Başbakanlık Dış İlişkiler Başkanı Dönmez:

Başbakanlık Dış İlişkiler Başkanı Dönmez:

"AB sınırları içerisinde zaman zaman teröre destek verilmesi gibi tavırlar, İslamofobyanın bir kanser gibi yaygınlaşmaya başladığını görüyoruz. Bu kabul edilebilir bir şey değil"- "(FETÖ'nün darbe girişimi) Türk halkı demokrasiye canı pahasına nasıl sahip

VİYANA (AA) - Başbakanlık Dış İlişkiler Başkanı ve Başbakan Başdanışmanı Gürsel Dönmez, Avrupa Birliği'nde (AB) temel insani değerlere aykırı tutumlar ortaya çıktığını belirterek, "AB sınırları içerisinde zaman zaman teröre destek verilmesi gibi tavırlar, İslamofobyanın bir kanser gibi yaygınlaşmaya başladığını görüyoruz. Bu kabul edilebilir bir şey değil." dedi.

Dönmez, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle temaslarda bulunmak üzere geldiği Viyana'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye-Avusturya ilişkilerinde karşılıklı olarak sancılı bir süreçten geçildiğini söyledi.

Türkiye-AB ve Türkiye-Avusturya ilişkilerini kısa dönemli gelişmelerle değerlendirmediklerini, daha geniş ölçekli baktıklarını dile getiren Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avrupa ve dünya genelinde yaşanan son gelişmelerden endişe duyuyoruz ve bunu açıkça ifade ediyoruz. Dünya genelinde bir eksen kayması yaşandığını gözlemliyoruz. Bu eksen kayması, yabancı düşmanlığı ve İslamofobi olarak tezahür ediyor. Türkiye ile ilişkilerde yanlış anlamaları beraberinde getiren bir tutum olarak tezahür ediyor. Kendi adımıza endişeli değiliz, Avrupa adına endişe duyuyoruz. 'Avrupa nereye gidiyor?' diye soruyoruz çünkü herhangi bir komşumuzla ya da ilişki halinde olduğumuz ülkede yaşanan gelişmeler bizi de etkiliyor."

Avusturya'da yarın cumhurbaşkanı seçimlerinin yapılacağını anlatan Dönmez, bunun sonuçlarına göre Avrupa'da "derin bir tartışmanın" başlayacağını gözlemlediğine değindi.

Dönmez, Avrupa'nın kendi kimliği, tarihi ve geleceği konusunda zihinsel berraklığını kaybettiğine değinerek, "Dünyanın nereye savrulduğuna dair artık devletlerin ve toplumların net bir cevabı yok. Bir savruluş hali yaşanıyor her yerde." değerlendirmesinde bulundu.

Seçim sonuçları Avusturya'da istikrarsızlığa, Avrupa'da bir çalkantıya yol açarsa bunu Türkiye olarak yakından takip etmek durumunda olduklarını kaydeden Dönmez, "Bu durum bütün Avrupa toplumlarına bir grip salgını gibi yayılacak olursa, Avrupa'nın genelinde istikrarın bozulacağı endişesini taşıyoruz." ifadesini kullandı.

- "Avrupa'ya kendi değerlerini hatırlatıyoruz"

Gürsel Dönmez, AB'nin bir barış projesi olarak başladığını ve böyle devam etmesi gerektiğini belirtti.

Dünya için 2017 yılının zor geçeceğini düşündüğünü dile getiren Dönmez, Türkiye'nin "Dost acı söyler." düsturuyla hareket ettiğini ve bunun bazı kesimler tarafından ısrarla yanlış anlaşıldığını söyledi.

Türkiye-AB ve Türkiye-Avusturya ilişkilerinde temel pozisyonlarını koruyacaklarına değinen Dönmez, Avrupa'ya kendi değerlerini hatırlatan bir konumda bulunduklarına işaret etti.

AB bünyesinde toplum ve devletler yararına olmayacak oluşumlar gözlemlendiğini ve bunun kısa vadede ortadan kalkacak gibi görünmediğini anlatan Dönmez, şunları kaydetti:

"AB'de temel insani değerlere aykırı tutumların ortaya çıktığı herkesin malumu. AB'nin sığınmacılar karşısında biraz egoistçe bir tutum takındığını söylemek durumundayız. Bu sağlıklı bir durum değil. AB sınırları içerisinde zaman zaman teröre destek verilmesi gibi tavırlar, İslamofobyanın bir kanser gibi yaygınlaşmaya başladığını görüyoruz. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Yabancı düşmanlığının yaygınlaştığını ve körüklendiğini görüyoruz. Sağlıklı bir şey değil. En sağlıksız olanı ise bu tür konular üzerinden siyaset yapmak, siyasetin günlük siyasi polemiğinin malzemesi yapmak."

Devlet adamlarının belli bir sorumluluk içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Dönmez, Türkiye'nin AB'ye girmeden AB değerlerini anlatan ülke konumuna geldiğini bildirdi.

Dönmez, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sonrası AB politikacılarının tutuk tavrının anlaşılabilir olmadığını dile getirerek, "Siyaset cesaret, basiret ve istikamet işidir. Avrupa devlet adamlarını cesarete ve basirete davet ediyoruz. Türk halkı demokrasiye canı pahasına nasıl sahip çıkılacağını tüm dünyaya gösterdi. Avrupalılar bunu anlayamadılar. Biz onlara demokrasiye, temel ilkelere yeniden sahip çıkmaları gerektiğini hatırlatıyoruz." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :