Bayramınız zehir olmasın

Bayramınız zehir olmasın

Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ada: "Hijyenik olmayan koşullarda, sokakta satılan şeker, çikolata, tatlı gibi ürünler ile üretim iznine ilişkin bilgi içermeyen ve maliyetinin çok altında satışa sunulan ürünler satın alınmamalı ve tüketilmemeli

KONYA (AA) - Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Mehmet Hulusi Ada, Ramazan Bayramı'nın zehir olmaması ve şeker tadında bir bayram geçirilmesi için alınacak tedbir konusunda uyarıda bulundu.

Ramazan Bayramı'nın yaklaştığı bu günlerde şekerleme, çikolata, lokum, tatlı ve benzeri gıda maddeleri alırken ambalajlı ve etiketli ürünlerin tercih edilmesini öneren Ada, yaptığı yazılı açıklamada, yıpranmış ambalajı olan ürünler ile son tüketim tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş olan ürünler konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Ürünlerin etiket bilgilerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca verilen kayıt veya onay numarasının olup olmadığının kontrol edilmesini isteyen Ada, şunları kaydetti:

"Ürün üzerinde belirtilen saklama şartları hem satış yerinde aranmalı hem de tüketici bu şartları ürünleri evine götürdüğünde kendisi de sağlamalıdır. Şekerleme ürünlerinin bileşiminde katkı maddesi olarak yer alan renklendiricilerin mevzuatta belirtilen sınırlarda kullanıldığına ve insan sağlığı açısından sakınca oluşturan, kullanımına izin verilmeyen bazı katkı maddelerinin üründe bulunmadığına emin olmak için üretim izni olan ürünlerin satın alınmasına özen gösterilmesi son derece önemlidir."

Marketlerde ambalajsız, dökme olarak satılan ürünlerin korunmuş olmasına, cam bölmeler içinde yer alması ve satış elemanlarının eldiven kullanmasının şart olduğunu ifade eden Ada, gerekli hijyenik koşullarda üretilmeyen şeker ve tatlıların, başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere zehirlenme, alerji ve daha ileri yıllarda kanserojen etkilerinin görülebileceğinin unutulmaması gerektiğini aktardı.

Ada, "Hijyenik olmayan koşullarda, sokakta satılan şeker, çikolata, tatlı gibi ürünler ile üretim iznine ilişkin bilgi içermeyen ve maliyetinin çok altında satışa sunulan ürünler satın alınmamalı ve tüketilmemelidir" değerlendirmesini yaptı.

Gıda güvenliğine yönelik tartışmaların daha çok gündeme geldiği bayramlarda, denetim konusunda sorunların yaşanmasının, toplum sağlığını olumsuz yönde etkilediğini, bu yüzden ilgili kurumların, resmi denetimlerini yeterli sıklıkta yapması gerektiğini vurgulayan Ada, şu uyarılarda bulundu:

"Bayram ziyaretine giderken trafik kurallarına her zamankinden daha fazla riayet etmenin ve emniyet kemeri kullanmanın hayat kurtardığını da vurgulamak isteriz. Bayramda hava sıcaklıklarının yüksek olması beklendiği için yola sabah çıkılması, yorgun ve uykusuz şekilde araç kullanılmaması, yolculuk boyunca mutlaka mola verilmesi, çocuklar için güvenlik koltuğu kullanılması ve trafikte acele edilmemesi, Bayram ziyaretine gittiğimiz dost ve akrabalarımıza güvenli bir şekilde ulaşmamızı sağlayacaktır."

Kaynak:Haber Kaynağı