Berlin’de "Dünya Sinemasında Türk Modası" etkinliği

Berlin’de "Dünya Sinemasında Türk Modası" etkinliği

Yönetmen Sorak: - "Başka ülke sinemacıları, televizyoncuları ürettikleri işleri daha ucuza ve aynı kalitede yapabilecek başka coğrafyalar arıyorlar kendilerine. Türkiye'nin böyle bir durak olacağına, böyle bir çekim merkezi olacağına çok inanıyorum"

BERLİN (AA) - Yönetmen Ömer Faruk Sorak, sinemacıların ve televizyoncuların ürettikleri işleri daha ucuza ve aynı kalitede yapabilecek coğrafyalar aradığını, Türkiye’nin böyle bir çekim merkezi olabileceğini söyledi.

Sorak, Uluslararası Berlin Film Festivali (Berlinale) dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ve İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) iş birliği ile Berlin'de düzenlenen “Dünya Sinemasında Türk Modası" etkinliğinde yaptığı konuşmada, Türk film sektörünün son 20 yıl içinde ciddi bir gelişim sağladığına dikkati çekti.

Türkiye’de dizilerle yaklaşık 190 ülkeye aynı anda satılabilen ve talep edilen işler üretilmeye başlandığını belirten Sorak, film ve dizilerde oynayan oyunculardan takılan takılara ve giyilen kostümlere kadar birçok konunun bu ülkelerin insanları tarafından merak edildiğini ifade etti.

Yeni çıkacak sinema yasasıyla Türkiye'nin film çekim merkezi haline gelmesini arzuladığını belirten Sorak, "Başka ülke sinemacıları, televizyoncuları ürettikleri işleri daha ucuza ve aynı kalitede yapabilecek başka coğrafyalar arıyorlar kendilerine. Türkiye’nin böyle bir durak olacağına, böyle bir çekim merkezi olacağına çok inanıyorum." dedi.

Türkiye’de böyle bir potansiyelin bulunduğunu vurgulayan Sorak şunları söyledi:

"Gerçekten ben dünyanın değişik yerlerinde reklam ve sinema filmleri çekimlerinde bulunmuş biri olarak, hem kalifiye insan kalitemizin hem teknik donanımımızın hem de başta kostüm ve tekstil sektörü olmak üzere diğer bütün otel, barınma ve Türk mutfağındaki lezzet kalitesinin dünya standartlarının çok üstünde olduğunu düşünüyorum. Benim yönetmen olarak yaptığım işlerde, kendi ülke insanımızla bu kadar gurur duyarak çalışıyor olmanın ötesinde başka ülke insanlarıyla da bizim ülkemizde, bizimle aynı kalitede işler üretecekleri bir platformda, bir merkezde bulaşmayı çok istiyorum."

Türk film sektörünün buna hazır olduğunu ifade eden Sorak, "Pahalı iş yapıyoruz. Milyonların kalbine, hiç o dili bilmeseler de, gösterdiğiniz bir tek kare ile ulaşabilme şansına sahip çok ayrıcalıklı iş yapıyoruz. Bu işi yapan insanlar olarak Türkiye'nin merkez olması en büyük dileğimiz." değerlendirmesinde bulundu.

Toplantıya katılan İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi de son dönemde sinema ve dizi sektörünün gelişmesiyle Türkiye’de özel kostüm üretiminin ve dizilerle çalışan markaların oluştuğunu anlattı.

İHKİB’nin sinema sektörüyle daha yakın iş birliği içinde olmak istediğini aktaran Tanrıverdi, "Bundan sonra sık sık bir araya gelerek daha sonraki dönemde, defilelerle ve örneklerle yapacağımız organizasyonlarla, en azından Türkiye'de böyle bir organizasyonun olabileceğini, dünyanın tüm kostüm ihtiyacını karşılayabilecek kapasitemiz olduğunu göstermek istiyoruz." dedi.

Tanrıverdi, yurt dışında Türk dizilerinde kullanılan kostümlerin çok beğeni aldığını belirterek, dizilerde kullanılan kostümlerin çok hızlı üretildiğini kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :