Berlin Başkonsolosundan saldırıya uğrayan Türk Eğitim Derneğine ziyaret

Berlin Başkonsolosundan saldırıya uğrayan Türk Eğitim Derneğine ziyaret

Türkiye'nin Berlin Başkonsolosu Mustafa Çelik, dün gece saatlerinde molotoflu saldırıya uğrayan Türk Eğitim Derneğini ziyaret etti.

Türkiye'nin Berlin Başkonsolosu Mustafa Çelik, dün gece saatlerinde molotoflu saldırıya uğrayan Türk Eğitim Derneğini ziyaret etti.

Berlin'de faaliyet gösteren Berlin Türk Eğitim Derneği dün gece molotoflu saldırıya uğradı. Yerel saatle 03.00 sıralarında derneğin önüne gelen saldırgan ya da saldırganlar, derneğin camlarını kırarak içeriye molotof kokteyli ve yanıcı madde atmaya çalıştı. Yine derneğin diğer odasının camı kırılarak içeriye yanıcı madde atıldı. Ama bu yanıcı madde de alev almadan kendiliğinden söndü.

Taşlarla, kalın camları istedikleri gibi kıramayan şahıs ya da şahıslar, derneğin kapısını ateşe vererek kaçtı. Kaçarken de derneğin önündeki kaldırım taşlarına, "Afrin Başkaldırı" anlamına gelen Kürtçe "Afrin Seri Hilde" yazdı. Sokaktaki gürültüye uyanan Alman vatandaşların çıkan yangını kendi çabalarıyla söndürmeleri üzerine belki de büyük bir facianın önüne geçildi. Molotoflu saldırıya maruz kalan dernekte 9 bin kitap bulunuyor.

Gece vakti polisin kendisini telefonla araması üzerine olaydan haberdar olduğunu söyleyen Berlin Türk Eğitim Derneği Başkanı Rüştü Kam, en büyük tesellilerinin yangının büyümeden önlenmesi ve olası bir can kaybının da önüne geçilmesi olduğunu söyledi. Kendilerinin sadece sosyal faaliyet gösteren bir dernek olduğunu söyleyen Kam, "İçeride çok sayıda kitap vardı ki bu kitaplar büyük bir yangına vesile olabilirdi. Binada insanlar, çocuklu aileler oturuyor. Çok şükür cana zarar gelmedi" dedi.

Dernek olarak geçtiğimiz ay sokakta kurban şenliği düzenleyen Berlin Türk Eğitim Derneği, pazar günü de yine dernek önünde komşulara ve bütün Berlinlilere aşure dağıtmaya hazırlanıyordu. Kam, bu saldırının kendilerini caydırmayacağını ve Pazar günü yine de aşure dağıtılacağını ifade etti.

Çağlar konuyu eyalet meclisine taşıyacak

Derneğin kayıtlı olduğu Neukölln ilçesinin Eyalet Parlamentosu Milletvekili Derya Çağlar da saldırıyı kınamak ve dernek üyelerine destek vermek amacıyla olay yerine geldi. Çağlar İhlas Haber Ajansı'na (İHA) yaptığı açıklamada, "Bir eğitim derneğine, üstelik beraberlik için, birlik için çalışan, hafta sonu komşularına aşure dağıtmaya hazırlanan bir derneğe yapılan bu saldırıyı kınıyorum. Büyük bir soru işareti, bu tür saldırıların çoğu neden çözülemiyor. Konuyu eyalet meclisine taşıyacağım. İnşallah bir sonuç alırız" diye konuştu.

"Camilerimizin yakılmasına kadar giden bir süreç yaşadık"

Berlin Başkonsolosu Mustafa Çelik de derneğe gelerek olay yerinde incelemelerde bulundu ve dernek yönetiminden konuyla ilgili bilgi aldı. İncelemeler sonrası basına kısa bir ortak açıklama yapan Başkonsolos Çelik, "Ne yazık ki başından beri böyle vesilelerle derneklerimizi, camilerimizi ziyaret etmek durumunda kaldık. Almanya genelinde ve Berlin'de toplam otuzdan fazla, camilerimizin yakılmasına kadar giden bir süreç yaşadık. Başkonsolosluk ve Büyükelçilik olarak tüm derneklerimizin yanında olduğumuzu ifade etmek üzere buraya geldik. Can kaybı olmaması en büyük tesellimiz. Burada yapılan bir terör saldırısıdır. Yerdeki propagandan da belli oluyor. Ayrım yapmaksızın teröre karşı çok dikkatli olup hep beraber karşısında durmamız gerekiyor. Bütün ülkeler için önemli bir unsur. Alman makamlarıyla da görüşmelerimizin en önemli noktası şimdiye kadar düzenlenen benzeri terör saldırılarının hiçbirinin aydınlığa kavuşturulamamış olması. Saldırıların önlenmesini ve vuku bulan saldırıların aydınlığa kavuşturulmalarını istiyoruz. Alman makamlarından tek dileğimiz budur" ifadelerini kullandı.

(MB-NT-D)

Kaynak: İHA

Kaynak:Haber Kaynağı