Batı Şeria'daki gösterilere İsrail askerleri müdahale etti

Batı Şeria'daki gösterilere İsrail askerleri müdahale etti

İsrail askerlerinin gerçek mermi kullandığı müdahalede 4 Filistinli öğrenci yaralandı.

İsrail askerlerinin, Mescid-i Aksa'nın kapısına kurulan metal arama dedektörlerini protesto amacıyla Batı Şeria'da düzenlenen gösterilere müdahalesinde 4 Filistinli öğrenci yaralandı.

İsrail güçleri, El-Bire kentinin girişindeki kontrol noktası yakınında gösteri yapan Filistinli üniversite öğrencilerine ses bombası ve göz yaşartıcı gazın yanı sıra gerçek ve plastik mermi kullanarak müdahale etti.

Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail askerlerinin gerçek mermiyle açtığı ateş sonucu 4 öğrenci yaralandı.

Yaralı öğrencilerin Ramallah'taki Filistin Tıp Kompleksi'ne kaldırıldığı belirtilen açıklamada, çok sayıda kişinin de İsrail güçlerinin kullandığı göz yaşartıcı gaz nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdiği ifade edildi.

Yaralıların durumunun iyi olduğu öğrenildi.

İsrail polisi, 14 Temmuz'da Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüştü. Olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise hastanede öldüğü açıklanmıştı.

Olayın ardından Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail güçleri, Harem-i Şerif'i iki gün sonra açmış, ancak kapılara metal arama dedektörleri yerleştirmişti.

İsrail, Aksa'nın kapılarına kurduğu metal dedektörler vasıtasıyla Aksa Vakfı tarafından kontrol edilen Harem-i Şerif'te egemenlik sağlamak istiyor.

Filistin halkı, metal dedektörlerin güvenlik gerekçesiyle değil Aksa üzerinde hakimiyet kurma amaçlı olduğunu düşünüyor. İsrail'in, Aksa'yı yönetme hakkını resmi olarak tanıdığı Aksa Vakfı'na danışmadan attığı bu tek taraflı adımın kabul edilmesi halinde bunu daha ileri adımların takip edeceğini belirten Filistinliler, böylece Aksa'nın zamansal ve mekansal olarak bölünüp Yahudilere tahsis edilmesinden ve ellerinden alınmasından endişe ediyor.