Berkin Elvan'ın öldürülmesine "övgü" davası

Berkin Elvan'ın öldürülmesine "övgü" davası

Elvan'ın ölümüyle ilgili, sosyal paylaşım sitesinde küfür ettiği iddia edilen polis memurunun, "suçu ve suçluyu övmek"ten 2 yıla kadar hapisle cezalandırılması istemiyle yargılandığı dava karara bağlandı

İSTANBUL (AA) - Gezi Parkı odaklı olaylarda yaralanmasının ardından tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın ölümüyle ilgili, sosyal paylaşım sitesinde küfür ettiği iddiasıyla yargılanan polis memurunun "suçu ve suçluyu övmek"ten 2 yıla kadar hapisle cezalandırılması istemiyle yargılandığı dava karara bağlandı. Sanığı 10 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme, cezanın hükmünün açıklanmasını geri bıraktı.

İstanbul 51. Asliye Ceza Mahkemesinde yapılan duruşmaya, sanık Ufuk Ç. gelmedi. Duruşmaya, Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan ile annesi Gülsüm Elvan "mağdur" olarak katıldı.

Duruşmada söz alan Sami Elvan, sanığın mahkeme huzurunda gelip ifade vermesini istediğini belirterek, ''Bugüne kadar acı çeken ben olduğum halde hiç kimsenin özeline girip hiç kimseye hakaret etmedim. Sanığın cezalandırılmasını istiyorum'' dedi. Müşteki avukatlarından Ömer Kavilli, sanığın mahkeme huzurunda hakim karşısında ifade vermesi gerektiğini savundu.

Mahkeme, müşteki avukatlarının, sanığın istinabe yolu ile sorguya çekilmesinin, savunmasının alınmasına dair işlemlerin yüz yüzelik ilkesine aykırılık teşkil ettiğinden tekrarlanması talebinde bulunduklarını ancak sanığın istinabe yoluyla savunmasının alınması bazı suçlar hariç düzenlendiğinden bu konudaki talebin reddine karar verdi.

Müşteki avukatları da söz alarak, sanığın en üst sınırdan cezalandırılmasını ve ertelenmemesini ifade ederek, sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmemesini talep etti.

Dosyayı karar bağlayan mahkeme, sanık Ufuk Ç'nin atılı suçu işlediği gerekçesiyle ''suçu ile suçluyu övmek'' suçundan 1 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Sanığın geçmişi, sosyal ilişkileri ve yargılama sırasındaki davranışları, cezanın sanık üzerindeki etkisi dikkate alan mahkeme, sanığa verilen cezayı 10 aya düşürdü.

Mahkeme, sanığın sabıkasız oluşu ile pişmanlık duyduğuna dair olumlu kanaat oluşması nedeniyle sanığı verilen cezanın hükmünün açıklanmasının geri bırakılmasına ve 5 yıl süre ile denetim süresine tabi tutulmasına karar verdi. 

- Adliye önünde açıklama

Duruşmanın ardından şikayetçi Berkin Elvan'ı ailesi, avukatlarıyla beraber Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde bir açıklama yaptı.

Baba Sami Elvan, yargılanan polisin 1 yıl ceza aldığını, cezanın 10 aya indirildiğini ve 5 yıl için ertelendiğini belirterek, "Ama bir davamız halen devam ediyor şu an (hakaret suçuna ilişkin soruşturma). Umarım bu birilerine ders olur. Bir daha böyle bir şeyler yaşanmaz ülkemizde" dedi.

Anne Gülsüm Elvan da verilen kararı eleştirerek, "Bize gelince adalet yok. Öyle ya da böyle adaleti sağlayacağım" ifadesini kullandı. 

Ailenin avukatlarından Oya Arslan da sanığa "hakaret" suçundan ceza vermeyen hakimin, "suç ve suçluyu övmek" suçundan verdiği 1 yıllık cezayı, takdiri indirim uygulayarak ertelemesini eleştirdi.

- Olayın geçmişi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 4 avukat tarafından polis memuru Ufuk Ç. hakkında şikayette bulunulması üzerine, savcılıkça kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği ve bu karara itiraz edilen Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, 19 Haziran 2014 tarihinde kararı kaldırdığı belirtilerek, mahkemenin, "Ufuk Ç'nin eyleminin Türk Ceza Kanunu'nda belirtilen 'suç ve suçluyu övme' kastı ile yapılıp yapılmadığının mahkeme tarafından değerlendirilmesi gerektiği" yönünde karar aldığı hatırlatılıyor. 

Şikayete konu olayda Ufuk Ç'nin sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden, daha önce ölen Berkin Elvan ile ilgili, "Lan siz kimsiniz, neymiş ekmek almaya gidiyormuş, kafana sıkan çeviğin ellerinden öperim. Bundan sonra ayrımcılık var" şeklinde, küfürlerin de olduğu paylaşımda bulunduğunun iddia edildiği aktarılan iddianamede, sanığın alınan ifadesinde üzerine atılı suçu kabul etmediği de belirtiliyor.

İddianamede, Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "yargılansın" kararı gözetilerek sanığın, "suç ve suçluyu övmek"ten 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

 Berkin Elvan, Taksim'deki Gezi Parkı odaklı olaylarda, kafasına isabet eden gaz kapsülüyle yaralanmış ve tedavi gördüğü hastanede, 11 Mart'ta hayatını kaybetmişti. Elvan'ın ölümüne ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma devam ediyor.

Kaynak:Haber Kaynağı