Başkan Obama, BM Genel Sekreteri ile görüştü

Başkan Obama, BM Genel Sekreteri ile görüştü

Başkan Obama:

ABD Başkanı Barack Obama, "BM'nin sorumlulukları hiç bu kadar büyük olmamıştı" dedi.

Obama, BM Sekreteri Ban Ki-mon ile Beyaz Saray'da bir araya geldi. 

Obama görüşme sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Ban ile Yemen'de ki insani durum, Suriye, Güney Sudan ve Kuzey Sudan ile iklim değişikliği gibi bir çok konuyu ele aldıklarını söyledi.

Açıklamada Suriye'deki insani krize dikkati çeken Obama, gerçek bir siyasal sürecin, ülkeyi daha istikrarlı kılacağını ve Suriye halkını temsil eden geçici bir hükümetin kurulabileceğini ifade etti.

İklim değişikliğiyle mücadelede BM Sekreteri Ban'in çalışmalarından övgüyle söz eden Obama, "BM'nin sorumlulukları hiç bu kadar büyük olmamıştı" dedi.

Obama, iklim değişikliğindeki tehlike konusunda BM Sekreteri'nin küresel ses olduğunu vurgulayarak, Ban'ın ABD ile çalışmaya devam etmesini istedi.

Obama, "BM Sekreterini, ABD ile birlikte, bu meselede henüz cesur ve kesin planlar sunamamış ülkelere baskı yapması için teşvik ediyorum" dedi.

BM Sekreteri Ban da çok verimli bir görüşme yaptıklarını belirterek, Obama yönetiminin diğer dünya liderleri ile birlikte İran'la yaptığı anlaşmayı övdü.

ABD ve Küba arasındaki diplomatik ilişkilere vurgu yapan BM Sekreteri, gelinen noktayı tarihsel başarı olarak nitelendirdi.

Ban Ki-mon, Yemen konusunda ise askeri bir çözümün olmayacağını belirtti. Ban, "Tek çözüm diyalog yoluyla olmak suretiyle, siyasi çözümdür. Suudi Arabistan liderliğinde Körfez ülkeleri ile düzenli olarak koordine halindeyim ve birlikte çalışıyorum. Benim özel elçim de bölgede düzenli olarak taraflarla yakın çalışma içerisinde" dedi.

Yemen nüfusunun yüzde 80'inin acil insani yardıma ihtiyaç duyduğuna işaret eden Ban, diğer ülkelere de Yemen'e yardım yapması çağrısında bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı