Belçikalı Türklerden "Beni De Dinle" Protestosu

Belçikalı Türklerden "Beni De Dinle" Protestosu

Brüksel Kuzey Garı önünde toplanan binlerce kişi 1915 olaylarıyla ilgili ifade özgürlüğü istedi

BRÜKSEL (AA) - 1915 olaylarıyla ilgili ifade özgürlüğünün kısıtlanmasını protesto eden Belçikalı Türkler Brüksel'de "Beni de Dinle" eylemi yaptı.

Ellerindeki Türk ve Belçika bayraklarıyla Kuzey Garı önünde toplanan yaklaşık 3 bin kişi 1915 olaylarıyla ilgili hükmün parlamentolar yerine tarihçilere bırakılmasını ve nefreti körükleyen, toplumu ayrıştıran anıtlar dikilmemesini istedi.

Çoğunlukla beyaz giyinen ve ağızlarını siyah bantla kapatan göstericiler üzerinde "herkes için ifade özgürlüğü" yazılı balonlar ve beyaz güvercinler uçurdu.

Belçikalı Türker Platformu'nun öncülüğündeki eylemde İstiklal Marşı ve Belçika Milli Marşı okundu. Türkçe, Fransızca, Flemenkçe ve İngilizce okunan bildirilerde 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının hukuki ve tarihi dayanaktan yoksun olduğu belirtilerek, Türkiye'nin tüm arşivlerin açılması ve ortak tarih komisyonu kurulması teklifine destek verildi.

Belçikalı Türkler Platformu'nun öncülerinden Muhammet Yıldırım, "Sözde Ermeni soykırımıyla ilgili bazı belediyeler meydanlara toplumu bölen anıtlar dikti. Belçikalı Türkler olarak toplumu rahatsız eden bu anıtlara kesinlikle karşıyız. Bizi dinlemeden, yargılamadan tek taraflı olarak böyle bir iftirayı bize yamamaya kalkışmak kabul edilemez" şeklinde konuştu

Yıldırım, ifade özgürlüğünün Belçika'da anayasal bir hak ve Avrupa Birliği'nin temel değerlerinden biri olmasına rağmen 1915 olaylarıyla ilgili farklı fikirlere tahammülsüzlüğün ve Ermeni iddialarına karşı çıkanlara karşı yürütülen linç kampanyalarının büyük bir çelişki olduğunu vurguladı.

Muhammet Yıldırım, "Pak olan tarihimizi lekelemeye kalkıyorlar. Bizleri, çocuklarımızı ve hiçbir şeyden haberdar olmayan torunlarımızı lekelemek istiyorlar. Burada herkes bizi lekeleyemezsiniz demek için beyaz giyindi" dedi.

Yıldırım, Belçikalı Türkler Platformu olarak 1915 olayları bağlamında artık sessiz kalmayacaklarını, Türk toplumunu rencide eden girişimlere karşı siyasi partileri, hükümet üyelerini ve parlamentoları ziyaret ederek görüşlerini paylaşacaklarını ve tüm demokratik ve hukuki haklarını kullanacaklarını söyledi.

 

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı