Batı Afrika'daki Ebola salgını

Batı Afrika'daki Ebola salgını

Gana Devlet Başkanı John Mahama:

KOPENHAG (AA) - Batı Afrika ülkesi Gana'nın Devlet Başkanı John Mahama, henüz ülkesinde görülmeyen Ebola salgınının çok ciddi olduğunu belirterek, dünyanın salgın konusunda çok yavaş hareket ettiğini söyledi. 

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da çok sayıda devletten temsilcinin katılımıyla yapılan Küresel Yeşil Büyüme Forumu'na katılan Gana Devlet Başkanı Mahama, Danimarka Ticaret ve Kalkınma Bakanı Mogens Jensen ile düzenlediği basın toplantısında, Ebola salgını ve Fas'ın Afrika Futbol Kupası'nı erteleme talebi konusunda açıklamalarda bulundu.

Mahama, halk sağlığı sistemini güçlendirme ve Ebola'ya karşı başlattıkları korunma hazırlıkları konusunda Danimarka'nın yardımı için teşekkür etti. Ebola'nın 4 bin 500 kişinin hayatına mal olduğu Gine, Sierra Leone ve Liberya'ya yakın olan ancak herhangi bir vakanın görülmediği Gana'nın devlet başkanı, salgının çok ciddi olduğunu ancak harekete geçme konusunda dünyanın çok yavaş olduğu eleştirisinde bulundu.

Ebola'nın sınırları tanımadığını ve dünyanın başka bölgelerine sıçrayabileceğini, bu nedenle çok çabuk hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Mahama, ulaslararası toplumun daha fazla eşgüdüm içinde olması gerektiğini vurguladı.

- Afrika Futbol Kupası'nın ertelenmesi talebi-

John Mahama, Fas'ın 2015 yılı başında bu ülkede yapılması gereken Afrika Futbol Kupası'nın ertelenmesini talep ettiğinin hatırlatılması üzerine, konunun ülkelerin sağlık yetkililerince ele alınması gerektiği görüşünü dile getirdi.

İptal durumunda etkinliği Ebola'nın görülmediği ülkesinde yapmak isteyip istemediği sorulan Mahama, "Fas'ın organizasyonu yapmak istemediği konusunda bir açıklama yapmadığını sadece salgın nedeniyle erteleme isteğini" hatırlattı.

Danimarka Ticaret ve Kalkınma Bakanı Mogens Jensen ise Gana ile Danimarka arasındaki ilişkilerin yıllardır güçlü olduğunu ve mart ayında bu ülkeyi ziyaret ettiğini belirterek, iki ülke arasındaki işbirliğini sürdüreceklerini ve son olarak Ebola salgını konusundaki hazırlıklar için Gana'ya 10 milyon kron yardım kararı aldıklarını açıkladı.

Kaynak:Haber Kaynağı