BEDAŞ'tan kesintisiz enerjiye 7 yılda 2,1 milyar liralık yatırım

BEDAŞ'tan kesintisiz enerjiye 7 yılda 2,1 milyar liralık yatırım

Boğaziçi Elektrik Dağıtım Genel Müdürü İslamoğlu:- "2016 dahil, 5 yıllık dönemde 1 milyar 570 milyon liralık daha yatırım yapmayı planlıyoruz"- "2013-2020 arasında İstanbul Avrupa yakasına kesintisiz enerji için 2,1 milyar lira harcamış olacağız"- "4,7 mi

İSTANBUL (AA) - GÖKHAN YILDIZ - İstanbul Avrupa yakasında, yaklaşık 4,7 milyon aboneye 25 milyar kilovat saat elektrik dağıtımı yapan Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ (BEDAŞ), 2016 dahil 5 yıllık dönemde 1 milyar 570 milyon lira yatırım yapmayı planlarken, şirketin 2013-2020 arasında Avrupa yakasına kesintisiz enerji için yapacağı harcama 2,1 milyar lirayı bulacak.

BEDAŞ Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özelleştirmenin gerçekleştirildiği 2013'ten bu yana 563 milyon liralık yatırım yapıldığını, bu yılın ilk 6 ayında 95 milyon liralık yatırıma imza attıklarını ve yılın ikinci yarısında 246 milyon liralık daha yatırım yapacaklarını söyledi.

İslamoğlu, "4,7 milyon abonemiz olduğu düşünüldüğünde, 2013 yılından 2016 sonuna kadar BEDAŞ olarak her bir abone başına 192 lira yatırım yapmış olacağız. 2016 dahil, 5 yıllık dönemde 1 milyar 570 milyon liralık daha yatırım yapmayı planlıyoruz. Yatırımların yüzde 80'ini yeni trafo, yeraltı kablo tesisi ve aydınlatma gibi kalemler oluşturacak. 2013-2020 arasında İstanbul Avrupa yakasına kesintisiz enerji için 2,1 milyar lira harcamış olacağız." diye konuştu.

Tüm iş süreçlerini yeniden düzenleyerek entegre hale getiren Entegre Bilişim Sistemleri (EBS) süreci ve EBS sistemi çerçevesinde yürütülen Kontrol ve Veri Toplama Sistemi-SCADA'nın önemli yatırımları arasında bulunduğunu ifade eden İslamoğlu, şunları kaydetti:

"Ağustos 2016 itibarıyla SCADA için yapılan yatırım tutarı 18 milyon 325 bin lirayı aştı. 2016 sonunda da 20 milyon liraya ulaşacak. Son dönemde bin 284 kilometre kablo tesisiyle 436 trafo inşa ettik. 2016-2020 yıllarında 5 bin 476 kilometrelik kablo tesisiyle 2 bin 810 trafo daha inşa edeceğiz. Bütün bunların yanında tüketicilerimizin meydana gelen anlık arıza ve kesintilerden hızla haberdar olmaları için iletişim ağımızı genişletiyoruz. Hastaneler başta olmak üzere kamusal alanda hizmet veren kurumlara, bekleme süresi olmaksızın BEDAŞ'a ulaşabilecekleri VIP Hat uygulamasını başlattık. Hizmet bölgemiz içerisinde yer alan itfaiye merkezleriyle iletişim kurmak için WhatsApp grubu oluşturduk. WhatsApp grubuna İstanbul'un Avrupa yakasında bulunan 80 itfaiye merkezi üye. Daha önce de muhtarlar için WhatsApp grubu kurmuştuk. Bu WhatsApp grubunda da 385 muhtar bulunuyor."


- "2017'de 341 milyon lira yatırım yapacağız


Mehmet İslamoğlu, artan enerji talebini karşılamak üzere yatırımlarına hız verdiklerini, kesintisiz ve kaliteli enerji sağlamak amacıyla 2017'de 341 milyon lira yatırım yapacaklarını bildirdi.

Şirket hedefleri, şebeke planlama trendleri ve şebeke bulguları doğrultusunda yatırım planı oluşturduklarını ifade eden İslamoğlu, "Belirlediğimiz yatırım planı çerçevesinde önümüzdeki dönemde başta can ve mal güvenliği, tedarik sürekliliği ve bağlantı taleplerinin karşılanması olmak üzere yatırımlarımıza devam edeceğiz." dedi.

İslamoğlu, 2015 sonuçlarına göre, İstanbul Avrupa yakasındaki elektrik tüketiminin yıllık 25 milyar kilovat saat olarak gerçekleştiğini, EPDK'nın 2015 için kayıp ve kaçak hedefi olan yüzde 9,78'i tutturduklarını söyledi.

BEDAŞ'ın devam eden 11 Ar-Ge projesi olduğunu belirten İslamoğlu, şunları kaydetti:

"Bu projeler ile hem Türkiye enerji sektörü hem de BEDAŞ için kamuya yönelik hizmetin kalitesinde yenilikçi yolların belirlenmesi ve geliştirilmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Kayıp-kaçak, maliyetlerinin düşürülmesi, arızaların önüne geçilmesi, şebekenin iyileştirilmesi ve yenilenebilir enerji projeleri başta olmak üzere birçok konuda Ar-Ge çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. BEDAŞ Ar-Ge, şirketin mevcut yürüyen sistemlerini, işletme faaliyetlerini ve yatırımlarını detaylı olarak inceleyip analiz ediyor. Gerekli iyileştirme, geliştirme önerilerini sunuyor. Mevcut sistemlerin incelenmesinin ve geliştirilmesinin yanı sıra akıllı şebeke uygulamaları başta olmak üzere Avrupa ve diğer dünya ülkelerindeki gelişmeleri ve sektörü yakından takip ediyor. Sektörün en iyi uygulamalarını BEDAŞ'a ve Türkiye elektrik sektörüne kazandırmayı hedefliyor. Bu bakımdan BEDAŞ Ar- Ge, şirketin strateji ve vizyonunu belirlemede de önemli rol oynuyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :