Belediyenin ücretsiz diyetisyen hizmeti 2 bin kişiyi zayıflattı

Belediyenin ücretsiz diyetisyen hizmeti 2 bin kişiyi zayıflattı

Eyüpsultan Belediyesi tarafından hayata geçirilen ücretsiz diyetisyen hizmeti sayesinde 3 yılda 2 bin kişi sağlığına kavuştu- Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Demirçelik:- "Her yaş grubundan kişiye hizmet veriyoruz. Hastalarımızın detaylı kan tetkiklerine b

İSTANBUL (AA) - LALE BİLDİRİCİ BÜYÜKKARAKAYA - Obeziteye bağlı gelişebilecek kronik hastalık risklerini en aza indirmek, vatandaşların sağlıklı bir şekilde kilo vermeleri, dengeli ve sağlıklı beslenmeleri için Eyüpsultan Belediyesi tarafından hayata geçirilen ücretsiz diyetisyen hizmeti, 3 yılda 2 bin kişiyi zayıflattı.

Vatandaşlar, dahiliye ya da aile hekimliğinde yaptırdıkları detaylı kan tetkikleri sonrası, Eyüpsultan Belediyesi Sağlık Hizmetleri Birimi'ni telefonla arayarak Beslenme ve Diyet uzmanından randevu alabiliyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Demirçelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 yıldır ücretsiz diyetisyen hizmeti verdiklerini ve kendilerine başvuran vatandaşlar için kişiye ve hastalığa özel beslenme programları oluşturduklarını söyledi. Demirçelik, şunları kaydetti:

"Her yaş grubundan kişiye hizmet veriyoruz. Hastalarımızın detaylı kan tetkiklerine bakarak, şeker, tansiyon, kolesterol gibi hastalıkları varsa ona özel beslenme programları oluşturuyoruz. Listeyi oluşturduktan sonra belirlenen ideal kilo ağırlığına ulaşana kadar 15 günde bir gibi belirli aralıklarla takibini yapıyoruz. İstenen kiloya ulaşıldıktan sonra da hastamızı bırakmıyoruz ve koruma programına geçiyoruz."

Obezitenin bugün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunlarından biri olduğuna değinen Demirçelik, özellikle çocuklarda ve ev hanımlarında obezite probleminin daha sık görüldüğüne dikkati çekti. Demirçelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlçe genelinde öncelikle ilkokul çocukları için genel anlamda tarama gerçekleştirmek istiyoruz. Eyüpsultan Belediyesinin ücretsiz diyetisyen hizmetinden yaklaşık 2 bin kişi yararlandı. Başvuranların çoğu obez hastalardı. Obezitenin temeli daha çok sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivitenin yetersizliği. Bu noktada da bize başvuranların çoğunlukla ev hanımları olduğunu görüyoruz. Çalışan kadınlar gün içerisinde daha aktifler, bir şey yediklerinde dengeleme imkanları var. Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri arasında obezite de birinci sırada. Yetişkinden ziyade çocuk grubunda çok obeziteye rastlıyoruz."

Sağlıklı beslenmenin yaşam tarzı olması gerektiğini vurgulayan Demirçelik, hazır veya fast food gıda, asitli içecekler, kötü karbonhidrat içeren sağlıksız yiyecek gruplarının beslenme tercihinden çıkarılması gerektiğini anlattı.

- "Sağlıklı yaşama kavuştuk"

Eyüpsultan'da ücretsiz belediye hizmetinden yararlanan vatandaşlardan 49 yaşındaki Fatma Meral İkiz, şöyle konuştu:

"Diyetisyene 70 kilogram olarak geldim. Özel diyetisyene de gitmiştim ama fayda sağlamadım. Bol su içtim ve dengeli beslendim. Ara öğünleri de sağlıklı yiyeceklerle yedim. Sebze ve salata ağırlıklı öğünlerim vardı. Tam buğday ekmeği yedim. Zayıfladıktan sonra moralim ve öz güvenim yerine geldi. Diyet programına uyarak, bir senede 20 kilo verdim. Sağlık sorunu yaşamamıştım kiloluyken ama zayıfladıktan sonra daha rahat spor yapıyorum."

Sağlık sorunları yaşadığı için diyetisyene gelen 82 yaşındaki 2 çocuğu ve 3 torunu olan ev hanımı Bahriye İkiz de, vücudunda kilo nedeniyle ağrılarının arttığı ve sağlık sorunlarının başladığını anlattı. İkiz, şöyle konuştu:

"Kilom benim hareketlerimi kısıtlıyor ve sağlığımı etkiliyordu. Çok hızlı yürürdüm ve hareketliydim. Torunlarımı da büyüttüm. Ancak kiloluyken sağlık sorunlarım oluştu. 105 kilo iken belediyenin diyetisyenine geldim. Şu an 15 kilo verdim ve şu an da diyetisyenin verdiği programa uymaya devam ediyorum. Önceden günlerde çok fazla yağlı ve hamur işi yiyordum. Sağlıksız yiyecekler ve hamur işlerini kestim. Kahvaltıda yumurta zeytin ve peyniri tercih ediyorum. Öğlen ve akşam da çorba, et, tavuk, salata ve sebze, meyve ağırlıklı beslendim. Kefir içmeyi de ihmal etmedim. Yürüyüş ve evde hareket de yapıyorum. Herkese de sağlıklı ve dengeli beslenmeyi tavsiye ederim."

Hizmetten yararlanan 29 yaşındaki Tuğçe Ateş de, "Buraya geldiğimde 86 kiloydum. Kolesterolüm vardı. Evdeydim ve hareketsiz bir yaşam sürdüm. Bir senede 70 kilograma düştüm. Özel diyetisyenle de gittim ve faydasını görememiştim. Diyet listeme uyarak ve yürüyüş yaparak kilolarımı verdim. Hedefim 60 kilograma düşmek. Şimdi kendimi sağlıklı hissediyordum." dedi.

Hizmetten yararlanan 55 yaşında 3 çocuk annesi Hatice Açık da, şeker hastası olduğunu diyetisyene geldiğinde öğrendiğini belirterek, "Diyabet hastasıymışım bilmiyordum. Kilo vermek yerine burada sağlığıma kavuştum. 75 kiloydum şimdi 67 kiloydum." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :