Beyaz Saray Sözcüsü Earnest:

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest:

"İran'a Yaptırımlar Yasası'nın uzatılmasına gerek yoktu ama bu yasa, İran'la nükleer anlaşmaya zarar da vermiyor"

WASHINGTON (AA) - Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Barack Obama yönetiminin İran'la nükleer anlaşma kapsamında tam yetkili olduğunu belirterek, "İran'a Yaptırımlar Yasası'nın uzatılmasına gerek yoktu ama bu yasa, İran'la nükleer anlaşmaya zarar da vermiyor." dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, günlük basın toplantısında, İran'a yönelik yaptırımların 10 yıl uzatılmasını öngören yasa ve Rusya'nın Suriye'deki adımlarıyla ilgili soruları yanıtladı.

İran'la nükleer anlaşmanın sadece ABD'nin değil, başta bölge ülkeleri olmak üzere tüm uluslararası camianın çıkarına uygun olduğunu vurgulayan Earnest, konunun sadece ABD ile İran arasındaymış gibi sunulmasının doğru olmadığını dile getirdi.

Obama yönetiminin İran'la nükleer anlaşma kapsamında gerekli tüm önlemleri aldığını ve tam yetkili olduğunu anlatan Earnest, "İran'a Yaptırımlar Yasası'nın uzatılmasına gerek yoktu ama bu yasa, İran'la nükleer anlaşmaya zarar da vermiyor." diye konuştu.

Earnest, Obama'nın ABD Kongresi'nin her iki kanadından da üçte iki çoğunluğun üzerinde geçen ve kendi veto yetkisini aşan söz konusu tasarıyı "gereksiz" olması nedeniyle imzalamadığını, bunun bir engel oluşturmadığını bildirdi.

Daha önce Obama'nın, hiçbir tasarının "imzası olmaksızın yasalaşmasına izin vermediği" ve en son 1995 yılında bu şekilde bir tasarının yasalaştığı belirtiliyor.

- Palmira'nın yeniden DEAŞ'ın eline geçmesi

Bir soru üzerine Earnest, Rusya'nın (ve Esed rejiminin) Halep'e fazlasıyla odaklandığını ve bu yüzden Palmira'yı yeniden DEAŞ'ın eline geçirdiğini öne sürdü.

DEAŞ'ın sadece Palmira'yı değil, kentteki birçok ağır silahı da ele geçirdiğini aktaran Earnest, "Bunlar, Rusya'nın Suriye'deki başarısız stratejisi yüzündendir." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın askeri stratejilerini eleştiren Earnest, buna mukabil ABD'nin Ortadoğu'ya daha fazla asker göndermemekle "iyi bir şey yaptığını" savunarak, "Obama başkanlığa seçildiğinde Afganistan ve Irak'ta toplam 180 bin askerimiz vardı. Bugün ise bu iki ülkede sadece 15 bin askerimiz var ve ülke olarak daha güvendeyiz." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :