Bergama tümülüslerinde araştırma

Bergama tümülüslerinde araştırma

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren Bergama'da, Maltepe, Yığmatepe ve Tavşantepe tümülüslerinde araştırmalar devam ediyor

İZMİR (AA) - UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren Bergama'da, Maltepe, Yığmatepe ve Tavşantepe tümülüslerinde araştırmalar devam ediyor.

Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü ve Bergama Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Felix Pirson, gazetecilere yaptığı açıklamada Bergama'daki tümülüslerde çok önemli mezarlar olduğunu ve bunları aydınlatmaya çalıştıklarını belirtti.

Bergama ve etrafındaki tümülüslerde mezar kültürünü araştırdıklarını dile getiren Pirson, Yığmatepe'deki ilk çalışmanın 1906 yılında gerçekleştirildiğini ancak teknolojik eksiklik nedeniyle hiçbir şeyin bulunamadığını ifade ederek, kendilerinin yeni yöntemler ve teknolojik aletlerle kazı yapmadan tepenin içini görmek istediklerini dile getirdi.

Maltepe tümülüsünde de birkaç test ve ölçüm yaptıklarını, bu sayede neyin nerede olduğunu bildiklerini kaydeden Pirson, "Yığmatepe ve Tavşantepe'deki çalışmalar gibi burada da kazısız çalışıyoruz. Jeofizik yöntemiyle toprağın altındakileri tespit edebiliyoruz. Jeoradar yöntemiyle de tepe içini tarıyoruz. Ancak yaptığımız hiçbir çalışmada tümülüslerde kazı yapmıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı tümülüslerin bulunduğu tepeleri yok etmemek için kazılara karşı ki bu durumda UNESCO için çok önemli bir durum. Konstrüksiyon çalışmaları yapıyoruz. Bu tepelerin arasında kazılabilecek olan sadece Yığmatepe" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı