Bayram hutbelerinin ortak teması "Gazze"

Bayram hutbelerinin ortak teması "Gazze"

İslam ülkelerinde kılınan bayram namazlarında, Filistinliler için dualar edildi ve Gazze konulu hutbeler okundu

İslam ülkelerinin çoğunda, bu yıl bayram hutbelerinin ana teması, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları oldu. Moritanya, Sudan, Mısır, Ürdün, Cezayi ve Lübnan başta olmak üzere çoğu ülkede kılınan bayram namazlarında, Gazze'nin 8 yıldır maruz kaldığı ablukadan kurtularak, zafer kazanması için dua edildi.

Birçok ülkede namazların ardından cemaat, Filistin bayrakları taşıyıp, Filistinli direniş gruplarına destek sloganları atarak yürüyüş yaptı.

Mısır'ın Kahire, Giza, Feyyum, Beni Suveyf, Minya, Asyut, Suhac, Menufiyye, Kalyubiyye, Buhayra, Şarkıyye, Dekahliye, Port Said kentindeki bir çok camide, bayram hutbelerinin öncelikli konusu, Mısır Vakıflar Bakanlığı'nın "yalnızca hoşgörü" içerikli hutbe verilmesi yönündeki talimatına rağmen, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları oldu. Eller Gazze için açılırken, namazın ardından darbe karşıtları Gazze'ye destek gösterileri düzenleyerek, İsrail'in saldırılarını durdurması yönünde slogan attı.

Güvenlik güçleri ise ülkede bayramda güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkarılırken, güvenlik güçleri gösteri ihtimaline karşı Tahrir, Rabiatu'l Adeviyye ve Nahda gibi ana meydanları beton barikatlar ve zırhlı araçlarla kapattı. Meydanlardan araç ve yaya geçişini yasaklandı.

İskenderiye'de de Gazze'ye destek gösterisi düzenledi. Göstericiler, İsrail karşıtı ve İzzeddin el-Kassam Tugaylarını öven sloganlar attı. Gösteride, Gazze'de hayatını kaybeden çocuklar ve 3 Temmuz darbesinden sonra yaşanan olaylarda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı.

- "Arapların küçük hesaplar güderek sessiz kaldığı bir dönemde" 

Lübnan Müftüsü Şeyh Muhammed Kabbani de Muhammed Emin Camisinde verdiği bayram hutbesinde, "Filistin'de mukaddes toprakların kurtarılması için cihad etmek tüm Müslümanların üzerine farzdır" dedi.

Hiçbir halkın kendi toprağından "sahte barış anlaşmalarıyla" vazgeçmeyeceğini belirten Kabbani İslam dünyasına, "Ey Filistin topraklarını özgürlüğe kavuşturacak Araplar... Ey Müslümanlar neredesiniz?" diye seslendi. 

Lübnanlı Şii din alimi Muhammed Hüseyin Fadlullah'ın oğlu Ali Fadlullah da hutbede, "İsrail, bir kez daha, Arapların küçük hesaplar güderek sessiz kaldığı bir dönemde katliamlar yaparak Gazze'yi ele geçirmeye çalışıyor" ifadelerini kullandı.

- "Savaş suçu ve katliam"

Sudan'daki Milli Ümmet Partisi Genel Başkanı Es-Sadık el-Mehdi de verdiği bayram hutbesinde, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a, "savaş suçu ve katliam gerçekleştirdiği için" İsrail aleyhinde Uluslararası Ceza Mahkemesinde (UCM) dava açması çağrısında bulundu.

Hicret Mescidi'nde toplanan binlerce taraftarına seslenen Mehdi, "Madem bir işgal ve abluka var o halde direniş meşru bir haktır" dedi.

BM'nin Filistin halkına barış getirmek ve haklarını iade etmek için çalışması gerektiğini vurgulayan Mehdi, aksi takdirde savaşın devam edeceğini kaydetti.

Mehdi, Mısır'ın da Refah Sınır Kapısı'nı açarak, "Gazzeli kardeşlerine" destek olması gerektiğini ifade etti.

- "Arap liderlerinin tutumuna tepki"

Başkent Amman'da da Filistinli mültecilerin yaşadığı Beka Mülteci Kampı'nda, "Filistin direniş grupları ve Gazze'nin zaferi için" dua edildi.

Kamptaki Gazze Mescidi'nde kılınan bayram namazına yaklaşık bin kişi katıldı. İmam Nayif en-Neşşaş, hutbesinde, "Dua ve namazlarda şehit olan yüzlerce kardeşinizi, Kassam kahramanlarını da unutmayın" dedi.

Gazze'nin "Müslümanları çağırdığı"nı dile getiren Neşşaş, Filistin direnişine destek olunmasını istedi.

Namazın ardından yürüyüşe geçen cemaat, Arap liderlerinin Gazze'ye yönelik saldırıları karşısındaki tutumuna tepki göstererek, "Direniş kimseye ihtiyaç duymuyor" şeklinde slogan attı.

Tunus'ta kılınan bayram namazlarında da Gazze'ye yönelik saldırıların durdurulması ve ablukanın kaldırılması çağrıları yükseldi.

Başkent'teki Cumhuriyet Meydanı'nda kılınan bayram namazının ardından cemaat, Filistin bayrakları ve Gazze'ye destek sloganları atarak yürüyüşe geçti. 

Cezayir'de de bazı devlet erkanının namaz kıldığı El-Mescidu'l Kebir'de verilen bayram hutbesinde, Gazze halkına destek çağrıları ön plana çıktı.

İmam Muhammed İbrahim, "Gazze'deki kardeşlerimiz çirkin ve alçakça saldırılara maruz kalıyor. Müslümanlar olarak bize düşen, kardeşlerimize her açıdan destek olmak" dedi. İbrahim, Cezayir'in Gazze'yi destekleyen resmi tutumundan da övgüyle söz etti. 

- Batı Şeria

Batı Şeria'da ise bayram namazında hutbe veren imamlar, konuşmalarında İsrail saldırılarına maruz kalan Gazze'ye özel yer verdi, bölge halkının azim ve direnişinin sebatı için dualar edildi. 

Filistin Dini İşler ve Vakıflar Bakanı Yusuf Deis de verdiği bayram hutbesinde Gazze'nin direnişine desteklerini ifade ederek, Filistin yönetiminin saldırıları durdurmak için ciddi çaba sarfettiğini dile getirdi.

Filistin halkının yoğun saldırılarda pek çok şehit verdiğini vurgulayan Deis, kadın, çocuk ve yaşlıları hedef alan saldırılar karşısında birlik ve beraberliğin önemine değindi.

Gazze'ye 7 Temmuz'da havadan saldırı başlatan İsrail ordusu, 17 Temmuz Perşembe akşamı da karadan saldırıya geçmişti. Genellikle sivil yerleşim birimlerinin hedef alındığı saldırılarda, şu ana kadar bin 35 Filistinlinin öldüğü, 6 binden fazla kişinin yaralandığı açıklanmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı