Başbakan Yıldırım canlı yayında

Başbakan Yıldırım canlı yayında

Binali Yıldırım: (5)- "AK Parti Grubu'nun getireceği teklif, ülkemizin milli menfaatlerini, geleceğini, bekasını öngören, milletin birliğini, kardeşliğini daha da güçlendirecek, erkler arasındaki çatışmaları ortadan kaldıracak, güçlü siyasi iradeyi, tek b

AFYONKARAHİSAR (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "AK Parti Grubu'nun getireceği teklif ülkemizin milli menfaatlerini, geleceğini, bekasını öngören, milletin birliğini, kardeşliğini daha da güçlendirecek, erkler arasındaki çatışmaları ortadan kaldıracak, güçlü siyasi iradeyi tek başına iktidarı sürekli sağlayacak ekonomi yönündeki patinajları ortadan kaldıracak ve ekonomide büyük atılımı sağlayacak bir değişiklik olacak." dedi.

Yıldırım, AK Parti'nin 25. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın gerçekleştirildiği Afyonkarahisar'da, A Haber, CNN Türk, Habertürk, Kanal 24, NTV, TRT Haber ortak canlı yayın programına katılarak, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Başbakan Yıldırım, 79 milyonu kucaklayan, herkesi kapsayan bir anayasa değişikliği yapacaklarını ifade ederek, burada MHP'nin yaklaşımının çok net olduğunu söyledi.

Türkiye'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünden asla taviz vermeyeceklerini, üniter devlet yapısının olacağını, vatandaşlığın tartışmaya açılmayacağını, anayasanın değiştirilemeyecek maddelerinin müzakere edilemeyeceğini vurgulayan Yıldırım, "Bunlarla bizim problemimiz yok. Ben kimsenin de probleminin olduğunu zannetmiyorum. Ha var, HDP'nin var. Zaten HDP bizim gündemimizde yok." diye konuştu.

Yıldırım, "MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yaptığınız görüşmede Bahçeli size 'Anayasa'nın ilk 4 maddesine dokunulmayacak bir teklif gelirse biz 330 için destek garantisi veriyoruz' dedi mi?" şeklindeki soru üzerine, Bahçeli'nin böyle bir şey söylemediğini, söylemesini de beklemediğini belirtti.

- "Kısa vadeli siyasal hesaplar fayda sağlamaz"

Bahçeli'nin çok açık şekilde ortada bir sorun olduğunu, parlamenter sistemi güçlendirerek yola devam etmek istediklerini ancak 40 milletvekili ile bunu gerçekleştirecek güçlerinin olmadığını ifade ettiğini bildiren Yıldırım, şunları söyledi:

"Biz bu meselenin millet tarafından çözüme kavuşturulması için ne katkı sağlanacaksa onu yaparız. Şimdi biz AK Parti olarak anayasa değişikliğini referanduma gönderebilir miyiz? Gönderemeyeceğimize göre diğer partilerin desteğine ihtiyaç var. Bahçeli de 'Ben bunun milletin önüne gitmesinden yanayım' dedikten sonra ne kalıyor geriye. MHP böyle bir yapıcı tutum içinde, teşekkür ediyoruz. Çözümden yana bir irade koydu ama CHP'de de aynı şeyin olmasını istiyoruz. Bir çağrım oldu, tekrar ediyorum. Sayın Kılıçdaroğlu, millet iradesinden daha üstün bir irade yok. Kısa vadeli siyasal hesaplar siyasi partiler için fayda sağlamaz, zarar getirir. Halkın kararından endişe etmek, buna karşı duruş sergilemek bir şey ifade eder. 'Ya ben kendime güvenemiyorum, ya partime güvenemiyorum. Yarın referandum olur bu sistem değişikliği geçerse biz cumhurbaşkanı veya başkanı seçemeyiz' gibi. Böyle bir yaklaşımla siyaset yapılmaz. Bu iş yarının işi, 10 senenin değil 50-100 senenin işi. Türkiye'nin büyük hedeflerinden bahsediyoruz. Sayın Bahçeli'nin yaklaşımının ana muhalefet partisi tarafından da benimsenmesinin gerektiğini düşünüyorum. CHP'nin yaptığı hep budur. İdeolojinin kalıplarından kurtaramıyor, bazı ön yargılarını kıramıyor. Kırmak istiyor, zaman zaman hamleler yapıyor ama statüko o kadar kuvvetli ki onlara bu izni vermiyor."

Yıldırım, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın da bir açılım yapmaya, bir alan oluşturmaya çalıştığını, üzerine çullanmaların ardından hemen düzeltme yapmak, vazgeçmek zorunda kaldığını aktardı. Yıldırım, Anayasa değişikliği teklifini bütün hassasiyetleri göz önüne alarak Gazi Meclis'e getirdiklerinde ülkesini, milletini Türkiye'nin geleceğini seven birçok milletvekilinin buna destek vereceğini dile getirdi.

Yarı başkanlık ve partili cumhurbaşkanlığıyla ilgili Yıldırım, "İhtiyaç yok. Tartışmaları kökten bitirmek lazım. Biz büyük referandumu yaparken efendim 'yetmez ama evet' diyorlardı. Öyle bir değişiklik yapmayalım. Yeter, değişiklik tamamdır, durmak yok işimize işimize bakalım." şeklinde konuştu.

- "Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok"

Meclis'e gelecek yeni anayasa paketinde daha önce üzerinde uzlaşılan 60 madde ve 7 maddenin yer alıp almayacağıyla ilgili soru üzerine Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

"O 60 maddenin anayasa ile falan alakası yok. Asgari ücret vergi içinde mi kalsın, vergi dışında mı kalsın? Abuk sabuk şeyler. Kusura bakmayın, böyle demekten de hicap duyuyorum. İş yapmak isteyen, işin özüne girmeyelim etrafında dolaşalım. Buna rağmen 60 madde içinde alınması gereken varsa o da alınacak. Başkanlık ile parlamento ilişkileri, başkanın yetkileri, seçilme şekli ve şartları her şey tadat edilecek ve belki mevcut Anayasa'daki birçok madde ilga edilecek, geçersiz hale gelecek. Bütün bunlar çalışıldı. Bütün partiler çalıştı. Her seçime gitmeden önce, 'benim anayasam cebimde oy verin değiştireceğim' demediler mi? Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Onun için öyle bir ihtiyaç yok. Her şey biliniyor, herkes her şeyi biliyor. AK Parti Grubu'nun getireceği teklif ülkemizin milli menfaatlerini, geleceğini, bekasını öngören, milletin birliğini, kardeşliğini daha da güçlendirecek, erkler arasındaki çatışmaları ortadan kaldıracak, güçlü siyasi iradeyi, tek başına iktidarı sürekli sağlayacak, ekonomi yönündeki patinajları ortadan kaldıracak ve ekonomide büyük atılımı sağlayacak bir değişiklik olacak."

- "Bu işler ortak akılla yapılacak işler"

"Anayasa teklifiyle, referandumla ilgili takvim belli mi?" sorusuna Yıldırım, "Bekleyin görün. Çok kısa zamanda. Arkadaşlar benden tarih falan istemeyin. Her şey gelecek. Biraz sabırlı olun. Yani gerekli istişareleri yapmadan ben burada tarih versem o zaman 'Bu da diktatör ağzıyla konuşuyor, hepsini kendi yapıyor' derler. Bu işler ortak akılla yapılacak işler. Kollektif çalışma işler. Herkesin hassasiyetini dikkate alarak yapılacak işler. Ben yaptım oldu meselesi değil. Benim iş yapma şeklim bellidir. Sonuç odaklı çalışırım. Süreçlere değil sonuçlara bakarım. Tıkır tıkır, ne yapılacaksa seri şekilde yapacağız. Memleketi, bunlarla meşgul etmeyelim. Önümüzde dünya kadar iş var. Hepsini konuşacağız. Halkın iradesi zaten seçimdir. Halka gittin, anayasayı sordun, anayasayı da vatandaş onaylar. Ne demektir? Artık sen bu benim onayladığım anayasanın gereğini yap. Burada geçici madeler olur, uygulama şekli ne zaman geçerli olur bunların hepsi konuşulur. Bunlar teferruat. İşin özünü kaçırmayalım." yanıtını verdi.

Yıldırım, bir arkadaşının geniş hayaller kurmasıyla ilgili anısını ise şöyle anlattı:

"Arkadaşım 'Ben para kazanınca büyük bir villa yapacağım, villa önünde havuz, yeşil alan olacak' gibi hayaller kurardı. 'Nasıl yapacağız?' diye sordum. Bütün bunları bir kenara bırakıp 'Ya ördek de lazım, ördekleri nerden alalım bu havuz için' diyordu. Biz ördeklerden başlamayalım. Önce çatıyı kuralım, binayı inşa edelim, havuzları yapalım, suyu dolduralım ondan sonra ördek bulunur."

- HDP ile temas

Başbakan Yıldırım, "HDP ile temas tamamen bitmiş midir?" sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Siyaset ülkenin vazgeçilmezidir, milli iradenin tecelli ettiği yerdir. Bir siyasi parti düşünün terörle arasına mesafe koymuyor, terör örgütünü terör örgütü olarak kabul etmiyor, bilakis her hal ve hareketiyle örgüte destek veriyor. Bundan da 79 milyon vatandaşımız büyük bir rahatsızlık duyuyor. Bu şartlar altında biz HDP ile hangi ortak paydada buluşacağız. Böyle bir zemin var da acaba biz mi göremiyoruz? Daha geçen gün Kandil'de oradaki terör örgütlerinin başıyla kol kola, yan yana resimleri yayınlanıyor. Daha evvelsi gün öldürülen örgüt mensuplarının cenazesinde şov yapmaya kalktılar, cenazelerine katıldılar. Bu milletin öfkesini test etmeye çalışmasınlar. Bizim Kürt kardeşlerimizle hiç alıp veremediğimiz bir şey yok. Biz şunu söylüyoruz. PKK'nın Kürtler, Türkler diye bir sorunu yok. Kürtlerin PKK diye bir sorunu var. Bizim görevimiz de milletimizle devletimizle aramıza girmiş olan o alçak terör örgütünü yok etmek. Orada millet devlet kaynaşmasını tekrar sağlamak."

Doğu ve güneydoğu illerinde terör örgütünün çukur operasyonlarında verdiği zararlar ile devletin rehabilitasyon çalışmalarından fotoğraflar gösteren Yıldırım, HDP'li belediyenin yaptıkları ve atadıkları belediyenin hizmetlerine ilişkin bilgi verdi.

Yıldırım, terör örgütünün Silvan, İdil, Cizre, Yüksekova, Nusaybin, Şırnak ve Diyarbakır Sur'da 30 bin konutu yerle bir ettiğini belirterek, "Şimdi hepsini yapıyoruz. Bir sene içinde hepsini teslim edeceğiz. 10 milyar liralık yatırım yapıyoruz. Bunu da engellemeye çalışıyorlar alçaklar." şeklinde konuştu.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :