Beşiktaş Belediyesi skandal kararından döndü

Beşiktaş Belediyesi skandal kararından döndü

Beşiktaş Belediyesi tarafından 13 Aralık’ta yapılması planlanan ‘Şeb-i Arus, Noel ve Hanuka Kutlamaları’na tepkiler çığ gibi büyümesinin ardından Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar etkinliği yapmaktan vazgeçti.

Beşiktaş Belediyesi son günlerin en büyük skandal kararlarına imza attı. Belediye’nin resmi internet sitesinde yer alan ve sosyal medya hesaplarında paylaşılan ‘Noel ve Şeb-i Arus Kutlaması’ afişleri başta Konya olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinden tepki aldı. Beşiktaş Belediyesi büyüyen tepkilerin ardından resmi internet sitesinde yaptığı açıklamada 13 Aralık’ta kutlanacak olan etkinliği iptal ettiğini belirtti.

KONYA, MİRASINA SAHİP ÇIKTI

Beşiktaş Belediyesi’nin yapacağı etkinliğe en çok Hz Mevlana’nın diyarı Konya’dan geldi. Hz Mevlana’nın 744’nücü Vuslat Yıldönümü’nün kutlanmaya başlandığı 7  - 17 Aralık tarihleri arasında Beşiktaş Belediyesi’nin ‘Noel ve Şeb-i Arus kutlama’ afişi açıklaması şehrin tüm kesimi tarafından eleştirildi. Beşiktaş Belediyesi’nin afişlerine anında tepki veren Konya’daki Kurum ve Kuruluşlar yaptıkları kınamalardan birkaç saat sonra etkinliğin iptal olduğu bilgisi geldi.

MEVLANA TORUNU ÇELEBİ’DEN BEŞİKTAŞ BELEDİYESİNE KINAMA

Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Vekili ve Mevlana'nın 22’inci kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru, "Beşiktaş Belediyesi’nin birkaç gün önce ilan ettiği 'Noel ve Şeb-i Arus Kutlaması'nın birlikte yapılacağı afişi Hz Mevlana düşüncesi açısından kabul edilemez” dedi. 

Uluslararası Mevlana Vakfı Konya Şubesi binasında yapılan açıklamaya Esin Çelebi Bayru ile birlikte; Araştırmacı yazar Ömer Tuğrul İnançer, Uluslar arası Mevlana Vakfı Mütevelli Heyetinden Osman Bayru, Mevlevi Dedesi Nadir Karnıbüyükler ve Mevlevi Postnişi Fahri Özçakıl yer aldı. Mevlana'nın milyonlarca insanın sevgisini ve hürmetini popüler bir meşguliyetle değil, ebedi ve ezeli olan Hakk'a duyduğu muhabbetle kazandığına işaret eden Bayru, Beşiktaş Belediyesi tarafından ‘Noel ve Şeb-i Arus kutlamalarının’  birlikte yapılmasına tepki gösterdi. Böyle bir programın kesinlikle kabul edilemeyeceğine vurgu yapan Bayru, “ 'Noel ve Şeb-i Arus Kutlaması'nın birlikte yapılacağını' gösteren afişi, hem bizim milli ve manevi değerlerimiz açısından hem de bugünlerde, vuslat törenlerinde anmaya, anlamaya çalıştığımız Hazreti Mevlana'nın düşünceleri açısından kabul edilemez bir programdır. Beşiktaş Belediyesinin bu afişle, hem Hazreti Mevlana'yı, onun yolu ve düşüncelerini anlamadığı hem de farkında olmadan, iki ayrı kültürü zorla bir araya getirerek çatışmaya meydan vereceği anlaşılmaktadır" dedi.

ÇELİŞKİLERLE DOLU BİR AFİŞ

Beşiktaş Belediyesi tarafından hazırlanan afişte çelişkilerin bulunduğunu belirten Bayru, “Şeb-i Arus, 13 Aralık'ta değil, 17 Aralık'ta, Noel'in de, kutlamayı dini bir görev gibi görenler tarafından 25 Aralık'ta kutlandığını dile getirdi. Afiş eleştirisine devam eden Bayru, "Buradan açıkça anlaşılıyor ki tarih boyunca bir arada bulunmuş ama asla birbirlerine karışmamış, birbirlerini ayrı ayrı yerlerde dursalar da yok saymayarak saygılı davranmış iki ayrı din ve kültür, Hazreti Mevlana'nın manevi şahsı istismar edilerek zorla bir araya getirilmeye çalışılıyor." diye konuştu. 

ŞEB-İ ARUS VE NOEL ASLA BİR ARAYA GELEMEZ

Araştırmacı Yazar Ömer Tuğrul İnançer de Mevlevi semasının, Mevlevilik kültürünü aksettirebilecek insanlar tarafından, o kültüre layık mekanlarda ve o kültürde yapılmasını emreden bir genelgenin yürürlükte olduğunu, Şeb-i Arus adını kullanarak yapılan usulsüz etkinlerinin kabul edilemeyeceğini söyledi.

AHMET SORGUN’DAN KINAMA

AK Parti Genel Başkan yardımcısı Ahmet Sorgun CHP’li Beşiktaş Belediyesi’nin  Şeb_i Arus & Noel Etkinliği’ne tepki gösterdi.   Etkinliğin istismar konusunda hiçbir kutsal ve sınır tanımayan CHP zihniyetinin bir göstergesi olduğunu ifade eden Genel Başkan Yardımcısı Sorgun”  İnsanlarımızın değerlerine ve kutsallarına saygı duymayan , bu değerleri hep ayaklarının altına alan zihniyet, istismarlarına bir yenisini daha eklemektedir. Bütün Dünya’da hoşgörü  ve barışın sembolü, Hazreti Mevlana’yı Noel eğlencesi ile aynı programda anmak gibi bir rezilliğe  imza atma gayreti içinde olan Beşiktaş Belediyesi,  milli ve manevi değerlerimize adeta bir hançer saplamak istemektedir. Bu program Hazreti Mevlana’nın düşüncesine ve manevi şahsiyetine hakaretten başka bir şey değildir. CHP’li Belediye derhal bu programı iptal edip, başta Konyalılar olmak üzere bütün Mevlana’na dostlarından özür dilemelidir” dedi.

HAZİNEDAR, FETÖ’NÜN DİNLER ARASI DİYALOG’ ÇAĞRISINI HATIRLATTI

CHP’li Beşiktaş Belediyesi 11 Aralık’ta yayınladığı ‘Noel ve Şe-i Arus Kutlamaları’ afişi birçok çelişkiyi de beraberinde getirdi. Özellikle FETÖ’nün daha önceki ‘Dinler Arası Diyalog’ çağrısını hatırlatan afişte 3 ilahi dinin ayrı ayrı kutladığı etkinlikleri birlikte yapmak için duyurulmuştu. CHP’li Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’a afiş için büyük tepkiler yağdı.  Afişte düzenlenecek etkinlik kapsamında nasıl bir organizasyon hazırlandığı konusunda yapılan paylaşımlarda detaylara yer verilmedi. Bir çok vatandaş ise yapılan etkinliğe tepki gösterdi. Noel kutlaması kapsamında bir kokteyl verileceği önerilirken, Şeb-i Arus etkinliğinin kokteyl verilen yerde nasıl gerçekleşeceği ise merak konusu olmuştu.

KUTLAMALAR İPTAL EDİLDİ

 

Beşiktaş Belediyesi’nin resmi internet sayfasında ‘Şeb-i Arus, Noel ve Hanuka Kutlamaları’nın iptal edildiği açıklaması yer aldı. Beşiktaş Belediyesi’nin 13 Aralık’ta yapmayı planladığı 3 ilahi dinin ortak kutlama programı  iptal açıklamasında tüm tepkilere rağmen özür dilenmedi.  Tüm türkiye tarafından büyük tepkileri üzerine çeken Beşiktaş Belediyesi kutlamaların iptalini ‘OHAL gerekçesine dayandırarak şu şekilde duyuru yaptı; “Üç semavi dinin mensuplarının huzur içinde yaşadığı Beşiktaş’a yaraşır biçimde aynı döneme denk gelen Şeb-i Arus’u anmak ve Noel’i kutlamak üzere 2014, 2015 ve 2016’da üç yıl üst üste düzenlediğimiz etkinliklerle bu iki ayrı kültürü aynı ortamda buluşturduk...

Türkiye’nin kalbi, özgürlükler kenti Beşiktaş’a çok yakıştığını düşündüğümüz bu etkinliğimizi bu yıl Fulya Sanat’ta dördüncü kez düzenlemeyi planlıyorduk...

Öte yandan 2015 yılında başlattığımız bir projeyle Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilke imza atarak Musevi vatandaşlarımızın Hanuka (Işıklar) Bayramını halka açık bir meydanda kutladık... Ortaköy Meydanı’ndan tüm dünyaya barış ve kardeşlik mesajları verdik...

Bu etkinliğimizi de bu yıl üçüncü kez gerçekleştirerek Hanuka Bayramının altıncı gecesinde mumlarımızı yakarak Dünya Barış Parkı’ndan tüm dünyaya barış ve kardeşlik mesajları verecektik...

Ancak bu yıl ülke ve dünya gündemindeki gelişmeler dolayısıyla toplumun çeşitli katmanlarında oluşan hassasiyetleri göz önüne alarak kutuplaştırmayı artıracak faaliyetlerden kaçınmak adına her iki etkinliğimizi de iptal etme kararı aldık... Kamuoyuna saygıyla duyurulur...”  Servet R. Çolak – Memleket