Basra Petrol, Gaz ve Altyapı Konferansı

Basra Petrol, Gaz ve Altyapı Konferansı

Lübnan Enerji ve Su Kaynakları Bakanı Nazarian:- "Bakanlık olarak, Irak Ekonomi ve Ticaret Bakanlığına, Kerkük'ten çıkartılan ham petrolü Trablus kentine ulaştıracak boru hattının kurulması konusunda mektup gönderdik. Mevcut siyasi ve güvenlik koşulları a

BEYRUT (AA) - Lübnan Enerji ve Su Kaynakları Bakanı Arthur Nazarian, "Bakanlık olarak, Irak Ekonomi ve Ticaret Bakanlığına, Kerkük'ten çıkartılan ham petrolü Trablus kentine ulaştıracak boru hattının kurulması için bir komitenin oluşturulmasıyla ilgili mektup gönderdik. Mevcut siyasi ve güvenlik koşulları altında umarız en kısa sürede Irak ve Lübnan ortak komitesi bu projeyi hayata geçirecektir." dedi.

Nazarian, Beyrut'ta gerçekleştirilen Basra Petrol, Gaz ve Altyapı Konferansı'nda yaptığı konuşmada, petrol ve gaz sektörünün her ülkenin ekonomisi için bel kemiği olduğunu söyledi.

Petrol ve doğalgazın, ülkelerin ekonomik gelişmesi için stratejik öneme sahip olduğunu aktaran Nazarian, bu yüzden ülkelerin bu sektörü güçlendirecek köklü hükümet kurumları için çabalaması gerektiğini söyledi.

Lübnan'ın da benzer şekilde Irak'ın açık denizde ve karada bulunan doğal kaynaklarında görüldüğü gibi gelecekte önemli konumda bulunabileceğine işaret eden Nazarian, şöyle devam etti:

"Sizlerin de bildiği gibi Lübnan hükümeti açık denizde petrol ve doğalgaz aramasının lisanslama sürecinin ilk aşamasını tamamlamak üzere. Burada petrol ve gaz sektörüne ilişkin temel zorluklar devam ediyor. Bu konuda yasal ve finansal çerçeve, kurumsal çerçeve ve karar alma mekanizmaları, planları hazırlama ve uluslararası danışmanlık, hesap verilebilirlik ve şeffaflık ile gelirlerin oluşturulacak bağımsız fonla doğru yönetimi gibi beş temel maddemiz var. Bunun yanı sıra Bakanlık olarak, Irak Ekonomi ve Ticaret Bakanlığına, Kerkük'ten çıkartılan ham petrolü Trablus kentine ulaştıracak boru hattının kurulması konusunda mektup gönderdik. Mevcut siyasi ve güvenlik koşulları altında umarız en kısa sürede Irak ve Lübnan ortak komitesi bu projeyi hayata geçirecektir."

- "Basra'yı dikkate almadan Irak'ı konuşamam"

Cyrstol Enerji Müdürü Dr. Carole Nakhle ise petrol ve gaz dendiğinde dünyada Irak gibi pek az ülke olduğunu belirterek, Irak'ın 150 milyar varillik petrol ve gaz rezervleriyle dünyada beşinci, üretim maliyetleri açısından ise ise üçüncü sırada geldiğini söyledi.

Irak'ın ana petrol üreticilerinden biri olduğunu vurgulayan Nakhle, "Son birkaç yıldır gözlerimiz Kuzey Amerika ve kaya gazının üzerinde. Ancak tahminlerimize göre Ortadoğu'dan özellikle Irak ve Basra'da neler olduğuna da bakılması gerekli. Irak geçen yıl, 1979 yılındaki günlük 3,8 milyon varillik zirve üretiminden bu yana ilk defa yıllık petrol üretimini yüzde 23 yükselterek en hızlı büyüyen üretici oldu. Bu artış belki biraz yavaşlayacak ancak kesinlikle devam edecek. Ben Basra'yı dikkate almadan Irak'ı konuşamam. Çünkü Irak'ın üretiminin yüzde 70'i buradan kaynaklanıyor." diye konuştu.

Nakhle, Basra'da enerji piyasasında yaşananların sadece Basra'ya ve Irak'a değil, dünya enerji pazarlarına ve bu alanda faaliyet gösteren firmalara etkisi olacağını dile getirdi.

Irak'ın Petrol, Gaz ve Altyapı konusunda Başbakan Baş Ekonomik Danışmanı Kazım Muhammed Cevad al-Hasani de bugünkü konferansın Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) peşmergelerinin DEAŞ zaferlerinin ışığında gerçekleştiğini söyledi.

Irak ve özellikle Basra bölgesinin, doğal ve insani kaynaklarıyla yatırım için verimli bir alan olduğunu belirten al-Hasani, "Yatırım için kamu ve özel sektör, yerli ve yabancı yatırımcı bir araya gelmelidir. Irak merkezi hükümeti ve özellikle Basra bölgesel yönetimi, yatırım için yeni bir yasa tasarısını hayata geçirdi. Basra, yapılan başarılı yatırımlar sonucu büyük ilerleme gösterdi." ifadelerini kullandı.

- "Irak için sınır gökyüzü"

Toplantının ardından AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan BP Irak Müdürü Zayid al-Yasiri de dev petrol rezervleri, daha henüz hiç petrol çıkarılmamış rezervleri ve keşfedilmemiş sahaları ile Irak için "petrol ve doğalgaz anlamında sınırların gökyüzü olduğunu" söyledi.

Petrol fiyatlarının geleceğiyle ilgili olarak al-Yasiri, "Bizim ekonomistlerimiz, piyasada henüz arz fazlası yaşandığını, depolamanın sürdüğünü değerlendiriyor. Dolayısıyla, petrol fiyatlarının yeniden gelişmesi için zamana ihtiyaç var." dedi.

Konferansta 2 gün süresince Basra'nın potansiyelinin ve alt yapısının iyileştirilmesinin enerji piyasasına etkileri tartışılacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :