Beyaz Saray Sözcüsü Earnest:

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest:

"Zaten şiddetten kaçarak evlerini terkeden masum sivillere yönelik hava saldırısının meşrulaştırılabilir herhangi bir özrü olamaz"- "Çatışmaların durdurulması anlaşmasının düzenlenmiş hali ile Halep ve civarındaki şiddetin azaldığını görüyoruz ancak bazı

WASHINGTON (AA) - Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Suriye'nin İdlib şehrinde Esed güçlerince vurulan çadır kentle ilgili olarak, "Zaten şiddetten kaçarak evlerini terkeden masum sivillere yönelik hava saldırısının meşrulaştırılabilir herhangi bir özrü olamaz." dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, günlük basın brifinginde Esed rejiminin İdlib şehrindeki bir çadır kente düzenlediği hava saldırısı, Suriye'de çatışmaların durdurulması anlaşması ve Türkiye'deki son siyasal gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

İdlib'deki çadır kente düzenlenen hava saldırısını, "Olabilecek en umutsuz durumdaki insanlara hava saldırısı düzenlemenin hiçbir meşru yanı yoktur." şeklinde yorumlayan Earnest, saldırının failleri hakkında kesin bilgiye sahip olmadığını belirtti.

Masum sivillere yönelik bu tür saldırıların "kalp kırıcı ve savunulamaz" olduğunu vurgulayan Earnest, "Zaten şiddetten kaçarak evlerini terkeden masum sivillere yönelik hava saldırısının meşrulaştırılabilir herhangi bir özrü olamaz." şeklinde konuştu.

Bölgede Rus ve Esed rejiminin savaş uçaklarının olduğunu hatırlatan sözcü, Esed rejiminin daha önce birçok kez masum sivillere karşı hava saldırıları düzenlediğini kaydederek, "Eğer bu saldırının da rejim tarafından yapıldığı kesinleşirse bunun masumlara yönelik ilk hava saldırısı olmadığını biliyor olacağız." dedi.

- Çatışmaların durdurulması anlaşması ve Halep'in durumu

ABD ile Rusya arasında varılan anlaşma sonucunda çatışmaların durdurulması anlaşmasının Halep'i de kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesiyle ilgili değerlendirmesinde Earnest, "Çatışmaların durdurulması anlaşmasının düzenlenmiş hali ile Halep ve civarındaki şiddetin azaldığını görüyoruz ancak bazı yerlerde hala devam eden çatışmalardan da endişe duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Çatışmaların durdurulması anlaşmasının sürdürülmesinin tüm tarafların çıkarına olduğunu ifade eden Earnest, Esed rejiminin ve bazı muhalif grupların saldırılarının devam ettiğini dile getirdi.

- Beyaz Saray'dan Türkiye yorumu

Earnest, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 22 Mayıs'ta gerçekleştirilecek olağanüstü genel kurulda aday olmayacağını açıklamasıyla ilgili soru üzerine, "Başbakan Davutoğlu ABD ile iyi bir ortak oldu. Kendisinin, iki ülkeyi ilgilendiren birçok konuda özellikle Başkan Yardımcısı (Joe Biden) ile yakın bir iletişimi vardı." dedi.

Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarının politik sonuçlarına ilişkin yorum yapmayan Earnest, bu durumun, ABD ile Türkiye'nin DAEŞ'le mücadele anlamındaki iş birliğine olumsuz bir etki yapmayacağını düşündüğünü belirtti.

Türkiye'nin son aylarda DAEŞ'le mücadele kapsamında çok önemli adımlar attığını da vurgulayan Earnest, Ankara'nın, Suriyeli mülteciler konusunda da AB ülkeleriyle verimli bir iş birliği içinde olduğunu kaydetti.

- Irak'ta ölen Amerikan askeri

Beyaz Saray Sözcüsü, bir soru üzerine, DAEŞ üyelerinin açtığı ateş sonucu ölen ABD askeri hakkındaki soruları da cevapladı. Earnest, Irak'ta görev yapan askerlerin çok iyi eğitimli olduklarını ancak savaş bölgesinde her türlü beklenmedik olayın yaşanabildiğine işaret etti.

Askerin ne şekilde öldüğüyle ilgili detaya girmeyen Earnest, Charles Keating adlı askerin peşmerge güçlerine danışmanlık eğitimi veren birimde görev yaptığını ve bir saldırı durumunda yardıma giden "ani müdahale birimi"nden olduğunu belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :