Başkente 2060'a kadar içme suyu sağlayacak proje

Başkente 2060'a kadar içme suyu sağlayacak proje

Başkentin su ihtiyacının karşılanması amacıyla Bolu Gerede Işıklı Regülatörü ile Ankara Çamlıdere Barajı arasında su taşıyacak "Ankara İçme Suyu 2. Merhale Projesi Gerede Sistemi"nin yüzde 90'ı tamamlandı.

Başkentin içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanması amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen projeyle Bolu Gerede Işıklı Regülatörü ile Ankara Çamlıdere Barajı arasında su taşıyacak "Ankara İçme Suyu 2. Merhale Projesi Gerede Sistemi"nin bu yılın sonunda tamamlanması bekleniyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akif Özkaya, Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü (ASKİ) Cumali Kınacı ile Çamlıdere şantiye alanında yapımı devam eden tüneli gezerek incelemelerde bulundu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Özkaya, Ankara'nın uzun yıllar su ihtiyacının karşılanacağı Gerede İçme Suyu Projesi'nde sona yaklaşıldığını ifade ederek, "Bolu il sınırlarında bulunan Işıklı Regülatörü'nden 31 bin 592 metre uzunluğunda tünelle Çamlıdere Barajı'na su getiriyoruz. Sadece bu projede çalışmak üzere üretilen 3 adet tünel delme makinesi (TDM) ile isale hattının yapımını gerçekleştiriyoruz." ifadelerini kullandı.

İnşaatın zor zemin şartlarında devam ettiğini kaydeden Özkaya, oluşan heyelanlar nedeniyle çalışmalara zaman zaman ara vermek zorunda kaldıklarını ve bunun da inşaat çalışmalarını aksattığını bildirdi.

Yıl sonunda bitirilmesi planlanan proje kapsamında tünelin, 28 bin 317 metrelik kısmının tamamlandığını açıklayan Müsteşar Özkaya, Çamlıdere bölümünde geriye kalan 3 bin 275 metrelik kısmın yapım çalışmalarının son sürat devam ettiğini söyledi.

 "Dünyanın en uzun içme suyu tüneli inşa ediliyor"

ASKİ Genel Müdürü Kınacı da Ankara için en önemli su kaynaklardan biri olan Gerede Projesi yapım çalışmalarını yakından takip ettiğini belirterek, "Dünyanın en uzun içme suyu tüneli inşa ediliyor. 4,5 metre iç çapına sahip tünelde suyun iletim kapasitesi ise 40 metreküp saniye. Bu da bir günde Ankara'nın 3 günlük su tüketiminin karşılanması anlamına geliyor." değerlendirmesini yaptı.

Kınacı, başkentin su ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayacak Gerede Projesi'nin devreye girmesiyle Ankara'da uzun süreli su sorunu yaşanmasının beklenmediğinin altını çizerek, şu ifadeleri kullandı: 

"2010 yılındayapımına başlanan proje oldukça zor jeolojik koşullar altında gerçekleştiriliyor. Japon kredisiyle ve tamamen Türk firmaları tarafından inşa ediliyor. Önümüzdeki yıl tamamlanarak devreye girmesiyle birlikte 2060 yılına kadar Ankara'nın içme suyu ihtiyacını karşılaması öngörülüyor." 

Gerede'den gelecek suyun gerek mineral içeriği gerekse içilebilirlik açısından "memba suyu" kalitesinde olduğunu bildiren Kınacı, özellikle kış aylarında çoğalan yüksek debideki suyun Çamlıdere Barajı'nda depolanacağını söyledi.

Yapım çalışmalarına 2010'da başlanan ve bu yıl sonunda tamamlanması planlanan isale hattı ile Çamlıdere Barajı'na yılda 226 milyon metreküp su getirilecek.