Başbakan Yıldırım, İzmir'de

Başbakan Yıldırım, İzmir'de

Yıldırım, Milli Tarım Projesi'ni açıkladı: (1)- "Başarıyı arttırmak, üretimi katlamak için destekleri arttırdık. Gelecek nesillere üreten bir Türkiye bırakmak istedik. Diğer sektörler nereye giderse gitsin toprak, tarım ve hayvancılık önemini koruyor. 65.

İZMİR (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti'nin iktidara gelmesinden sonra 14 yılda tarıma 90 milyar lira destek verdiklerini, tarım kredilerinde faiz oranlarını yüzde 60'lardan yüzde 1 ila 8 oranına getirdiklerini, gençlere ve kadın çiftçilere ilave destek sağladıklarını belirterek, "(Bu süre içerisinde Türkiye'nin) Bitkisel üretimini 98 milyon tondan 117 milyona, hayvansal üretimini ise neredeyse ikiye katlayarak 12 milyon tondan 23,5 milyon tona çıkardık. Hani hayvancılık geriye gidiyordu, 2 kat artmış." dedi.

İzmir programı çerçevesinde Ödemiş ilçesini ziyaret eden Başbakan Yıldırım, "Mili Tarım Projesi"ni açıkladı.

15 Ekim'in Dünya Çiftçi Kadınlar Günü olduğunu anımsatarak ekmeğini topraktan çıkaran kadınların gününü kutlayan Yıldırım, tarım ve hayvancılık sektörü için "Milli Tarım Projesi"ni hayata geçirdiklerini, açıklayacakları müjdelerin, başta çiftçiler olmak üzere tüm millete hayırlı olması temennisinde bulundu.

İzmir'in tarımda Türkiye'nin önemli bir gücü olduğunu dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:

"İzmir, 4 milyar liranın üzerinde bitkisel üretim değeriyle Türkiye'de 5. sırada, 1 milyar liranın üzerindeki hayvansal üretimi ve hayvan varlığı ile Türkiye’nin ikinci ili. Toplam 9 milyar tarımsal üretim değeriyle üçüncü büyük ilimiz. İzmir, gıda ve tarım ürünlerinde yurt dışına açılan ihracat kapısı. Tarım ürünleri ihracatını yüzde 13'ünden fazlasını tek başına gerçekleştiriyor. İzmir, 1 milyon 732 bin ton süt üretimi ile Türkiye’de bir numara. Sadece 2015’te 77 milyon lira süt desteklemesi yapıldı. Fazla süt olunca fiyatların düşmesi söz konusu, bunun önüne geçmek için süt tozuna çeviriyoruz. Bu uygulamayı ilk defa İzmir’de başlattık, İzmir bunu hak ediyor. Ülkemizin refüjlerini, kaldırımlarını süsleyen bitkilerin merkezi de İzmir. Türkiye’deki bütün süs bitiklerinin 3’te birinden fazlası İzmir’den gidiyor, 4 bin 347 alanda süs bitkisi yetişiyor. İzmir bu özelliğiyle Türkiye’de de ilk sırada. Geçen yıl en fazla tarım projesi bu kentte gerçekleşti."

Başarıyı arttırmak, üretimi katlamak için destekleri arttırdıklarını, gelecek nesillere üreten bir Türkiye bırakmak istediklerini aktaran Yıldırım, diğer sektörler nereye giderse gitsin toprak, tarım ve hayvancılığın önemini koruduğunu, 65. Hükümet olarak tarım ve hayvancılığın öncelik verdikleri sektörlerin başında yer aldığını belirtti.

Dünyada 7 milyardan fazla insan yaşadığını, bunların beslenmesi gerektiğini, su, ekmek, gıdanın olmaması durumunda dünyanın halinin hayal edilemeyeceğini vurgulayan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu haliyle bir birçok ülke kendi kendine yetmiyor. Yeni bir dünya hayal edebilirsiniz ama gıdasız bir şey hayal edemezsiniz. Dünyada verimli topraklar yok oluyor, hazır tüketime yöneliyor. Bir kesim açlıkla mücadele ediyor. Bugün 800 milyon insan açlık, 1 milyon insan yoksullukla karşı kaşıya. 600 milyon insan da aşırı şişmanlıkla mücadele ediyor. Bu da bir dengesizliği gösteriyor. Bu rakamlardan anlaşılıyor ki şu anda dünya siyasetinde ilk sırada yer alan konuların yerini yarın gıda gibi, su gibi hayati meseleler alacak. Gıdaya erişimdeki dengesizlik insanlığın geleceğini tehdit ediyor. 7,5 milyar olan nüfus, 2040’ta 10 milyara çıkacak. Her yıl 12 milyon hektar tarım arazisi yok oluyor, bilinçsizce yapılaşmadan dolayı. 34 ülke gıda, 80 ülke ise su sıkıntısı çekiyor. Bütün bu sıkıntılar bizde yok, önce şükredeceğiz, elimizdekinin kıymetini iyi bileceğiz. Ardından da yarınımızı şimdiden görüp, hesap edip tedbir alacağız. Hazine değerinde verimli topraklarımız var ama bu yetmez. Alın teriyle sulanmayan hiçbir toprak bereketini sofraya taşıyamaz. Sofranın bereketini arttırmak için çalışıyoruz. Göreve gelince ilk iş Tarım Kanunu başta olmak üzere destek ve düzenlemeyi hayata geçirdik."

AK Parti'nin iktidara gelmesinden sonra 14 yılda 90 milyar lira tarıma destek verdiklerini, tarım kredilerinde yüzde 60'lara varan faiz oranlarını yüzde 1 ila 8 oranına gerilettiklerini, gençlere ve kadın çiftçilere ilave destek sağladıklarını, bitkisel üretimi 98 milyon tondan 117 milyona, hayvansal üretimi ise neredeyse ikiye katlayarak, 12 milyon tondan 23,5 milyon tona çıkardıklarını kaydeden Yıldırım, şunları söyledi:

"Hani hayvancılık geriye gidiyordu, 2 kat artmış. Su ürünleri 61 bin tondan 240 bin tona çıkmış, 4 kat artmış. Tarımsal gelirimiz, 36 milyarken 150 milyara dayanmış, neredeyse 4 kata yakın. İhracat 4 milyarın altında, şimdi ne kadar 17 milyar dolar, 4 kattan fazla artmış. Bunlar yeter mi, yetmez. Türkiye’nin potansiyeli bunu çok daha üzerinde, bir verimi bir bereketi hak ediyor. İklimi, tarımı, zengin florası ile bunun daha fazlasını yapar. Sanayileşme ve kentleşme hızla gidiyor ama hala 20 milyon vatandaş kırsalda tarımla uğraşıyor. 2023'te 150 milyar dolar tarımda gelir hedefliyoruz. 40 milyar dolar da ihracat yani bugünün iki katı fazla. Buna ulaşmak için tarımı stratejik sektör kabul ettik yeni uygulamaya başlamaya karar verdik."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :