Başdanışmanlardan ulusal uyarı

Başdanışmanlardan ulusal uyarı

Öz Finans İş Sendikası tarafından düzenlenen 'Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Ekonomi' programında cumhurbaşkanlığı başdanışmanları Türkmenoğlu, Ertem, ve Şener yeni sistemi anlattı.

Öz Finans İş Sendikası tarafından düzenlenen 'Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Ekonomi' programında cumhurbaşkanlığı başdanışmanları Türkmenoğlu, Ertem, ve Şener  yeni sistemi anlattı.

yeni-sistem--(5).jpg

Öz Finans İş Sendikası Genel Merkezi  tarafından düzenlenen 'Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Ekonomi' konulu toplantı programını Anemon otelde yapıldı. Toplantıda yeni Cumhurbaşkanlığı sistemini ve 16 Nisan’da yapılacak olan Halk oylamasının Türkiye için ne derece önemli ve gerekli olduğu Cumhurbaşkanı Başdanışmanlarından Ayşe Türkmenoğlu, 25 ve 26 Ak Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener, gazeteci ve yeni nesil ekonomist yazarı Cemil Ertem yaptıkları sunumla anlattı. Öz Finans İş Sendikasının düzenlediği  'Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Ekonomi' toplantısına Konya ve ulusal basından İçanadolu Gazeteciler Federasyonu Başkanı Adem Alemdar, Türkiye Gazeteciler Konfedarasyonu Başkan Yardımcısı ve Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, BİK Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan, Yeni Şafak Bölge Temsilcisi Lokman Koyuncuoğlu Takvim gazetesi yazarı Bülent Erandaç, Kanal A haber Programcısı Fatih Dağıstanlı ve bir çok temsilci yakından takip etti. Cumhurbaşkanlığı yeni sistemi ve anayasa değişikliklerinin detaylı anlatıldığı programa  Selçuk Üniversitesi Öğrenci Konseyi üyeleri, ve birçok sendika üyesi de katıldı. Programın moderatörlügünü ise Öz Finans İş Sendikası Genel Başkanı Ahmet Eroğlu yaptı. 

 

“YENİ SİSTEMLE TÜM ENGELLER KALKIYOR”

Toplantı'ya Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanları İhsan Şener, Cemil Ertem ve Ayşe Türkmenoğlu 'Cumhurbaşkanlığı Sistemi, Ekonomi ve Varlık Fonu,16 Nisan’da yapılacak olan halk oylamasını ve Anayasa değişikliliğindeki 18 maddenin anlatımı yaptı. Yeni sistemi detaylarıyla anlatan Ayşe Türkmenoğlu, Türkiye’nin demokrasi tarihini anlattı. 1950’li yılların sonunda Demokrat Parti’nin iktidara gelerek büyük icraatlar yaptığını hatırlattı. Uzak kazasıyla Adnan Menderes’i öldürmek istediklerini de dile getiren Türkmenoğlu, Türkiye, ne zaman yükselmeye başlasa vesayet odakları tarafından engellendiğinin vurgusunu yaptı. Türkiye’de güçlü iktidarların önüne geçildiğini söyleyen Türkmenoğlu, “Askeri vesayet odakları Adnan Menderes’in önüne geçtiler ve idam ettiler. 1960 sonrası yapılan anayasa vesayet odakları tarafından yapıldı ve Cumhurbaşkanlığı makamı mevcut statükonun temsilcisi oldu. Meclis kendi iradesiyle bişeyler yapmaya kalktığında önüne geçildi. Cumhurbaşkanlığı makamına sorumsuz ve yüksek yetkiler vererek, meclisin emniyet supabı oldu. mevcut iktidar ne zaman iyi işler yapmaya kalksa cumhurbaşkanlığı tarafından izin verilmedi. Çok partili sisteme geçildiğinden beri meclisle cumhurbaşkanlığı arasında büyük ziğzaglar var. 70’li yıllardan sonra yine aynı düzen devam etti. 1982 anayasasındaki ana düzenlemeler 61 anayasasındaki düzenlemeleri biraz daha artırmıştır. 1982 anayasasında Cumhurbaşkanına biçilmiş bir kalıp var. Büyük yetkileri var ama karşılığında hiçbir sorumluluğu yok. Türkiye’de bu sistemde büyük tezgahlar kuruldu ve Turgut Özal’a kadar tüm cumhurbaşkanları asker kökenli seçildi. Mevcut sistemde Cumhurbaşkanlarıyla Başbakanlar arasında sürekli anlaşmazlık oldu. bu anlaşmazlıklarda aynı ideolojide olan cumhurbaşkanı ve başbakanlar arasında yaşandı. Bu anlaşmazlıklar sürekli Türkiye’ye kaybettirdi. Ak Parti 2002 yılında iktidar olduğunda da askeri vesayet odakları rahatsız oldular. Yeniden e-muhtıralara, tehditkar gazete manşetlerine hatta tehditlere başladı. CHP ile bir olup 2007 yılında Cumhuriyet mitingleri daha arkasında Gezi Olaylarıyla, seçilmiş iktidara engel koymaya çalıştılar.  Daha sonra 2010 yılında yapılan referandumla Cumhurbaşkanını halk seçti. İlk defa halk oylamasıyla cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan anayasanın verdiği yetkilere dayanarak sürekli çalıştı. Şimdi meçlisin büyük çabalarıyla MHP’nin verdiği destekle Türk Tipi Cumhurbaşkanlığı sistemi halkımıza sunuyoruz. Türkiye’nin 2023 ve bundan sonraki büyümesi için bu sistemin gelmesi lazımdır. Halk tarafında seçilen bir Cumhurbaşkanı sembolik olarak durmaktan çıkıyor. Artık 16 Nisan’dan sonra Türkiye çok hızlı büyüyecek ve gelişecek. Bu seçimle birlikte Türkiye’nin önüne konulan tüm engeller ortadan kalkıyor” dedi.

ayse-turkmenoglu-(14).jpg

“MADDELER İNCELENMEDEN YALAN ATIYORLAR”

Cumhurbaşkanı başdanışmanlarında İhsan Şener, Yeni Cumhurbaşkanlığı sistemi ve değişen 18 madde neleri içerdiğini anlattı. Yapılan değişiklik maddelerinin gerçek yönlerini ve gerçeklerin çarptırıldığını söyleyen Şener, “Türkiye demokrasi tarihi incelendiğinde aynı düşünceden olan ve beraber görev yapmış Cumhurbaşkanları ve başbakanların arasında büyük anlaşmazlıklar olmuştur. Burada bu değişiklikle bu anlaşmazlıklar ortadan kalkacak. Hayırcılar, 18 maddenin detayıyla ilgili itiraz etmeleri gerekirken bu maddeler üzerinden kara propaganda yaparak yalan söylüyorlar. Türkiye’de yaşayan Suriyeliler hemen vatandaşlığa alınacak diyorlar. Buna benzer binlerce yalan söylüyorlar. Maddeler detaylarıyla incelendiğinde tam demokrasinin gerçekleşeceği net bir şekilde görülüyor” dedi. Şener, konuşmasının devamında 18 maddenin detayları hakkında konuştu.

ihsan-sener-(1).jpg

“EKONOMİK ENGELLER ORTADAN KALKIYOR”

Cumhurbaşkanlığı ekonomi danışmanlığı yapan Ekonomist ve yazar Cemil Ertem, ekonomik olarak yeni sistemin getirilerini dile getirdi. Ak Parti hükümetinin 2002 yılından bu yana birçok ekonomik reformlar yaptığını anlatan Ertem, yeni sistemde 2023 hedeflerine daha çok yaklaşıldığını söyledi. Bütün anayasa değişimlerinin toplumsal mutabakatlara dayandığının ifade eden Ertem, “Türkiye’de Ak Parti hükümetinde orta sınıfın yukarı seviyelere çıktığını yoksulluğun azaldığını ve güçlü bir orta sınıfın meydana geldiğini söyledi. Bu büyümenin anayasal güvenceye alınamadığını dile getiren Ertem, “Ekonomideki sorunların çözülememesi vesayet odaklarının sistemin içinde olmasından kaynaklanıyor. 1947 yılında başlayan IMF dönemi geçtiğimiz yıllarda bitti. IMF dönemi bittikten sonra Gezi olaylar, 17 – 25 Aralık olaylar, MİT TIR’ları ve son olarak 15 Temmuz ihanetiyle karşılaşarak Türkiye’yi sırtından vurmaya başladılar. 16 Nisan’da güçlü bir yürütmeye gececeğiz. Türkiye’nin tüm kurumları güçlenecek. Ekonomiyi toparlamayan tüm kurumlar bu süreçte yenilenecek ve işe yaramayanlar tesviye edilecek. Moddy’s gibi uluslararası kredi derecelendirme şirketleri baskılarını arttırdı. Batı dünyası halen 2008 yılında girdiği ekonomik krizleri halen aşabilmiş değil. Avrupa’nın esas korkusu da Türkiye’nin büyümesi ve İslam’ın büyümesidir. Türkiye, yeni sistemle birlikte olası yeni ekonomik krizlerin önüne geçilmesini sağlayacaktır” dedi Ertem ayrıca, Türkiye’deki enerji alanındaki yatırımları da dile getirdi. ABD ve İngiltere’nin aldığı ‘uçaklara laptop, tablet bilgisayarlarla binilmemesi’ kararının ise arkasında gerçeğin güvenlik önlemi olmadığını söyledi. Konuşmacıların sunumunun ardından daha sonra soru cevap bölümüne geçilerek program sona erdi.

 

cemil-ertem--(2)-001.jpg

Servet R. Çolak –Memleket