Başbakan Yıldırım İzmir'de

Başbakan Yıldırım İzmir'de

Yıldırım, DEÜ akademik yılı açılış törenine katıldı: (3)- "Oraya (terörle mücadelenin sürdüğü illere) hizmet götürmeye çalışıyoruz onu engelliyorlar. Niye engelliyorlar belli. Dağa adam götüremiyorlar çünkü. Ne yapacak yol yok, okul yok, doktor yok, iş y

İZMİR (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, terör örgütü PKK'nın terörle mücadelenin sürdüğü illere yapılan yatırımları engellemeye çalıştığını belirterek, "Oraya hizmet götürmeye çalışıyoruz onu engelliyorlar. Niye engelliyorlar belli. Dağa adam götüremiyorlar çünkü. Ne yapacak yol yok, okul yok, doktor yok, iş yok, fabrika yok, bunları kullanarak bölücü faaliyetlerine lojistik destek sağlayacak. Bu mazeretler elinden alınınca, hırçınlaşıyor, sağa sola saldırıyor." dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesinin (DEÜ) Sabancı Kültür Merkezi'ndeki akademik yılı açılış törenine katılan Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, AK Parti'nin iktidarda olduğu 14 yılda, Türkiye'yi 3 kat büyüttüğünü söyledi.

Yıldırım, büyümenin yanında Türkiye'nin bölgeler arasındaki kalkınmışlık farklarını da giderdiklerini vurgulayarak, "Doğu ile batıyı, kuzey ile güneyi birbirine yaklaştırdık. 2002'de bugün Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da terörle mücadelenin yapıldığı 23 ilimizde kişi başı gelir 750 dolardı. O zaman Türkiye ortalaması ise 3 bin 200 dolar civarındaydı. Arada 4,5 kat fark var. Şimdi Türkiye ortalaması 3 kat arttı, 9-10 bin dolar bandına geldi. Bu 23 ilimizde ise milli gelir 5 bin 700 dolar oldu, yani 8 kat arttı. Türkiye ortalaması 3 kat artarken buradaki artış 8 kat oldu." diye konuştu.

- "Dağa adam götüremiyorlar"

Birlik, beraberliği geliştirmenin yolunun, bölgesel farklılıkları gidermekten geçtiğini belirten Yıldırım, şunları kaydetti:

"Hakkari'de de geniş bant internet var, İzmir'de de. Orada da bölünmüş yol, burada da. Okullar, hastane hizmeti aynı. İzmir'de de havalimanı var, Yüksekova'da da var. Orayı yaparken 99 kere PKK terör örgütü şantiyeyi bastı, makineleri yaktı. İnatla karşı çıktılar. İnatla yapmak için kararlığımızı sürdürdük. Bittikten sonra karşı çıkan bu PKK'nın siyasi uzantıları ilk önce kullandı. İlk uçuşa onlar geldi. Oraya hizmet götürmeye çalışıyoruz onu engelliyorlar. Niye engelliyorlar belli. Dağa adam götüremiyorlar çünkü. Ne yapacak yol yok, okul yok, doktor yok, iş yok, fabrika yok, bunları kullanarak bölücü faaliyetlerine lojistik destek sağlayacak. Bu mazeretler elinden alınınca, hırçınlaşıyor sağa sola saldırıyor. 2014'te dağa götürdükleri genç sayısı 4 bin 500 iken bu sene 10 ayda ancak 400 civarında gencimizi götürebildiler. Kandıramıyorlar, artık gençlerimiz geleceğin dağda değil büyük Türkiye'de olduğunu, gelişmiş, büyümüş her yönüyle kendine yeten bir ülkede olduğunu gördüler."

- "Asıl mağdur millet"

Başbakan Yıldırım, terörle mücadelenin kararlılıkla süreceğini vurgulayarak, "Kırsal şehir. Nerede olursa olsun vatandaşımızı, güvenlik güçlerimizi şehit eden bu alçakların bütün bu faaliyetlerin sona erinceye kadar, her bir vatandaşımızın yurdun her köşesinde iş tutacağı, seyahat edeceği zamana kadar bu mücadeleye son verilmeyecek. Aynı şekilde bizi birbirimize düşüren, değerlerimizi yok eden bu alçak FETÖ terör örgütüyle aynı kararlılıkla mücadelemiz sürecek. Bir mağdurluk edebiyatı tutturdular gidiyorlar, peki bu darbeyi yapanlar mağdur da hayatını kaybedenler geleceği karartılmaya çalışına millet mağdur değil mi? Bu ne biçim bir şey? Asıl mağdur millet. Milletin psikolojisi bozuldu, ülkenin bütün değerlerini yerle bir ettiler. Dünyaya karşı görünümümüzü ne hale getirdiler. Bunların sorumlularından hesap sorulmayacak mı? Bunların avukatlığına soyunmanın zamanı mı? Darbecilere destek olmak, onları yeni bir darbe arayışına sokmak bu ülkeye hizmet değil, vatanseverlik hiç değil." ifadelerini kullandı.

- "FETÖ'nün bütün mensupları birer birer ayıklanacak"

Başbakan Yıldırım, devlet bünyesindeki FETÖ mensuplarını ayıklayacaklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Yargı, ordu, polis ve devletin temel güvenlik unsurları içinde bu örgütün bütün mensupları birer birer ayıklanacak. Aksi takdirde bu tehdit büyüyerek devam eder. Hiç endişeniz olmasın bu konuda dikkatli çalışıyoruz. Maksat suçsuzla suçlunun aynı muameleyi görmemesi. Suçlu ise gereği yapılacak. Burada şuna dikkat edeceğiz; geçmişten husumetiniz varsa, rakipseniz, 'ben de bunları, bertaraf etmek için FETÖ sepetine koyayım' diye bir şey yaparsanız, bunun çok büyük bedeli olur. Sadece vicdani değil, intikam duygusuyla değil, merhametle de değil adaletle yapacağız, adaletten şaşmayacağız."

- OHAL eleştirileri

Darbe girişiminin ardından ilan edilen ve daha sonra uzatılan olağanüstü halle (OHAL) ilgili eleştirilere de değinen Yıldırım, "OHAL konusunda nasihat vermeye çalışanlar, biz OHAL'i kendimize yaptık vatandaşa değil. Vatandaş için her şey olağan, vatandaş tek OHAL yaşadı, o da 15 Temmuz gecesi. Fransa'da bir terör saldırısı oldu, bir OHAL ilan oldu, halen davam ediyor. Bir seneyi geçti, 6 ay daha uzattılar. Bunların adeta çifte standart görme gibi bir hastalığı var. Başkalarındakini görmezler, bizdekini büyütürler, mesele yaparlar. Mültecinin canını kurtarmak için Türkiye'ye sığınmasına 'güzel yapıyorsun' dediler. 'Gelin paylaşalım' dedik kabul etmediler. Ama biz evelallah hepsinin üstesinden geliriz. Ama ihtiyacımız olan kardeşliği, birliği, beraberliği sağlam tutmak. Kendi içimizde zafiyete düşmezsek bize kimse bir şey yapamaz." değerlendirmesinde bulundu.

- İZBAN 188 kilometreye çıkacak

İzmir'de tarım ve hayvancılık sektörüyle ilgili önemli teşvik programlarını kamuoyu ile paylaşacaklarını açıklayan Yıldırım, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz gibi enerji kaynakları olmamasına rağmen insan gücü ve genç nüfusu gibi önemli bir enerji kaynağı bulunduğunu söyledi. Başbakan Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

"Sizleri bilgi toplumuna taşımak, bilgi çağının bütün nimetlerinden faydalanmanız için altyapı yatırımları yapıyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde krizden dolayı yapılamayan projeleri Türkiye yaptı. 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol devraldım, 23 bin kilometre bölünmüş yol yaptık. İzmir'de hızlı tren çalışmaları Ankara'dan başladı. Konak tünelini tam 15 milyon İzmirli kullanmış. Kente ciddi bir katkı, her bakımdan tasarruf sağladı, maliyeti düşürdü. Adnan Menderes Havalimanı'nda açtığımız yeni iç hatlar terminali 25 milyon yolcu taşıdı, şimdi yeni pist planlaması yapılıyor. İZBAN yerel yönetim ile merkezi hükümetin en güzel iş birliği örneği. Göreve geldiğimizde yarım kalmış projeydi. Hizmette siyaset olamaz, 'İzmir bundan mağdur olmasın' diye beraber yaptık, şimdi de kuzeye güneye uzatıyoruz. Şu an 110 kilometre bitince 188 kilometreye çıkacak. Günde 300 bin İzmirli taşınıyor, trafiğe girmeden bu hatta seyahat ediyor."

- İzmir Körfez Geçiş Projesi

Yıldırım, İzmir'de Körfez Geçiş Projesi çalışmalarının devam ettiğini ve ÇED sürecinin tamamlandığını anımsatarak, "İnşallah 2017'den itibaren orası da yeni bir sürece girmiş olacak. Sadece İstanbul'un gerdanlığı olmayacak, İzmir'in de gerdanlığı olacak. Ne dedik İstanbul 34, İzmir 35. İzmir'e üçüncülük yakışmaz, İstanbul'dan sonra İzmir olacak. Bunun için elbirliğiyle çalışacağız, gayret edeceğiz." diye konuştu.

Üniversitelerin kendi alanında çalışacağını, sanayiye yön vereceğini belirten Yıldırım, bilimle tecrübeyi, üretimi, alın teriyle akıl terini birleştireceklerini, ülkenin hedeflerini hep birlikte gerçekleştireceklerini söyledi.

Yıldırım, bu medeniyet yolculuğunda herkesin sorumluluğunun olduğuna işaret ederek, "Ecdadımız o 280 kiloluk koca mermiyi sırtlayıp, Çanakkale'yi geçilmez hale getirdiyse, biz de gençlerimize daha güzel bir ülke, daha kalkınmış bir Türkiye için var gücümüzle çalışmamız, gayret etmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, üniversitelerin sadece bilim öğrenilen yer değil, özgüvenin geliştirileceği, analitik muhakeme kabiliyetinin arttırılacağı ilim yuvaları olduğuna işaret ederek, "Burada geçireceğiniz yılları en iyi şekilde değerlendirmenizi istiyorum. Lisan öğrenme işini mutlaka burada halledin, üniversite sonrasına bırakmayın. Bir lisan bir insandır. Eğer dil meselesini çözmemişseniz, o ömür boyu sizin önünde çalışma hayatınızda engel olarak karşınıza çıkacaktır. Bunu yaşamış, tecrübe etmiş bir arkadaşınız, ağabeyiniz olarak söylüyorum." dedi.

- Demokrasi gazisine hediye

Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasının ardından geçen yıl fakültelerini birinci bitiren öğrencilere diplomaları ile sahneye koltuk değneğiyle gelen 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı önünde yaralanan İktisat Bölümü mezunu gazi Atilla Yüce'ye hediye verdi.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :