Bayburt'a güneş santrali

Bayburt'a güneş santrali

Bayburt Belediyesi, artan enerji talebini karşılamak amacıyla güneş santrali kuracak- Belediye Başkanı Memiş: - "Santralle yıllık 876 bin dolarlık üretim hedefleniyor"

BAYBURT (AA) - ABDULKADİR NİŞANCI - Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, artan enerji talebini karşılamak amacıyla güneş santrali kurarak elektrik üreteceklerini söyledi.

Memiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediyeye ait arazi üzerine yerleştirilecek güneş enerji panelleriyle elektrik üretimine başlayacaklarını, bu şekilde belediyeye de gelir sağlanacağını söyledi.

Projenin ihale aşamasının tamamlandığını ve yüklenici firmaya yer tesliminin yapıldığını dile getiren Memiş, "Bayburt Belediyesi olarak projemiz 4,57 megavat. İnşallah hem Bayburtumuza bunu kazandırmak hem de ülkemizin de enerji ihtiyacına bir nebze olsun katkı sunmak, başkalarına da örnek teşkil etmesi açısından bu proje önemli." dedi.

İlgili firmanın çalışmalarını başlattığını anlatan Memiş, "İnşallah 10 hafta ile 12 hafta arasında bu proje tamamlanacak. Proje tamamlandıktan sonra Bayburtumuz için ilk 10 yılı esas almak kaydıyla santralle yıllık 876 bin dolarlık üretim hedefleniyor. Masraflardan sonra Bayburt Belediyesine 700 bin ile 730 bin dolar net bir enerji geliri sağlanacak" diye konuştu.

Şingah Mahallesi Cezaevi mevkisinde hayata geçirilecek projenin 14,6 milyon lira bedelle ihale edildiğini bildiren Memiş, proje için İller Bankası'ndan 2 yıl ödemesiz, 10 yıl vadeli kredi kullanıldığını kaydetti.

Memiş, Bayburt'un teşvik bölgesinde olduğu için Katma Değer Vergisi'nden (KDV) muaf tutulduğunu belirterek, "Hükümetimizin böyle bir projesi vardı. Biz de bunu çok hızlı bir şekilde değerlendirdik. İnşallah ilk hayata geçiren belediye olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Üretime dayalı ve gelir getiren projelerin desteklenmesinin önemine işaret eden Memiş, şöyle konuştu:

"Bu, bugün güneş enerjisi, yarın rüzgar enerjisi olabilir, bir başka gün hidroelektrik santrali olabilir, bir başka gün başka bir şey olabilir. Bunu bulmak ve hayata geçirmek, ben bu açıdan önemsiyorum. Yani Türkiye'nin en küçük ili, evet, Bayburt Belediyesi olarak bir gelir, 700 bin dolar bizim için çok önemli bir para. Şu aşamada çok önemli. Zaten küçüksememek gerekiyor. Yarın başka bir şey bulur, üretiriz, bir milyon da o getirir, 500 bin liralık başka bir şey buluruz, en azından devlete yük olmaktan kurtuluruz."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan ölçümlerde, Bayburt'un güneşlenme süresinin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu aktaran Memiş, "Türkiye'de bunlar ölçülmüş, güneşlenme süreleri tespit edilmiş. Bu anlamda da Bayburt burada epeyce yukarıda. Burada şu var; bunun 1 megavat maliyeti 35 bin dolar. Maliyet, çalışanı, işletme gideri, bakımı, onarımı, dağıtımı, enerjisi bu 35 bin dolar. Bunun geliri ise yaklaşık 215 bin dolar. Yani çok ciddi bir kazanç." diye konuştu.

Memiş, gelecek yıllarda bu projeye yenilerini de ekleyeceklerini belirterek, üretilen enerjinin satışında problem bulunmadığını, kendi ihtiyaçlarının dışındaki enerjiyi devlet alım garantisi kapsamında satacaklarını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :