Batı Afrika'daki Ebola salgını

Batı Afrika'daki Ebola salgını

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, gerekli görülmediği takdirde Sierra Leone, Gine ve Liberya'ya sehayat edilmemesi uyarısında bulundu

LONDRA (AA) - İngiltere Dışişleri Bakanlığı, ölümcül Ebola virüsünün yaygın olarak görüldüğü Sierra Leone, Gine ve Liberya'ya seyahat edilmemesi uyarısında bulundu.

Bakanlık yaptığı açıklamada, gerekli görülmediği takdirde Sierra Leone, Gine ve Liberya'ya seyahat edilmemesi yönünde tavsiyede bulunurken, British Airways'in Sierra Leone ve Liberya'ya uçuşlarını 31 Aralık'a kadar askıya aldığını bildirdiğini belirtti.

Açıklamada, bu ülkelerden ayrılmak isteyen İngiliz vatandaşlarının, bölgeye getirilen seyahat kısıtlamalarını da göz önünde bulundurarak yakın zamanda bölgeden ayrılmayı planlamalarının önemi vurgulandı.

Bu arada kanıtlanmış tedavi yöntemi ve aşısı bulunmayan Ebola salgınıyla mücadele için Oxford Üniversitesi araştırmacılarının, etik onay geldiği takdirde sağlıklı gönüllüler üzerinde deneysel ilaçlar kullanmaya başlayacağı bildirildi.

Bilim adamları, deneysel ilaçlarla salgının görüldüğü ülkelerdeki kişilerin hastalığa yakalanmasını önlemeyi hedefliyor. Ancak ilaçlar ilk olarak virüsün hiç görülmediği toplumlar üzerinde denenecek. Deneysel ilaçların ilk olarak 60 sağlıklı gönüllü üzerinde, başarı elde edilmesi halinde de Gambiya ve Mali'de 80 gönüllü üzerinde deneneceği bildirildi.

- İngiliz hastanın tedavisi devam ediyor

Sierra Leone'da Ebola virüsün yakalandığı belirlenen ve geçen pazar günü uçakla İngiltere'ye getirilen William Pooley isimli İngiliz vatandaşının tedavisine başkent Londra'daki bir hastanede özel olarak hazırlanan "izolasyon ünitesi"nde devam ediliyor.

Sierra Leone'de gönüllü hemşire olarak çalışan Pooley'in doktoru Michael Jacobs, hastanın da kabul ettiği, "ZMapp" adlı deneysel tedavi uygulandığını ifade etti. Jacobs, ZMapp'in ilk dozunun geçen pazartesi günü verildiğini, zaman içerisinde takviye doz vermeyi planladıklarını söyledi.

DSÖ, kanıtlanmış tedavi yöntemi ve aşısı bulunmayan Ebola salgınıyla mücadele için küresel kamu sağlığı acil durumu ilan etmiş ve salgınla mücadelede deneysel ilaçların kullanılmasının etik olduğunu açıklamıştı. 4-5 Eylül arasında potansiyel Ebola tedavisi ve aşıları hakkında Cenevre'deki DSÖ merkezinde danışma toplantısı düzenlenecek.

DSÖ, 26 Ağustos'a kadar Liberya, Gine, Sierra Leone ve Nijerya'da 3 bin 69 Ebola vakası tespit edildiğini ve bin 552 kişinin hayatını kaybettiğini bildirmişti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı