Beşgöz Gölü İhtişamına Kavuşuyor

Beşgöz Gölü İhtişamına Kavuşuyor

Sarayönü’nde bulunan Beşgöz Gölü eski günlerine kavuşuyor. 3 yıldır Sarayönü Belediyesi tarafından sürdürülen çalışmalar doğrultusunda göl kaybolmaktan kurtuldu. Gölün etrafı için ise şimdiden önemli planlar başladı.

Konya’nın Sarayönü ilçesinde bulunan Beşgöz Gölü eski günlerine kavuşuyor. Sarayönü Belediyesi’nin, DSİ’nin desteğiyle beraber 3 yıldır sürdüğü çalışmalar sonucunda bölge için önemli olan göl, kaybolmaktan kurtuldu. Yıllarca kaderine terk edilen ve kaybolmaya yüz tutan Beşgöz’de 3 yıl önce başlatılan temizleme çalışmaları sonuç vermeye başladı. Yüzey alanı 8 kilometre kare olan gölün doğu kıyısındaki temizleme çalışmaları tamamlandı. Henüz yarısının temizlenebilmesine rağmen şimdiden ilçenin vahası haline gelen Beşgöz, batı kıyısının da temizlenmesiyle ihtişamına kavuşacak. Karşı kıyının da temizlenmesi ile birlikte göl alanı en geniş boyutlarına ulaşacak. Karasal iklime sahip olan ve kuraklıktan direk olarak etkilenen Sarayönü’nde, Beşgöz gölünün temizlenmesi ilçeye çok büyük bir katma değer sağlayacak.

 GÖLÜN RENGİ ASLINA DÖNDÜ

Erozyon ve göle doğru büyüyen sazlıklar nedeniyle kapanmaya yüz tutan Beşgöz, ciddi bir çalışma ile temizlenmeye devam ediyor. 2015 yılından bu yana devam eden çalışmalar kapsamında gölün büyük bölümü temizlendi. Bir kıyısı tamamen temizlenen gölün alanı bir hayli büyürken, göl renginde de önemli bir değişim oldu. Bundan sonraki süreçte karşı kıyıda devam edecek olan çalışmalar için DSİ’den gelen yetkililer yerinde incelemede bulundu. Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak ile birlikte göl alanında yerinde incelemede bulunan DSİ 4’ncü Bölge Müdürlüğü Makine İkmal Şube Müdürü Nihat Evrensel ve İşletme Başmühendisi Veli kan, ikinci etap temizlik çalışmalarının planını yaptı.

Sarayönü’nde yıllarca kaderine terk edilmesinin ardından Belediye Başkanı Nafiz Solak’ın özel ilgi ve alakasıyla yeniden temizlenmeye başlayan Beşgöz, cazibe merkezi olma yolunda ilerliyor. Dört koldan temizlik çalışmaları süren Beşgöz’de  doğu kıyısında temizlik çalışmaları tamamlanırken, batı kıyısında çalışmalar başladı.

İlçemizin en önemli su kaynaklarından bir tanesi olan Beşgöz gölünü temizleme çalışmaları devam ederken, gölün bir cazibe merkezi haline gelmesi içinde proje çalışmaları da devam ediyor. Gölün kapanan kısımlarının yeniden açılmasıyla göl alanı yeniden suyla dolmaya başladı. Erozyonlar ve göle doğru büyüyen sazlıklardan dolayı küçülerek neredeyse bir dereye dönüşen Beşgöz gölü, temizlenmesinin ardından eski görünümüne ve su potansiyeline kavuşmaya başladı.

resim295.JPG

BEŞGÖZ GÖLÜ KOMPLE TEMİZLENECEK

İncelemelerle ilgili olarak bilgi veren Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, yaptığı açıklamada, “DSİ tarafından 2015 yılından beri temizlik çalışmaları devam eden Beşgöz gölünde, çalışmalar bu sene de devam edecek. Temizleme çalışmaları belediyemiz tarafından hazırlanan peyzaj projesine uygun olarak gerçekleştiriliyor. DSİ’den gelen yetkililerle birlikte alanda tespit çalışmaları yaptık. Karşı kıyının temizlik planı için yerinde inceleme yapıldı. Göl alanında yapılan çalışmalarla ilgili görüş alışverişinde bulunduk. Hızlı bir şekilde çalışmalar devam edecek. Gölün etrafı taş tahkimat yapılarak tekrar erozyonla dolması engellenecek. Saniyede 700 litrelik bir su kaynağı olan Beşgöz’ün, kuraklıktan etkilenmeyen bir yapısı vardır. Bölgemizde böyle başka bir göl yoktur. Hedefimiz ilçemiz ve Konya’nın hizmetine doğal bir mesire alanı sunabilmektir. Orman ve Su İşleri Başkanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Rıza Diniz, DSİ 4. Bölge Müdürü Birol Çınar ve tüm DSİ çalışanlarına yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür ediyoruz.” dedi.

BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA

Başkan Solak, açıklamasının devamında, “Bu geniş çaplı temizlik çalışmalarına ilave olarak gölün çevresindeki belli bir alanı eşsiz bir sosyal alana çevirmeyi planlıyoruz. Göl çevresinde 100 bin m²’lik bir alanda peyzaj düzenlemesi yapacağız. Labirent parkı, ışık gösterileri alanı, kafeterya, orman evi, meydan, otopark, oturma alanları, çiçek yetiştirme ve gezinti alanları, piknik alanları, bisiklet yolları, çocuk oyun alanları, balık tutmak için iskeleler oluşturulacak. Halkın hoşça vakit geçirebileceği bir alan oluşturacağız. Düzenleme yapacağımız alan gölün yanında yaklaşık 1 kilometreyi kapsıyor. Projesi tamamladı. Böyle bir sosyal alan Konya’nın hiçbir yerinde yok. Projeyi neticelendirdiğimiz zaman Sarayönü ve Konya, eşsiz bir güzelliğe sahip, göl manzaralı bir sosyal alana kavuşacak. Bu projenin uygulanabilmesi için çeşitli bakanlıklarla proje değerlendirmesinde bulunarak kaynak sorununu çözmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.