Batarya teknolojilerinde hedef dünya liderliği

Batarya teknolojilerinde hedef dünya liderliği

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ergin:- "TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü bünyesinde lityum-sülfür, lityum-hava gibi bunun türevleri olan batarya teknolojileri konusunda ciddi bir bilim adamı ekibimiz çalışma yapıyor. Bu konudaki teknolojilerde dünya liderliğini ya

KOCAELİ (AA) - KADİR YILDIZ - TAHİR TURAN EROĞLU - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü bünyesinde lityum-sülfür, lityum-hava gibi bunun türevleri olan batarya teknolojileri konusunda ciddi bir bilim adamı ekibinin çalışma yaptığını belirterek, "Bu konudaki teknolojilerde dünya liderliğini yakalayabilecek şekilde ilerlemelerimiz var" dedi.

Ergin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alternatif enerji konusunun küresel ısınma durumundan ortaya çıktığını, bilimsel temelden gelenlerin küresel ısınmanın dünyanın en önemli problemlerinden biri olduğu konusunda mutabık kaldığını söyledi.

Sorunun, buzulların çözülmesi ve deniz seviyelerinin milimetre düzeyinde de olsa yükselmesine neden olduğunu ifade eden Ergin, bu durumun insanların, doğanın hassas dengeleriyle oynayabildiğini gösterdiğini dile getirdi.

Ergin, alternatif enerjilere talep gösterip, fosil yakıtlarından uzaklaşmanın önemli olduğunu vurgulayarak "Bu bakımdan dünyanın en büyük şehirlerinde alternatif enerjili araçların şehir içinde taksi olarak kullanılmasına dair yatırımlar yapılıyor. Buraya doğru büyük bir gidişat var. Türkiye'ye baktığımızda enerjiyi ithal eden bir ülkeyiz. Bu bakımdan cari açıkta müthiş bir kalem var. Bunun önüne geçilmeli" diye konuştu.

Türkiye'nin yenilenebilir enerjiler bakımdan zengin olduğuna işaret eden Ergin, bu konuda atılım yapıp, dünya liderliğini alabilecek bir potansiyelin kullanıma alınması gerektiğini anlattı. 

- "Batarya teknolojilerinde ağırlığımızı hissettireceğiz"

TÜBİTAK olarak, düzenledikleri Alternatif Enerjili Araç Yarışları'ndaki amacın, alternatif enerjinin bulunduğunu göstermek olduğunu belirten Ergin, elektrikli araçlarda bu enerjinin saklanması probleminin olduğuna dikkati çekti.

Ergin, depolama için batarya konusunda dünyada bir dar boğazın olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

"En kritik malzeme şu anda bu. TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü bünyesinde lityum-sülfür, lityum-hava gibi bunun türevleri olan batarya teknolojileri konusunda ciddi bir bilim adamı ekibimiz çalışma yapıyor. Bu konudaki teknolojilerde dünya liderliğini yakalayabilecek şekilde ilerlemelerimiz var. Bunu önümüzdeki günlerde elektrikli araçlarla ilgili yapılacak açıklamalarda net bir şekilde öne koyacağız. Buradaki ana hedef, fikri mülkiyete sahip olarak üretilen teknolojinin sadece Türkiye'nin tüketimine yönelik değil, dünya pazarlarında marka ve teknoloji değeriyle ağırlığını hissettirmesi yolunda. Bu konuda çalışmaları yapıyoruz, endüstriyelleştirme ve yaygınlaştırma faaliyetlerinde de ilk noktayı teşkil edeceğimize inanıyorum."

- Elektrikli araçlar

Dünyada olduğu gibi elektrikli araçların Türkiye'de yer almasının vatandaşların iradesine bağlı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ergin, elektrikli araçlar konusunun hemen olgunlaşmasının beklenmediğini söyledi.

Ergin, elektrikli araçların menzillerinin 100 kilometrelerle ölçüldüğünü anlatarak, "Şehirler arasında çok uygun gözükmüyor. Karbon salınımının fazla olduğu yerler şehirler. Ben buna iyi bir katkı olacağını düşünüyorum. Olaya 'şu kadar lira akaryakıttan tasarruf 'olarak bakmıyorum. Şehirlerde alternatif enerjili araçların kullanımını kuvvetle teşvik ediyorum, yasal olarak da bildiğim kadarıyla bunları yapmamızın önünde bir engel bulunmuyor" ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı