Bedensel Engelliler İçin ''Terlik Mouse''

Bedensel Engelliler İçin ''Terlik Mouse''

Aydın'da düzenlenen TÜBİTAK Bilim Fuarı'nda, 20 ortaokul ve 24 liseden projeler sergilendi- Fuarda, bedensel engellilerin bilgisayar ve akıllı telefon kullanabilmesi amacıyla hazırlanan ''terlik mouse'' ilgi çekti

AYDIN (AA) - Aydın'daki TÜBİTAK Bilim Fuarı'nda öğrencilerin, bedensel engellilerin bilgisayar ve akıllı telefon kullanabilmesi amacıyla hazırladığı ''terlik mouse'' ilgi gördü.

Bilim insanları yetişmesi amacıyla illerde düzenlenen TÜBİTAK Bilim Fuarı, Aydın'da 20 ortaokul ve 24 liseden projelerle Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde açıldı. 

Fuarda, 10. sınıf öğrencileri Abdulkadir Aşkın ile Daimi Şık'ın, öğretmenlerinin gözetiminde, bedensel engellilerin bilgisayar ve akıllı telefon kullanabilmesi için hazırladığı ''terlik mouse'' ilgi çekti. 

Proje hakkında bilgi veren öğretmen Ergin Çelebi, terliğe monte edilen ''kumanda faresi''nin, el ve kollarını kullanamayan engelliler için büyük rahatlık sağlayacağını ifade etti. 

Çelebi, ''Çok basit ama çok kullanışlı. Engelliler, ayaklarıyla terliklerini hareket ettirdiğinde, kumanda faresi hareket etmiş oluyor. Kumanda faresinin sol tuşu sol terlikte, sağ tuşu ise sağ terlikte yer alıyor. Ayak parmaklarıyla sağ ve sol tıklamaları gerçekleştirebiliyorlar'' diye konuştu.

- Cep telefonundan cihazları kontrol

Fuarda engelliler için ''cep to home'' projesi de sergilendi. Proje, televizyon, lamba, radyo gibi cihazların açma kapamasının kablosuz sistemle yapılmasını sağlıyor.

11. sınıf öğrencileri Yunus Emre Kaya ile Murathan Başaran, sistemin akıllı telefonlara program olarak yüklenebildiğini, böylece engellilere cep telefonundan cihazları kontrol imkanı sağlandığını bildirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı