergiledi. Böylece, dünyaya çok seçkin bir mesaj gönderdi. Karanlık bir gece olarak başlayan 15 Temmuz, aydınlık bir sabah olarak sonlandı." diye konuştu.

- "Gülen grubu, uzun zamandır kuzu postunun altında faaliyet gösteren bir kurttur"

Erciyes, FETÖ'nün ordu ve diğer devlet kurumlarında gizli olarak faaliyet gösterdiğini ve emir komuta zincirinin dışında Fetullah Gülen'den gelen emirleri takip ederek hükümeti devirmeyi amaçladığını anlattı.

FETÖ'nün yasa dışı yollardan elde ettikleri ses kayıtları, bilgi ve belgeleri, siyasiler, ordu mensupları, polis, basın, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları aleyhinde kullandığını vurgulayan Erciyes, "Gülen grubu, uzun zamandır kuzu postunun altında faaliyet gösteren bir kurttur." ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Erciyes, darbe girişiminin ardından çıkarılan olağanüstü hal (OHAL) kararının ise FETÖ'nün Türkiye'nin milli güvenliğine yönelik saldırılarıyla mücadele etmek amacıyla alındığını, sivil hayata ise etki etmediğini dile getirdi.

Basın mensuplarının darbenin ardından, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile imzaladığı mültecilerin geri kabul anlaşmasına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirip getirmeyeceği yönündeki soruyu Erciyes, Ankara'nın darbe öncesinde Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler veya aralarında Lübnan'ın da yer aldığı üçüncü ülkelerle imzaladığı tüm anlaşmaların aynen geçerli olduğu şeklinde cevapladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :