Belçika'da İslami usüllere göre kesimin yasaklanması tartışılıyor

Belçika'da İslami usüllere göre kesimin yasaklanması tartışılıyor

Valonya bölgesi parlamentosunun Çevre Komisyonu'nda kabul edilen "helal kesim" yasağının, gerel kurulda onaylanması halinde 1 Eylül 2019'da yürürlüğe girmesi planlanıyor

BRÜKSEL (AA) - Belçika'da Fransızca konuşanların ağırlıklı yaşadığı Valonya bölgesi parlamentosunun Çevre Komisyonu'nda, İslami usullere göre hayvan kesiminin yasaklanmasını öngören tasarı kabul edildi.

Valonya Parlamentosundaki Çevre Komisyonu'nda oy birliğiyle alınan kararda, koyun ve sığırların şoklanmadan kesilmesinin yasaklanması öngörülüyor.

Tasarının yürürlüğe girmesi için parlamentonun genel kurulunda onaylanması gerekiyor. 1 Eylül 2019'da yürürlüğe girmesi planlanan tasarı, Çevre Komisyonu'ndaki birçok parti temsilcisi tarafından desteklendi.

Tasarıyı destekleyen siyasiler, "Bu karar geçici bir heves ya da kapris değil. Hayvanların kesilme anında acı çekmesini engellemek istiyoruz. Bu kararı hayvanlara değer verdiğimiz için aldık." açıklamasını yaptı.

Kararın 2019'a kadar yürürlüğe girmemesinin başlıca nedeni, halihazırda bölgedeki mezbahalarda hayvan şoklama yönteminin uygulanması için gerekli altyapının olmaması olarak açıklandı.

Valonya hükümetinin altyapı geliştirme konusunda maddi destek sağlayacağı bildirildi.

Belçika'da geçen ay da Flaman Parlamentosu, hayvanların şoklanmadan kesilmesini kısıtlayan önlemler alacağını açıklamıştı.

- Müslümanlar ve Museviler tepkili

Belçika'daki parlamentoların İslami usullere göre hayvan kesimini yasaklama girişimleri, ülkede sadece Müslüman kesimin değil, aynı zamanda Musevi toplumunun da tepkisini çekiyor.

Musevilerin dini inançlarına göre hayvan kesimi ve bazı gıdaların hazırlanmasını öngören ve "koşer" olarak adlandırılan adetleriyle "helal kesim" örtüştüğü için birçok Musevi, "helal kesilmiş" eti tercih ediyor.

Müslümanlar ve Museviler, Belçika'da nüfusun yaklaşık yüzde 6'sını oluşturuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :