Batı Afrika'da radikalleşmeyle mücadele

Batı Afrika'da radikalleşmeyle mücadele

Uluslararası Kriz Grubu Batı Afrika Masası Şefi Depagne:- "Afrika ülkelerinin liderleri ve dini önderler sorumluluk alarak, DAEŞ ve Boko Haram gibi terör örgütlerinin İslamiyetle ilgisinin olmadığını, masumları öldürmenin İslamiyetle bağdaşmadığını anlatm

DAKAR (AA) - Uluslararası Kriz Grubu (International Crisis Group) Batı Afrika Masası Şefi Rinaldo Depagne, terörle ve radikalleşmeyle mücadelede Afrika ülkelerinin liderlerine ve dini önderlere önemli görevler düştüğünü söyledi. 

Senegal'in başkenti Dakar'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Depagne, Batı Afrika'da yoksulluk ve istikrasızlığın radikal grupların bölgeyi hedef olarak seçmesine neden olduğunu ve silahlı grupların buraları elde etmekte zorlanmadıklarını belirtti.

Radikalleşmenin birçok nedeni bulunduğunu kaydeden Depagne, batılı ülkelerin sadece bu sorunların tespiti üzerinde yoğunlaştığını ifade etti. 

Boko Haram'ın diğer silahlı gruplardan farklı yönleri olduğunu vurgulayan Depagne, "Boko Haram önceleri insanları öldürmüyordu ve liderleri öldürüldüğünde devletten sadece vurulan camilerinin yeniden yapılmasını istemişlerdi. Tepki görmeyince, insanları öldürmeye başladılar ve artık istekleri üzerinde konuşulamaz durumdalar" diye konuştu.

- "DAEŞ ve Boko Haram'ın İslamiyetle ilgisi yok"

Depagne, son zamanlarda Boko Haram'ın Senegal'de ses getirici eylem hazırlığı içinde olduğunun gündeme geldiğine dikkat çekerek, "Boko Haram aslında taraftar toplamak amacıyla insanlara ulaşmaya çalışmıyor. İnsanlar Boko Haram'a karşı bir hayranlık besleyerek kendiliğinden gidiyor ancak dini konularda bilgili olan Senegalliler Boko Haram ile temas kurduklarında aslında Boko Haram üyelerinin İslamiyeti bilmediğini fark etti" ifadelerini kullandı.

Askeri müdahalenin terörle savaşta yeterli olmadığına değinen Depagne, "Afrika ülkelerinin liderleri ve dini önderler sorumluluk alarak DAEŞ ve Boko Haram gibi terör örgütlerinin İslamiyetle ilgisinin olmadığını, masumları öldürmenin İslamiyetle bağdaşmadığını halklarına ve dünyaya anlatmalı" dedi.

- Afrika'da DAEŞ-El Kaide rekabeti başladı

Grubun Nijerya uzmanı Nnamdi Obasi de radikal terör gruplarının iletişim araçlarını etkin kullandıklarına işaret ederek, "Örneğin DAEŞ'in gazetesi var ve bu da ona çok büyük bir reklam sağlıyor. İnternetle mesajlarını kitlelere ulaştırıyorlar. Ayrıca uluslararası medyada çıkan haberler sayesinde hem bedava reklam yapıyorlar hem de taraftar çekiyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

Obasi, son dönemlerde terörün gündemden düşmediği Mali ve Nijerya gibi ülkelerde silahlı grupların kendi içinde bölünerek DAEŞ ya da El Kaide'yi desteklemeye başladığını belirterek, "2011'de Arap baharı yaşandığı zaman El Kaide'nin neredeyse bittiği düşünülüyordu ama şimdi dünyaya baktığımızda yaşanan çatışmalarda cihat kavramıyla karşılaşıyoruz. Bu da aslında radikal grupların bugüne kadar olmadıkları ölçüde güçlendiklerini gösteriyor" ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı