Beyaz Saray'da güvenlik tartışmaları

Beyaz Saray'da güvenlik tartışmaları

Başkan Obama'nın, 16 Eylül'de de silahlı biriyle asansöre bindiği ortaya çıkarıldı

WASHINGTON (AA) - ABD'nin kalbi Beyaz Saray'ın güvenliğiyle ilgili tartışmalar devam ederken Başkan Barack Obama'nın iki hafta önceki Atlanta ziyareti sırasında, hakkında üç mahkumiyet kararı bulunan silahlı bir kişiyle aynı asansöre bindiği ortaya çıktı.

"The Washington Examiner" ve "The Washington Post" gazeteleri, Obama'nın 16 Eylül'de Atlanta'daki federal Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ni ziyareti sırasında saldırı ve darptan üç kez mahkum edilmiş bir özel güvenlik görevlisinin Başkan ile aynı asansöre binmesine izin verildiğini yazdı.  

Adının açıklanmasını istemeyen üç görgü tanığının ifadelerine yer veren gazeteler, Başkan Obama'ya olayla ilgili bilgi verilmediğini ileri sürdü. Gazeteler, Gizli Servis Direktörü Julia Pearson'ın üst düzey bir yetkiliyi olayı soruşturmakla görevlendirdiğini ancak güvenlik protokolü ve standartlarından sorumlu araştırma birimini olaydan haberdar etmediğini yazdı.   

Obama, Batı ve Orta Afrika'daki Ebola salgınıyla ilgili bilgi edinmek ve ABD'de alınacak önlemleri tartışmak için 16 Eylül'de Atlanta'daki federal Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ni ziyaret etmişti.  

Obama ile aynı asansöre binen özel güvenlik görevlisinin garip davranışlarıyla ajanların dikkatini çektiğini belirten gazeteler, tüm uyarılara rağmen cep telefonu ile başkanı görüntülemeye devam eden özel güvenlik görevlisinin Obama asansörden indikten sonra ajanlar tarafından sorgulandığını ve ulusal veri tabanından hakkındaki üç mahkumiyet kararının ortaya çıkarıldığını kaydetti. 

Gizli Servis ajanları tarafından etkisiz hale getirilen özel güvenlik görevlisinin bu sırada silahını teslim ettiğini yazan gazeteler, ajanların görevlinin silahlı olduğunu önceden bilmediğini iddia etti.

Gizli Servis, olayı doğruladı ancak soruşturma devam ettiği için ayrıntılı bilgi vermedi.

Temsilciler Meclisi'nin Gizli Servis'le ilgili alt komitesinin başkanı Jason Chaffetz, muhbirlerden olayı ilk öğrenen kişi oldu. Chaffetz, "Hakkında üç mahkumiyet kararı olan silahlı bir kişi, Başkan ile aynı asansöre binebiliyor ve Gizli Servis ajanları, bu kişiyi hiçbir şekilde kontrol etmiyor. Başkan'ın hayatı tehlikedeydi. Eğer bu kişi silahını çekmiş olsaydı bugün tamamen farklı bir ülkede olacaktık. Başkan ve ailesinin güvenliği için duyduğum öfkeyi anlatacak kelime bulmakta zorlanıyorum" diyerek tepkisini dile getirdi.

ABD'de güvenlik tartışmaları, iki hafta önce bıçaklı bir kişinin Beyaz Saray'a girmesinin ardından başlamıştı. Irak Savaşı gazisi olduğu belirlenen 42 yaşındaki Omar Gonzalez'in 19 Eylül'de elinde bıçakla Beyaz Saray kompleksi içerisindeki yönetim binasının ilk katına kadar çıkması, Beyaz Saray'ın korunmasından sorumlu Gizli Servis teşkilatı eleştirilerin hedefi haline getirmişti. Gizli Servis Direktörü Julia Pearson, dün düzenlediği basın toplantısında servis olarak Beyaz Saray'ı koruma sorumluluklarını yerine getiremediklerini kabul ederek "Güvenlik planımızın düzgün biçimde icra edilmediği açık. Tüm sorumluluğu alıyorum. Bu olanlar kabul edilemez. Bir daha asla böyle bir şey olmayacak" açıklamasını yapmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı