‘Basının sorunları yasayla çözülür’

‘Basının sorunları yasayla çözülür’

Basının ve yerel basının sorunlarına dikkat çeken Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, yıllardır sürüncemede kalmış, kemikleşmiş sorunların çözülmesi için basın meslek yasasına ihtiyaç duyulduğuna işaret etti.

24 Temmuz 1908 tarihinde Türk Basınında sansürün kaldırılması nedeniyle, her yıl 24 Temmuz günü "Basın ve Dayanışma Günü" olarak kutlanıyor. Günümüzde her insanın bilgiye ulaşma, doğruları öğrenebilme ve kendi fikirlerini ifade edebilme özgürlüğünün en temel hak olduğu görüşü, modern dünyada tartışmasız kabul görüyor. Kamu adına gerçekleri araştırma, doğru ve gerçek haberlerle kamuoyunu aydınlatma görevi gören basın, demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri. Haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında geliyor.

Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, 24 Temmuz basın Dayanışma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, bir kamu hizmeti gören ve özgür iradesiyle kamu denetçiliği yapan yerel basının önemine dikkat çekti. Türkiye’nin yeni yönetim sistemine geçmesi ile birlikte medya çalışanlarının da özlük haklarını daha çok alabilmeleri ve ekonomi anlamında daha müreffeh bir yapıya kavuşmaları için beklentilerinin arttığını dile getiren Sefa Özdemir, medya alanında yıllardır dile getirilen ama bir türlü yapılamayan mesleki düzenlemelerin bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Yerel demokrasinin yaygınlaşmasında yerel basının büyük öneme sahip olduğunu kaydeden Sefa Özdemir, birçok sorunla boğuşan yerel basının özellikle ekonomik özgürlüğe kavuşmasının yerel basının işlevselliği açısından büyük önem arz ettiğine dikkat çekerek, “Bilindiği gibi ülkemizde medya sektörüne genel olarak baktığımızda, basın özgürlüğünden çalışma koşullarına, mesleki standartlardan elektronik haberciliğe kadar bir dizi sorunun acil çözüm beklediğini görmekteyiz.

Türk basını öncelikle, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na ihtiyaç duymaktadır. Gazetecilik Meslek Yasası, teknolojik gelişmeler de göz önüne alınarak günümüz koşullarına uygun şekilde çıkarılmalıdır.

Bunun yapılabilmesi, gazetecilerin örgütleri aracılığıyla tartışmalarına ve karşılaşılabilecek sorunların çözümü için ortak görüş oluşturmalarına bağlıdır. Çağrımız; siyasetçilerin, bürokratların, hukukçuların ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu ile diğer meslek kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla çalışma gruplarının oluşturulması, kanun teklifi hazırlanması ve Gazetecilik Meslek Yasası’nın ülkemize kazandırılmasıdır.

Aynı kapsamda, darbe dönemlerinden bu yana değişmeyen Türk Ceza Kanunu’nda ve bazı kanun ile yönetmeliklerde yer alan basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler değişmelidir. Bu maddelerin değişerek basın özgürlüğünün gerçek anlamda sağlanması, sektörümüz ve ülkemiz için büyük önem taşımaktadır. Basınımıza kendini meşru bir şekilde ifade edebilme ve haber yapabilme hakkının evrensel ölçülerde tanınarak ifade ve basın özgürlüğünün sorun olmaktan çıkması için bu düzenlemelerin yapılması kaçınılmazdır.

Yukarıda özetlemeye çalıştığımız düzenlemelerin gerçekleşmesi, sansürün de gerçek anlamda kalkmasının önünü açacak ve böylece 24 Temmuz’lar dayanışma günü olarak değil, bayram olarak kutlanacaktır” diye konuştu.

Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Özdemir, basın çalışanlarının bağımsız, ekonomik kaygı taşımadan, fikri altyapılarını daha verimli kullanabildikleri bir 24 Temmuz dileyerek sözlerini tamamladı.