Belarus'ta "Rus üssüne hayır" protestosu

Belarus'ta "Rus üssüne hayır" protestosu

Belarus'ta muhalefet, Rusya'nın ülkede kurmayı planladığı hava üssüne karşı gösteri düzenledi

MİNSK (AA) - Belarus muhalefeti, Rusya'nın ülkede kurulması için girişimde bulunduğu hava üssüne karşı eylem düzenledi. 

Belarus'un başkenti Minsk'teki Özgürlük Meydanı'nda düzenlenen protestoda, "Rus hava üssüne hayır" sloganı atıldı ve "Üs yok, savaş da yok", "Rus üssü bizi hedef haline getirir", "Rus üssü ülkenin işgalidir" yazılı pankartlar taşındı.

Gösterinin organizatörlerinden "Belarus için Bağımsızlık" hareketi lideri Vladimir Neklayev, Rusya'nın, Belarus halkının görüş ve onayını almadan hava üssü kurmak için girişimlerde bulunduğunu belirterek Minsk yönetimini hava üssü kurulmasına izin vermemeye çağırdı. 

Eyleme destek veren aktivist Vyaçislav Sivçik, "Belarus muhalefetinin sloganı olan 'Rusya savaştır', Kırım'ın ilhakı ve Rusya'nın Suriye'ye saldırılarından sonra doğruluğunu ispatlamıştır" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, savunma ve dışişleri bakanlarına, Belarus'un Bobruysk şehrinde hava üssü kurulması için Minsk yönetimiyle müzakerelere başlama talimatı vermişti. İki ülke yetkililerin görüşmeye başladığı belirtildi. 

Bağımsız Sosyal ve Siyasal Araştırmalar Enstitüsünün eylül ayında yaptığı ankete göre, Belarus halkının yüzde 45,1'i ülkede Rus hava üssünün kurulmasına karşı çıkarken, yüzde 24,4'ü buna destek veriyor.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı