Başbakan Yıldırım canlı yayında

Başbakan Yıldırım canlı yayında

Binali Yıldırım: (2)- "DEAŞ'ı sınırımızdan uzaklaştırdık. Benzer şeyi Irak'ta da şartlar icap ederse yaparız. Tereddüt olmasın. Irak'taki sınır bölgemizde arazi şartları çok zor, tamamen derin vadiler, dağlar... Dolayısıyla oradan mülteci geçişi çok zor,

AYFONKARAHİSAR (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "DEAŞ'ı sınırımızdan uzaklaştırdık. Benzer şeyi Irak'ta da şartlar icap ederse yaparız. Tereddüt olmasın. Irak'taki sınır bölgemizde arazi şartları çok zor, tamamen derin vadiler, dağlar... Dolayısıyla oradan mülteci geçişi çok zor, buna da rıza gösteremeyiz çünkü onlar arasında terör unsurları karışıp geçme riski çok yüksek. O yüzden Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin kontrolündeki bölgede, güvenli bir alan oluşturmak daha akıllıca. Ona yönelik tedbirlerimiz var" dedi.

Başbakan Yıldırım, AK Parti'nin 25. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın gerçekleştirildiği Afyonkarahisar'da A Haber, CNN Türk, Habertürk, Kanal 24, NTV, TRT Haber ortak programına katılarak gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

"Kerkük'teki müdahalede Peşmerge saflarında birtakım PKK'lı, YPG'li militanların olduğuna dair fotoğraflar yansıdı. Bir yandan da şimdi hızla Sincar'a doğru PKK'nın kaydığına dair bilgiler var. Irak'ta, Kandil ve Kobani gibi üçüncü bir nokta oluşturma... Siz ve Cumhurbaşkanımız da ısrarla 'Gerekirse B ve C planları devreye girer' açıklaması yapmıştınız. PKK'nın kendisine alan açması, Sincar'a yerleşmesi durumunda Fırat Kalkanı benzeri bir operasyonu Türkiye Irak'ta başlatır mı?" sorusu üzerine Yıldırım, Irak hükümeti ile ABD'nin birçok defa Haşti Şabi Şii milislerin şehrin içine girmeyeceği ve PKK'nın da operasyona katılmayacağı yönünde taahhütte bulunduklarını söyledi.

Irak ve ABD'nin verdiği taahhütlerin, Türkiye'nin tereddüt ve kuşkularını karşılamadığını dile getiren Yıldırım, tedbir almak için her türlü hazırlığı yaptıklarını belirtti.

Türkiye'nin Suriye'yle 911, Irak'la 350 kilometre uzunluğunda sınırı olduğunu anımsatan Yıldırım, "Bu hudutların güvenliğini sağlamak, buradan terör unsurlarının geçişini önlemek için her türlü tedbiri alma hakkına sahibiz. Bunu Suriye'de Fırat Kalkanı Operasyonu ile başlattık." dedi.

Fırat Kalkanı Harekatı'nın iyi gittiğini ifade eden Yıldırım, güneye, El Bab'a doğru temizlik harekatının devam ettiğini, güvenli bölge oluşturulduğunu, Türkiye'deki mültecilerin de bu bölgeye yerleşerek, normal hayatlarına döndüklerini aktardı.

Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti:

"DEAŞ'ı sınırımızdan uzaklaştırdık. Benzer şeyi Irak'ta da şartlar icap ederse yaparız. Tereddüt olmasın. Irak'taki sınır bölgemizde arazi şartları çok zor, tamamen derin vadiler, dağlar... Dolayısıyla oradan mülteci geçişi çok zor, buna da rıza gösteremeyiz çünkü onlar arasında terör unsurları karışıp geçme riski çok yüksek. O yüzden Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin kontrolündeki bölgede, güvenli bir alan oluşturmak daha akıllıca. Ona yönelik tedbirlerimiz var."

- "Türkiye olmadan bu bölgede plan yapmak akla ziyan bir iştir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye, hem sahada hem de masada olacak" ifadesinin hatırlatılması üzerine Yıldırım, birinci önceliğin bölgede terör örgütünün temizlenmesi, Irak'ın toprak bütünlüğünün tehdit eden unsurların ortadan kaldırılması ve Suriye'de DEAŞ başta olmak üzere diğer terör örgütlerinin bertaraf edilmesi olduğunu, Türkiye'nin bu konuda gerekli adımları attığını dile getirdi.

Suriye ve Irak'ta istikrarın sağlanması gerektiğine dikkati çeken Yıldırım, şunları söyledi:

"Bizim dediğimiz 'Masada olacağız' meselesi de buralarda barışın sağlanmasıdır. Barış görüşmelerinde Türkiye mutlaka işin içindedir, olmaya da devam edecek. Türkiye olmadan bu bölgede plan yapmak akla ziyan bir iştir çünkü, herkes işleri bitince çekip gidecek. Biz bu bölgedeki insanlarla beraber yaşayacağız. Bu bölgeyle hiçbir ortak bağı olmayan insanlar masada olacak, Türkiye olmayacak... Bizim tarihten gelen birlikteliğimiz var, kültür birlikteliğimiz var, her yönden birçok ortak değerimiz var. Konuştuğumuz bu bölgelerin tamamı Misakımilli sınırları içerisinde yer almış bölgelerdir. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra bile buralar hala Misakımilli sınırları içerisindedir. Dolayısıyla Türkiye'nin güvenliği, geleceği ve terör meselesi ile herhangi bir acı çekmemiz... Burada mutlaka Türkiye'nin ağırlığı olacaktır ve nitekim olmaya başlamıştır."

Musul meselesinde Türkiye'nin ısrarla oyunun dışında tutulmaya çalışıldığının belirtilerek değerlendirmesinin sorulması üzerine Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bunun maksatlı bir söylem olduğunu, arka planında da neler olduğunu biz biliyoruz. Burada, bunu açıkça söylemenin bir gereği yok. Nereden geldiğini, hangi etkilerle söylendiğini biliyoruz ama Türkiye'nin bu coğrafyada müktesebatı var, bunu herkes aklında tutsun. Biz yayılma politikası içerisinde değiliz. Ülkemizin başını ağrıtan, yıllardır bize acı çektiren sorunları çözmek için oradayız. O bölgedeki insanlar daha fazla birbirini boğazlamasın."

- "Anadolu kültüründe mezhep farklılığı yok"

Mezhep çatışmasının yaşanabilecek en büyük felaket olduğuna işaret eden Başbakan Yıldırım, "Her kim bölgede bir mezhep rekabetine göz yumarsa veya bunu teşvik ederse bu İslam'a ve insana hizmet değil, aksine burada büyük bir katliama kapı aralamış olur. Bu konuda Bağdat ve İran daha sorumlu, daha dikkatli davranmalıdır." değerlendirmesini yaptı.

Yıldırım, Türkiye'de mezhep sorunu olmadığını vurgulayarak "Türkiye'nin hiçbir yerinde "Yezid "adı kullanılır mı? Yezid demek en büyük hakaret demektir. Biz yeni Kerbelaların yaşanmasını istemiyoruz. Üzerinden asırlar geçen, küllenmiş bu meselenin tekrar gündeme getirilip, İslam alemini birbirine kırdıracak bu tuzağın, bu alçakça oyunun başlatılmasını istemiyoruz." dedi.

"Türkiye, Sünni grupları destekliyor" iddiasına ilişkin de Yıldırım, "Yok böyle bizim bir çalışmamız. Bizim ülkemizde, bizim Anadolu kültüründe mezhep farklılığı yok." ifadesini kullandı.

Yıldırım, "Biz bu rahatsızlıklarımızı kısa sürede, Bağdat yönetimiyle aramızda bu gerilim yaşanırken İran'a ilettik mi?" sorusunu yanıtlarken şunları kaydetti:

"İran'la da sürekli görüşüyoruz. İran'la özellikle PKK mücadele konusunda çok yakın bir işbirliğimiz var. Gerek Irak'ta gerekse Suriye'de huzurun, barışın sağlanması için İran-Türkiye görüşmeleri kesintisiz devam ediyor. Bu konuda İran'ın da önemli rolü var, İran'ın da Irak'la ve bizle sınırı var. Bölge ülkeleri olarak biz bu işi başkalarına bırakırsak o zaman sorun büyür. Bölge ülkeleri daha aktif olmalı, uzaklardan gelen ülkelere bu meseleleri bırakmamalı."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :