"Başkan, padişah değildir"

"Başkan, padişah değildir"

AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı:- "Başkanlıkta tek adamlık olmaz. Başkan padişah değildir; başkan, yasalarla görev sınırı tayin edilmiş, yetkileri sınırlı olan ve bu yetkileri çeşitli kurumlar marifetiyle dengelenmiş olan demokratik bir figürdür"- "(T

TBMM (AA) - COŞKUN ERGÜL - AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, başkanlık sisteminde "tek adamlık" olmayacağını belirterek, "Başkan padişah değildir; başkan, yasalarla görev sınırı tayin edilmiş, yetkileri sınırlı olan ve bu yetkileri çeşitli kurumlar marifetiyle dengelenmiş olan demokratik bir figürdür." dedi.

Bostancı, "MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklaması ile tekrar gündeme gelen başkanlık sistemi" ile ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bahçeli çok net ifadeler kullanmadığı için bir kaç gündür ne demek istediği konusunda yorumlar yapıldığını söyledi.

MHP milletvekillerinin Bahçeli'nin sözlerine açıklık getirdiğini belirten Bostancı, şöyle konuştu:

"Sayın Bahçeli, başkanlık sisteminin Türkiye'nin gündeminde muallak bir şekilde bulunmasından rahatsızlığını ifade ediyor; bunun neticeye kavuşması gerektiğini söylüyor. Neticeye kavuşması için de Meclis ve aynı zamanda milleti işaret ediyor. Esasen böylesine tartışmalı ve siyasetin gündeminde uzun süre duran, Meclis'te temsil edilen siyasi partilerin güç ilişkileri içinde çok önemli yeri bulunan konuların, nihai noktada millete gitmesi ve son hükmü milletin vermesi demokrasinin de bir gereğidir.

Ben MHP'nin tavrını daha çok, bu konuyu öyle veya böyle neticeye vardırma konusunda bir adım olarak görüyorum. Elbette buna AK Parti'nin sessiz durması da söz konusu olmazdı. AK Parti de başkanlığa ilişkin Anayasa teklifini Meclis'e getireceğini söyledi."

Bostancı, teklif Meclis'e geldiği zaman, en azından millete gidecek ölçüde destek almasını ümit ettiklerini ve buna ilişkin siyasi atmosferin teşekkülünü önemli gördüklerini vurguladı.

- "Meseleyi kişiye bağlı olarak düşünmek bizi yanıltır"

"Başkanlık" denildiği zaman akla hemen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geldiğini dile getiren Bostancı, "Meseleyi kişiye bağlı olarak düşünmek bizi yanıltır. Başkanlığın bir sistem olarak, ülkenin toplumsal ve siyasi ihtiyaçlarıyla ne ölçüde uyumlu olup olmadığına bakmak lazım. Bizim hassas olduğumuz hususlar; demokrasi, özgürlükler, hukukun üstünlüğü, güçlerin ayrılığı meselesi değil mi? Bunları sağlama bakımından, gelecek olan teklif ne ölçüde bunları tahkim ediyor, demokratik kazanımlara yeni kazançlar mı ekliyor, yoksa bunları geriye mi götürüyor?... Bakılması gereken konular bunlardır." ifadesini kullandı.

"Niçin başkanlık" diye soran Naci Bostancı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu konuda öteden beri dile getirdiğimiz temel hususlardan birisi, siyasal istikrar meselesi. Türkiye'nin geçmişte bundan ne kadar çektiğini hepimiz biliyoruz. Güçler ayrılığına ilişkin daha iyi bir sistem olduğu, hukukun üstünlüğünün daha iyi sağlanacağı... 15 Temmuz süreci ve ondan önce çeşitli vesayetçi yapıların ortaya koyduğu tavırlar, bölgedeki gelişmeler ve Türkiye'ye yönelik tehditler hesaba katıldığında başkanlık sisteminin ülke bakımından oynayacağı en hayati rol; Türkiye'nin milli birliğini ve sürekliliğini sağlamak, ortak kader ve gelecek istikametinde bu ülkenin güçlü bir siyasi kudret marifetiyle yolculuğunu sürdürmek açısından oynayacağı roldür.

Şunu kastediyorum: Koalisyonlar birbirleriyle kimi zaman uyum, kimi zaman rekabet içinde oluyorlar. Türkiye'de ortak bir şekilde bir siyasal yolculuk yapmak, farklı partilerin rekabete girmeksizin iş birliğini önceleyerek ortak bir hükümette karar kılmak ve o şekilde davranmak hususunda ülkedeki demokratik kültürün zayıf olduğunu söyleyebilirim. Koalisyon dönemlerinde bazen küçük hesaplar ülkenin büyük meselelerinin önüne geçebiliyor. Bugün Türkiye için siyasal istikrarsızlığın maliyeti sadece ekonomik anlamda değil, ülkenin milli birliği ve bütünlüğü bakımından da kimi zaafiyetler doğurabilecek mahiyet kazanmaya başlıyor. Bu bakımdan kudretli ve istikrarlı siyasi yönetim marifetiyle birliği ve dirliği sürdürme tarafı ağır basıyor. Başkanlık bu bakımdan Türkiye için ayrı bir önem taşıyor."

- "Nasıl bir başkanlık tasavvur ettiklerini ortaya koyuyorlar"

AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı, "Başkanlık sisteminde tek adamlık olur" eleştirisine katılıp katılmadığının sorulması üzerine, "Hiç bir biçimde katılmıyorum. Başkanlıkta tek adamlık olmaz. Başkan padişah değildir; başkan, yasalarla görev sınırı tayin edilmiş, yetkileri sınırlı olan ve bu yetkileri çeşitli kurumlar marifetiyle dengelenmiş olan demokratik bir figürdür. 'Tek adam yönetimi' lafları ezber repliklerdir. ABD'de tek adam yönetimi mi var? Obama tek başına mı yönetiyor Amerika'yı?" değerlendirmesini yaptı.

ABD'nin güçlü bir hukuk geleneği ve kongreye sahip olduğunu vurgulayan Bostancı, ABD'de başkanın ne kadar veto yetkisi varsa, kongrenin de buna karşı yapabilecekleri olduğuna dikkati çekti.

Naci Bostancı, "Tek adam denilerek, aslında nasıl bir başkanlık tasavvur ettiklerini ortaya koyuyorlar. Onların düşündüğü manada bir başkanlık, kesinlikle AK Parti'nin gündeminde mevcut değildir. Biz demokratik bir başkanlık sistemi düşünüyoruz, padişahlık değil." diye konuştu.

Sürekli başkanlık tartışmasını tahkir ve tezyif eden yaklaşımı eleştiren Bostancı, şöyle devam etti:

"Mesele başkanlık mı, yoksa asıl vurgu demokrasi ve özgürlükler mi? Eğer asıl vurgu demokrasi ve özgürlüklerse, bunun üzerine hassas olanların, - başkanlık veya değil - her zaman arayacakları husus, bunlar sistemde nerede olmalıdır. Diyeceği şudur; 'siz bunu istiyorsunuz, bu sistem demokratik bir sistem mi, daha fazla özgürlükleri sağlıyor mu, hukukun üstünlüğünü garanti ediyor mu? Padişahlık mı getiriyor, yoksa dengeli bir demokratik bir sistemi mi getiriyor?' Asıl araması gerekenler bunlar değil mi? Ortada fol yok yumurta yok, kendi kendilerine gelin güvey oluyorlar. Diyorlar ki 'tek adamlık peşindesiniz.' Böyle bir şey yok."

- "Gündemimizde erken seçim yok"

Bostancı, "Başkanlık sistemi teklifinin kabul edilmesi için 330 oy gerekiyor, MHP'nin desteğini bekliyor musunuz?" sorusu üzerine, anayasa değişiklikleri konusunda partilerin grup kararı alamadığını söyledi. Bostancı, "Bugünkü tartışmalardan 'şöyle bir tablo çıkar' diyemiyorum. Sayın Bahçeli, herhalde 'sadece kuralları hatırlatmak kastıyla bu konuşmayı yapmıştır' diye düşünmüyorum. Mutlaka burada siyasi tavır olmalı diye düşünüyorum. MHP'nin bu tavrını, milleti asli adres olarak gösteren bir tavır olarak değerlendiriyorum. Yanlış okuyor olabilirim ama ne olduğu bir kaç gün içinde daha net anlaşılır." dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı, "başkanlık sistemi ile ilgili referandumun erken seçimle birlikte olup olamayacağı" sorusuna "Bizim gündemimizde erken seçim yok. Şu anda gündem, referanduma gitme ihtimali söz konusu olur mu, olmaz mı? Gündemimiz budur." yanıtını verdi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :