Başçı enflasyon raporunu açıkladı: (3)

Başçı enflasyon raporunu açıkladı: (3)

"(Bankalara) İhtiyaç olursa, herhangi bir sorunla karşılaşmamanız için biz buradayız, Merkez Bankası olarak hazırız, çok güçlü bir miktarda döviz rezervimiz var"- "Borcu döndürmeyle ilgili hiçbir sorunla karşılaşmazsınız, şu anda limitlerimiz yeterli. Ark

ANKARA (AA) - Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bankalara uzun vadeli borçlanma tavsiyesinde bulunarak, "İhtiyaç olursa, herhangi bir sorunla karşılaşmamanız için biz buradayız, Merkez Bankası olarak hazırız, çok güçlü bir miktarda döviz rezervimiz var" dedi.

Başçı, yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladığı basın toplantısında, Türk lirası zorunlu karşılıklara çekirdek yükümlülüklere göre farklılaşan oranlarda faiz ödenmesi uygulaması kapsamında bankalara ödenen faiz oranlarında 50 baz puan artış yaptıklarını ifade etti.

Yabancı para zorunlu karşılık oranlarının, çekirdek olmayan yükümlülerin vadesini uzatmaya yönelik olarak artırılmasının son dönemde kredi mevduat oranlarındaki artış eğiliminin yavaşlamasına katkı verdiğini belirten Başçı, "Kredi mevduat oranındaki belirgin artış eleştirilen bir husustu. Bununla ilgili tedbir alındı ve bu tedbire karşı da sonuç aldığımız gözleniyor. Ayrıca yabancı para zorunlu karşılıkları uzun vadeli borçlanmayı teşvik edecek şekilde değiştirmemizin ardından mevduat dışı kısa vadeli yabancı para yükümlülüklerinin payında gerileme yılın ikinci çeyreğinde daha da belirginleşti" diye konuştu.

Başçı, bankaların özellikle uzun vadeli borçlanmayı tercih ettiklerini vurgulayarak, "Amerika'da kısa vadeli faizlerle uzun vadeli faizler birbirine yaklaşacak. O zaman uzun vadeli borçlanma zaten kendiliğinden daha avantajlı olacak. Biz de buna bir miktar teşvik veriyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Merkez Bankası nezdinde dolar cinsinden tutulan zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara faiz ödenmesi uygulamasını başlattıklarını anımsatan Başçı, uygulanacak faiz oranının değişen küresel ve yerel finansal piyasa koşulları çerçevesinde düzenlenebileceğini söyledi.

- "Güzel bir planımız var"

Başçı, bankaların piyasadan düşük faizlerle kısa vadeli borçlanabildiklerine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Uzun vadeye gitmelerini tavsiye ediyoruz. Ama ihtiyaç olursa, herhangi bir sorunla karşılaşmamanız için biz buradayız, Merkez Bankası olarak hazırız, çok güçlü bir miktarda döviz rezervimiz var. Borcu döndürmeyle ilgili hiçbir sorunla karşılaşmazsınız, şu anda limitlerimiz yeterli. Arkadaşlara talimat verdim, limitleri gözden geçirin hiçbir kaygı kalmasın. Çünkü normalleşmeyle beraber emtia fiyatları düşüyor. Bu da en çok Hindistan'a ve Türkiye'ye fayda sağlıyor. Onun dışında likiditeyle ilgili her türlü kaygıyı giderebilecek güzel bir planımız var ve başladık ilave adımlar da atabiliyoruz. O konudaki kaygılar zamanla birlikte iyice azalacaktır. İletişim çabalarımız da devam edecek."

Döviz likiditesinde dengeleyici, finansal sektörde destekleyici, likidite de sıkı bir yaklaşıma sahip olduklarını dile getiren Başçı, "Bu mevcut konjonktürde doğru bir yaklaşım gerektiği zamanda gerekli adımları atabiliyoruz" dedi.

Başçı, uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemlerin enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkilediğini belirterek, "Döviz kurlarında son dönemde gözlenen gelişmelerin gecikmeli yansımaları enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktiriyor. Nitekim çekirdek enflasyon göstergelerinin ana eğiliminde ikinci çeyrekte önceki döneme kıyasla belirgin bir bozulma gördük. Bu görünümde döviz kuru kaynaklı maliyet baskılarının bir önceki döneme kıyasla güçlenmesi belirleyici oldu. Para politikasında sürdürülen temkinli duruş ve yurt içi talepteki ılımlı seyir ise maliyet baskılarının fiyatlara yansımasını sınırlamaya devam etti" diye konuştu.

- Gıda enflasyonu güncellendi

Başçı, gıda fiyatı gelişmelerine bakıldığında işlenmemiş gıda fiyatlarının 2015 yılının ikinci çeyreğinde belirgin bir düzeltme yaptığını ve gıda fiyatlarının enflasyona katkısında önemli bir gerileme yaşandığını gördüklerini söyledi.

Söz konusu düzeltmenin devam edeceğini ve yetkili kurumlar tarafından alınan önlemlerin etkilerinin ortaya çıkacağı öngörüleriyle 2015 sonu gıda enflasyonu varsayımını yüzde 9’dan yüzde 8’e güncellediklerini anlatan Başçı, orta vadeli tahminlerini üretirken vergi ayarlamalarının ve yönlendirilen fiyatların enflasyon hedefini aşmayacağı ve otomatik fiyatlama mekanizmalarıyla uyumlu olacağı bir görünümü esas aldıklarını kaydetti.

Maliye politikasının orta vadeli duruşu için ise 2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program projeksiyonlarını temel aldıklarına dikkati çeken Başçı, bu çerçevede, dönem boyunca sıkı bir maliye politikası duruşu sergileneceğini ve faiz dışı harcamaların milli gelire oranının kademeli olarak öngörüldüğü gibi azalacağını varsaydıklarını bildirdi.

Orta vadeli tahminleri oluştururken enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruşun sürdürüldüğü bir çerçeveyi esas aldıklarını belirten Başçı, ayrıca, alınan makroihtiyati tedbirlerin de katkısıyla yıllık kredi büyüme oranının geldiği makul seviyelerin 2015'te de devam edeceğini değerlendirdiklerini ifade etti.

Bu yılın ikinci çeyreğinde döviz kuru hareketlerinin çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirmesinin, yıl sonu enflasyon tahminini 0,5 puan yukarı yönlü etkilediğini kaydeden Başçı, öte yandan ithalat ve gıda fiyatları görünümünde bir önceki rapora kıyasla gözlenen iyileşmenin yıl sonu enflasyon tahminine sırasıyla 0,1 puan ve 0,3 puan aşağı yönlü etkide bulunduğunu söyledi.

Sonuç olarak yılın ikinci yarısında ithalat ve gıda fiyatlarındaki görünümün ikinci çeyrek çekirdek enflasyon gelişmelerinin olumsuz etkisini büyük ölçüde telafi edeceğini tahmin ettiklerine işaret eden Başçı, "Bu çerçevede, Nisan Enflasyon Raporu’nda yüzde 6,8 olarak verdiğimiz 2015 yıl sonu enflasyon tahminimizi 0,1 puan yukarı yönlü güncelledik. Nisan Enflasyon Raporu’nda yüzde 5,5 olarak verdiğimiz 2016 yıl sonu enflasyon tahminini ise değiştirmedik. 2016 yılı ortalama ithalat fiyatı varsayımındaki aşağı yönlü güncellemenin 2016 yıl sonu enflasyonunu yaklaşık 0,1 puan aşağı çekeceğini, ancak 2015 yıl sonu enflasyon tahminindeki yükselişten dolayı bu etkinin telafi edileceğini değerlendirerek 2016 yıl sonu enflasyon tahminimizi aynı seviyede koruduk" değerlendirmesinde bulundu.

Bu yılın kalan döneminde de baz etkilerinin enflasyonun seyrinde belirleyici olacağını düşündüklerini dile getiren Başçı, enflasyonun eylüle kadar düşüş eğiliminde olacağını ancak baz etkileri kaynaklı olarak eylülde bir miktar yükseldikten sonra dalgalı bir seyir izleyerek yıl sonunda yüzde 6,9’a ulaşacağını tahmin ettiklerini belirtti.

Başçı, enflasyon raporunun riskler bölümünde enflasyon görünümüne ve küresel ekonomiye dair alternatif senaryolara değindiklerini belirtti.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı