Başkentliler Kore pop şarkılarıyla dans öğreniyor

Başkentliler Kore pop şarkılarıyla dans öğreniyor

Başkentliler, Kore Kültür Merkezi'nde Korece pop şarkıları ve bu şarkılara özgü dansı tanıtmak için açılan "K-Pop" derslerine yoğun ilgi gösteriyor - Kore Kültür Merkezi Müdürü Dong Woo Cho: - "Türkiye'den (K-Pop Dünya Festivali) bu yarışmaya başvuranları

ANKARA (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Ankara'daki Kore Kültür Merkezi'nde Kore pop müziği ve dansının öğretildiği "K-Pop Akademi" kursuna katılan Uzakdoğu kültürü tutkunları, hem Korece şarkı söylüyor hem de o şarkılara özgü dansı öğreniyor.

Kore Cumhuriyetinin Ankara Büyükelçiliğine bağlı Kore Kültür Merkezi Müdürü Dong Woo Cho, K-Pop vokal ve dans dersi hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Kore Kültür Merkezi'ndeki K- Pop derslerinin üç yıldır devam ettiğini belirten Cho, "K-Pop, dünyanın birçok yerinde Kore kültürünü seven insanların büyük beğenisini kazandı. Kore şarkı ve dansını beğenen insanların talepleri üzerine Kore Kültür ve Turizm Bakanlığı, kültür merkezi olan ülkelerdeki temsilciliklere dans ve şarkı öğretecek hocalar gönderme projesini hayata geçirdi." diye konuştu.

"K-Pop"un "Kore pop" olarak adlandırılabileceğini söyleyen Cho, "Çok bilinen bir örnek olarak Gangnam Style'dan bahsedebiliriz. Ama Gangnam Style'dan önce ve sonra da birçok K-Pop gruplar, Korece sözler ve kendine özgü danslarıyla dünyada çok beğeni kazandı." dedi.

Türkiye'de K-Pop'a gösterilen ilginin kendisini şaşırttığını söyleyen Cho, şöyle devam etti:

"Şaşırmamın iki nedeni var: Birincisi, K-Pop'u beğenenlerin yaşı. Genelde 20 yaşlarındaki üniversite öğrencileri beğenir ancak burada 10'lu yaşlarda bile beğenenler var. Şaşkınlığımın ikinci nedeni ise, her sene K-Pop Dünya Festivali düzenlenir. Her ülkeden birinci olanlar Kore'ye giderek bu dünya yarışmasına katılma hakkı kazanır. Türkiye'den bu yarışmaya başvuranların sayısı gittikçe artıyor. Bazı illerden yüzden fazla takım yarışmaya katılmak istiyor. Bu sene geçen seneye göre iki katı başvuru var. Bu kadar çok ilgi gösterilmesi bizi mutlu ediyor."

- "Türkler K-Pop şarkılarını benden daha iyi biliyor"

Kore Kültür Merkezinde açılan kurs için Türkiye'ye üç haftalığına gelen vokal eğitmeni Yoo Eui Ju, K-Pop'un dans ağırlıklı bir müzik türü olduğunu belirterek "Kore dizi ve filmlerinde çıkan şarkılar var. Bunlara 'ost' denir. Bunlar da K-Pop'un bir çeşididir ve bu müzik türünün tanınması ve sevilmesinde önemli rol oynamaktadır." diye konuştu.

Türkiye'de K-Pop'un bu kadar sevilmesine çok şaşırdığını söyleyen Yoo, "Türk öğrenciler, K-Pop şarkılarını benden daha iyi biliyor. Benim bile adını bilmediğim ya da hayatını kaybetmiş K-Pop şarkıcılarının şarkılarını biliyorlar. Gerçekten inanılmazlar." dedi.

Vokal derslerine katılan Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu 23 yaşındaki Merve Ataman, Kore kültürüne 12 yaşındayken izlediği dizilerle ilgi duymaya başladığını belirterek önce Kore Kültür Merkezi'ne üye olarak Korece öğrenmeye başladığını, ardından burada açılan diğer kurslara katıldığını söyledi. Ataman, Korece bilmesinin K-Pop şarkılarını söylemeyi kolaylaştırdığını, ancak herkesin rahatlıkla bu şarkıları öğrenebileceğini söyledi.

- "Katılımcılar inanılmaz bir tutkuyla öğreniyor"

Dans eğitmeni Choi Jeong Ho da Ankara'ya özel olarak bu kursu vermek için geldiğini belirterek, Türk öğrencilerle çalışmaktan duyduğu memnuniyeti "Gelmeden önce aynı dili konuşmadığımız ve çeviriye ihtiyaç olabileceği için 'acaba öğrenemezler mi' diye endişelenmiştim. Fakat katılımcılar inanılmaz bir tutkuyla öğrenmeye başladılar. Bu kadar hızlı öğreneceklerini beklemiyordum." şeklinde dile getirdi.

K-Pop dansının en önemli özelliğinin "net, keskin ve hızlı hareketler" olduğunu söyleyen Choi, "Hareketlerin keskin ve hızlı olmasının yanı sıra detaylar da çok önemli. Mesela bacak ve kolların hepsinin aynı anda hareket etmesi ve bunların bütün grup üyelerince eş zamanlı yapılması yani uyum da K-Pop'un özelliklerinden biri. Korece bilmeyen biri bile kolaylıkla takip ederek K-Pop'daki 'nokta' hareketleri yapabilir." diye konuştu.

Choi, öğrencilerinden geleneksel Türk danslarını da öğrendiğini söyledi.

Ankara Üniversitesi Kore Dili ve Edebiyatı Bölümünden bu yıl mezun olan Gül Alkaç da üniversite öğrenimi boyunca Kore Kültür Merkezi'ndeki faaliyetlere ve kurslara katıldığını belirterek, "Daha önce geleneksel dans kursuna da katılmıştım. K-Pop kursunda da bir profesyonelden ders almak çok özel bir ayrıcalık." diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :