'Bebeğini denize atan annenin cezai sorumluluğu tam'

'Bebeğini denize atan annenin cezai sorumluluğu tam'

Eminönü Vapur İskelesi'nde 40 günlük bebeğini denize attığı iddiasıyla hakkında dava açılan anne Fatma K.'nın, Adli Tıp Kurumunun raporuna göre, annenin suça karşı cezai sorumluluğunun tam olduğunun tespit edildiği kaydedildi.

Eminönü Vapur İskelesi'nde 40 günlük bebeğini denize attığı iddiasıyla hakkında dava açılan anne Fatma K. ile birlikte yaşadığı Mustafa T'nin yargılandığı İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuklu sanık Fatma K. ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adına bir avukat da hazır bulundu. Duruşmaya bebeğin babası Mustafa T. ise gelmedi.

 

Duruşmada dinlenen tanık Fatih Öncü, olay tarihinde Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanesinde psikiyatri bölümünde görev yaptığını belirterek, sanık Fatma K.'nın tedavi amaçlı hastaneye geldiğini ve burada daha önce söylemediği bazı şeyleri kendisine anlatmak istediğini belirtmesi üzerine tutanak tuttuklarını anlattı. Tanık Öncü, konuyla ilgili savcılığa bilgi verip, ifade de verdiğini söyleyerek, söz konusu ifadesini tekrar ettiğini belirtti.

 

Mahkeme Başkanı Mustafa Karayıldız, önceki celsede verilen ara karar doğrultusunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yetki alanı dışındaki Bakırköy, Küçükçekmece, Büyükçekmece, İstanbul Anadolu ve Gebze cumhuriyet başsavcılıklarına yazı yazılarak, dava konusu olayın suç tarihi olan 23 Ocak 2017 ile bu tarihi takip eden günlerde denizden çıkarılmış yeni doğmuş bir bebekle ilgili soruşturmalarının olup olmadığına ilişkin soruya cevapların geldiğini belirterek, konuyla ilgili bir soruşturma kaydının bulunmadığının bildirildiğini açıkladı.

 

Mahkeme Başkanı Karayıldız, sanık Fatma K. hakkında 4. Adli Tıp İhtisas Kurulunun 20 Kasım 2017 tarihli raporun dosyaya geldiğini, raporda özetle sanığın suça karşı cezai sorumluluğunun tam olduğunun anlatıldığını bildirdi.

 

Bebeğin babasının da tutuklanması talep edildi

Duruşmada, tanık ve gelen evraklara ilişkin sanık ve avukatlarına beyanları soruldu. Sanık avukatları da beyanda bulunmak için süre istedi.

 

Duruşmada söz alan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı vekili avukat Hatice Boz ise gelen evraklara ilişkin bir diyeceklerinin bulunmadığını ancak tanığın beyanında diğer sanığın da suça karıştığı yönünde ifadesinin bulunduğunu, bu nedenle sanık Mustafa T.'nin de tutuklanmasını talep etti.

 

Bunun üzerine söz alan sanık Mustafa T.'nin avukatı ise, müvekkilinin savunmasının alındığını ve suç işlediğine dair dosyada mevut delil bulunmadığını iddia ederek, tutuklanma talebinin reddedilmesini istedi.

 

Talepler ve diğer hususlara ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Bilgin Uysal da, diğer sanığın tutuklanmasına yönelik talebin dosyadaki mevcut delil durumuna göre reddine karar verilmesini, sanık Fatma K.'nın ise tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talebinde bulundu.

 

Talepleri karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık Mustafa T.'nin tutuklanmasına ilişkin talebin dosyadaki mevcut delil durumunu göz önüne alarak reddine karar verdi. Sanık Fatma K.'nın ise tutukluluk halinin devamına hükmeden heyet, Adli Tıp Kurumun'dan gelen rapora karşı beyanda bulunmak üzere sanık avukatlarına süre verilmesini kararlaştırarak, duruşmayı erteledi.

 

Olayın geçmişi

Fatih'te ocak ayında polise teslim olan Fatma K, 40 günlük kız bebeğini denize attığını söylemiş, ekiplerce yapılan aramalar sonuçsuz kalmıştı. Olayın ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada, Fatma K. ile 1,5 yıldır birlikte yaşadığı ve bebeğinin babası olan Mustafa T, gözaltına alınıp tutuklanmıştı.

 

Başsavcılıkça hazırlanan iddianamede, sanıklar Fatma K. ile Mustafa T.'nin "Altsoydan akrabayı kasten öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisleri talep ediliyor.