Bazı Avrupa ülkelerinde NATO komuta merkezlerinin açılması

Bazı Avrupa ülkelerinde NATO komuta merkezlerinin açılması

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg:

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun altı Avrupa ülkesinde yeni komuta merkezlerinin faaliyete geçmesinin ardından, "Bize meydan okumak isteyenlere çok net mesajlar veriyoruz" dedi.

Litvanya’daki NATO komuta merkezinin resmi açılış törenine katılan Stoltenberg, buradaki konuşmasında, Doğu Avrupa’da açılan yeni merkezlerin, NATO’nun dayanışma sembolü olduğunu söyledi.

Stoltenberg, "Gücümüzü oluşturmak ve askeri durumumuzu geliştirmek adına büyük bir adım attık" ifadesini kullandı.

NATO Genel Sekreteri, törenden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada da yeni komuta merkezleriyle NATO müttefiklerine meydan okumak isteyenlere çok net mesajlar verdiklerini bildirdi.

Şu an müttefik ülkelere karşı bir tehdit görmediklerini ifade eden NATO Genel Sekreteri, "Baltık bölgesinde bir belirsizlik söz konusu. Her türlü tehlikeye ve beklenmedik durumlara hazır olmalıyız. Tüm müttefiklerimizi sonuna kadar koruyacağız. Bunu herkes bilmeli. Gücümüz birliğimizdedir" şeklinde konuştu.

Litvanya, Letonya, Estonya, Polonya, Romanya ve Bulgaristan’da kurulan NATO komuta merkezlerinin resmen faaliyete geçtiği dün bildirilmişti. Altı yeni merkezinin her birinde müttefik ülkelerden yaklaşık 40 subay çalışacak.

Rusya'nın Kırım'ı ilhakı ve Ukrayna'nın doğusundaki olaylardan sonra Baltık ülkeleri ve Polonya, Rusya'yı caydırmak için sürekli hazır bölgesel birimler kurulmasını da istiyor. Buna rağmen bazı Avrupalı NATO müttefiklerinin Rusya ile bölgedeki gerginliği artırmak istemediği belirtiliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı