Başkanlık Sistemi nasıl olmalı paneli

Başkanlık Sistemi nasıl olmalı paneli

Geçtiğimiz yıllarda başkanlık sistemin Türkiye’ye uygun olmadığı söylemleriyle gündeme gelen SÜ Turizm Fakültesi Dekanı Çukurçayır, başkanlık sisteminin demokratik bir sistemle daha iyi olacağını bildiren panelin moderatörü oldu.

Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nun da Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi Paneli düzenlendi. Başkanlık sisteminin ve yeni anayasanın nasıl oluşturulacağının tavsiyeleri yapıldığı panelin moderatörlüğünü, Turizm Fakültesi Dekanı Mehmet Akif Çukurçayır yaptı. Düzenlenen panele Medeniyet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Nohutçu ve Ahi Evran Üniversitesi’nden Kürşat Zorlu konuşmacı olarak katıldı.

Panele, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ay, Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Okka, öğretim üyeleri ve üniversite öğrencileri dinleyici olarak katıldı.

“ÜLKE ŞARTLARINA UYGUN BAŞKANLIK GETİRİLMELİ”

Yaklaşık bin kişilik konferans salonunu dolduran öğrencilere başkanlık sisteminin neleri model olarak yapılması gerektiğini anlatan Nohutçu, ilk anayasamızın 1876 Kanuni Esasi olduğunu ve bu anayasanın İngiltere hükümetinin baskısıyla yaptırıldığını dile getirdi. Nohutçu, 1921 ve 1924 anayasalarından sonra gelen anayasa kanunlarının, ülkenin kültürüne ve sivil halka uygun olarak yapılmadığını dile getirerek, “Başkanlık sistemin Amerika’da 7 Ana madde üzerine kurulu. Bu rakam doğuya doğru gidildikçe daha da artıyor. Dünyanın ilk anayasası Amerika Anayasası’dır ve 240 yıldır sorunsuz şekilde sorunsuz şeklide uygulanıyor. Diğer örnek vereceklerimiz ise İngiltere’de uygulanan Parlamenter Sistem Fransa’da uygulanan sistemin adı Yarı Başkanlıktır. Türkiye’de uygulanacak başkanlık sistemi ve yeni anayasa daha demokratik ve güçler ayrılığı ilkesini benimsemesi lazım. Ülkemizin şartları göz önüne alınarak gerekli düzenlemelerin ardından daha iyi bir sistemde başkanlık sistemi getirilebilir” dedi. Panelde 20 dakika konuşma süresi verilen Nohutçu, dünyadaki bazı başkanlık ve federal sistemleri örnek vererek konuşmasını bitirdi.

“SİYASAL VE SOSYAL KUTUPLAŞMAYI ENGELLEMELİYİZ”

Başkanlık sistemi tartışılırken daha önemli konuların atlandığını ifade eden Zorlu, “siyasal ve sosyal kutuplaşmaları engellemeliyiz, halk içinde oluşumlara izin vermemeliyiz. Bizimle uğraşan dış güçler ‘Ortaçağ Dönemi Avrupası’na sürüklemek istiyorlar. Bizim demokratik düzenlerimiz daha da geliştirip güzel bir sistemle başkanlığı getirebiliriz. Tek adamlıktan kaçınarak güçler ayrılığı ilkesini benimseyen bir anayasa taslağı hazırlanmalı” şeklinde konuştu. Katılımın yüksek olduğu Başkanlık Sistemi ve Yeni Anayasa Paneli, nde öğrencilerden soruların yazılı olarak istenmesi ve cevaplamaya ayrılan sürenin az olduğu dikkat çekti. Panel daha sonra katılımcılara hediyeler verilerek sona erdi.

Servet R. Çolak -Memleket