Batı Akdeniz'den ihracat azaldı

Batı Akdeniz'den ihracat azaldı

Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayan Batı Akdeniz'in şubat ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 geriledi

ANTALYA (AA) - Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayan Batı Akdeniz'in şubat ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 geriledi.

Bölgeden 2014 yılı şubat ayında 109 milyon 863 bin 292 dolar olarak gerçekleşen ihracat, bu yılın aynı ayında 105 milyon 65 bin 850 dolara geriledi.

Yılın ilk 2 ayında (ocak, şubat) gerçekleşen toplam ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,8 gerileyerek 221 milyon 904 bin 774 oldu.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, yaptığı yazılı açıklamada, Batı Akdeniz'de ihracatın, olumsuz hava koşullarına, Rusya'daki ekonomik krize, komşu ülkelerdeki istikrarsızlıklara ve Çin'deki talep daralmasına rağmen sürdüğünü bildirdi.

Bölgeden 90 milyon 771 bin 662 dolar ile en fazla yaş sebze meyve ihracatı gerçekleştirildiğini belirten Satıcı, en fazla ihracat yapılan ülkenin de 46 milyon 288 bin 230 dolarla Rusya Federasyonu olduğunu kaydetti.

- En fazla artış ağaç mamulleri ve orman ürünlerinde

Yılın ilk 2 ayında ihracatını en fazla artıran sektörün ağaç mamulleri ve orman ürünleri olduğunu kaydeden Satıcı, sektörün ihracat rakamlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,4 artarak 12 milyon 860 bin 661 dolardan, 16 milyon 382 bin 520 dolara yükseldiğini bildirdi.

Satıcı, çimento, cam seramik ve toprak ürünleri ihracatının ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45,7 düşerek 5 milyon 893 bin 794 dolara gerilediğini ifade etti.

Yılın ilk ayında bölge ihracatını olumsuz etkileyen unsurlar olduğunu kaydeden Satıcı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu unsurların arasında üretimi ve ulaşımı etkileyen olumsuz hava koşulları, Rusya'nın yaşadığı ekonomik kriz, komşu ülkelerdeki istikrarsızlık ve Çin'deki talep daralması yer aldı. Antalya bölgesinde etkili olan yağışlar, yurdu etkisi altına alan soğuk ve karlı hava ihracat rakamlarını doğrudan etkiledi. Buna rağmen sektör temsilcileri başarılı bir grafik sergileyerek, ihracatımızın büyük oranda gerilemesine müsaade etmedi ve az bir kayıpla ihracat rakamlarını korumayı başardı."

Kaynak:Haber Kaynağı